Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bitva o úspory je ve finále. Boj bude o DPH, třeba na menstruační potřeby

  6:38aktualizováno  19:39
Úsporný balíček, který předložila vláda, čeká už jen závěrečné hlasování. Tři jednací dny potřebovali poslanci na projednávání úprav balíčku. „Po přijetí toho zákona jsme schopni snížit deficit státního rozpočtu příští rok o 97 miliard a v roce 2025 o 150 miliard,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.
Poslanci pokračují v projednávání vládního úsporného balíčku, tentokrát na...

Poslanci pokračují v projednávání vládního úsporného balíčku, tentokrát na mimořádné schůzi, kterou svolala koalice. Na snímku Vít Rakušan (STAN). (7. září 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Poslance bude čekat při schvalování zákona hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů. Řada z nich se bude týkat vládou navrhovaných úprav DPH. Půjde třeba o to, aby se do snížené, dvanáctiprocentní sazby daně na poslední chvíli dostaly menstruační potřeby.

„Menstruace je předpoklad, který umožňuje lidstvu přirozenou reprodukci. Je to vlastně určitý dar,“ přesvědčovala kolegy poslankyně ANO Ivana Mádlová.

Je smutné, že dámské hygienické potřeby jsou na roveň alkoholu, řekla poslankyně

„Bohužel je velmi smutné, že dámské hygienické potřeby jsou vlastně na roveň luxusního zboží a neřestí - alkoholu a tabáku. Opravdu to takto chceme?“ ptala se Mádlová. Zmínila, že jsou v nulové sazbě DPH knihy.

„Stejně tak zůstává nulaprocentní spotřební daň na tiché víno. Já samozřejmě nic proti dobrému vínu nemám, nic proti vinařům, ale spíš si tady kladu otázku, proč dámské hygienické potřeby musí být jedenadvacetiprocentní sazbě a proč jiné komodity vlastně nezůstávají v té sazbě. Málo tedy ženy křičely, nebo jakým způsobem? Proč? Proč to nejde?“ ptala se poslankyně na zdanění dámských hygienických potřeb, které potřebuje 2,8 milionů žen v Česku.

„Musím říct, že mě velmi mrzí třeba postoj pana ministra zdravotnictví, který v tomto směru víc nezabojoval o přeřazení dámských hygienických pomůcek do snížené sazby, protože to nepochybně souvisí se zdravím,“ řekla Mádlová.

Ocenila vstřícný postoj části vládní koalice. „Věřím tomu, že to skutečně prostě přehodnotíte. Piráti určitě, chtěla bych jim poděkovat, že v tomto směru tedy podpořili tento nápad, a budu se těšit, že budou mít sílu podpořit i tento pozměňovací návrh. Totéž, chtěla bych poděkovat i kolegyním z KDU, protože i ony se na toto téma vyjadřovaly velmi pozitivně a vnímají to jako problém, stejně tak jako kolegyně Ochodnická z TOP 0o,“ uzavřela poslankyně.

Poslanci výrazně zrychlili, fotbaloví fanoušci mezi nimi stihnou i zápas Česko - Albánie

Koalice nejprve ve čtvrtek ráno prosadila, že o balíčku může Sněmovna na mimořádné schůzi znovu jednat opět až do půlnoci. Šéf poslanců ODS Marek Benda, který to prosadil, řekl, že má ambicí dokončit projednávání konsolidačního balíčku do pátku.

Jenže odpoledne poslanci prudce zrychlili a fotbaloví fanoušci mezi nimi tak nakonec stihnou i večerní fotbalový zápas kvalifikace Mistrovství Evropy Česko - Albánie. Ze seznamu přihlášených ve čtvrtek totiž odpoledne postupně začala mizet jména ještě rychleji než protagonisté slavné detektivky Agathy Christie Deset malých černoušků.

Rozčílený Babiš. Nula, zbytečný ministr, parazit, urážel Dvořáka

Řečnický pultík ve čtvrtek hned na začátku dne znovu obsadil předseda ANO Andrej Babiš. „Strašně moc lidí z této vlády má průjem, ale to se dá řešit i bez endiaronu,“ prohlásil předseda ANO. „Není to konsolidační balíček, jenom zdaní všechny,“ řekl bývalý premiér. „Žádný daňový balíček nepotřebujeme. Brutálně navýšíte daně,“ prohlásil také expremiér.

Nejsem ohrožení demokracie, ale jsem vaše ohrožení, řekl poslancům Babiš

„Váš zbytečný ministr pro Evropskou unii mě urážel, mluvil de facto o tom, že lžu, kradu, podvádím a dělám špinavou práci. Nenechám se urážet nějakou nulkou,“ vrátil se ke středeční hádce ve Sněmovně, při níž také označil ministra Martina Dvořáka za STAN za „parazita“.

„Já nejsem ohrožením demokracie, já jsem vaše ohrožení, já ohrožuju vás, tenhle polistopadový kartel,“ řekl také předseda ANO.

6. září 2023

„Balík zákonů není ničím jiným než masivním plošným zvýšením všech existujících daní a odvodů a negativně dopadne na všechny skupiny občanů - zaměstnance, živnostníky, seniory, rodiny s dětmi, ale i na české firmy a zaměstnavatele,“ řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala. Příjmy jsou podle něj dostatečné, SPD by je posílila srážkovou daní z dividend převáděných z České republiky do zahraničí.

Návrat nemocenského pojištění pro zaměstnance, vyšší daně pro firmy

Peníze do rozpočtu má podle návrhu pětikoalice přinést například opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta z hrubé mzdy. Do rozpočtu to má přinést dodatečných 11,9 miliardy korun.

Balíček má přinést zvýšení daně z příjmu firem z 19 na 21 procent. Firmy budou moci od příštího roku vést účetnictví v eurech, dolarech či librách. A to v případě, že jsou pro firmy jejich funkční měnou. Tedy pokud v této měně probíhá většina jejich transakcí.

Nově se sazbou daně z příjmu 23 procent mají danit příjmy fyzických osob nad trojnásobkem průměrné mzdy, dosud se vyšší sazbou daní částka nad čtyřnásobkem průměrné mzdy (nyní nad 161 tisíc korun).

Sazby daně z nemovitosti se zvýší přibližně na 1,8 násobek. Výnos daně zůstane obcím ze 100 procent výměnou za snížení příjmů ze sdílených daní v rámci rozpočtového určení daní v rozsahu 10 miliard korun.

Stát by měl nově získat 55 procent výnosů daně z hazardu místo dosavadních 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, dalších 22,5 procenta připadne obcím podle počtu obyvatel.

Jen dvě sazby DPH, pro potraviny 12 procent

Úsporný balíček počítá také s tím, že nově budou dvě sazby DPH 12 a 21 procent. Pro potraviny bude sazba 12 procent a nulové zdanění má platit pro knihy. Noviny nakonec budou ve snížené sazbě DPH 12 procent, stejně jako časopisy.

Zaměstnancům zůstane, byť v osekané podobě, daňové zvýhodnění benefitů, jako jsou MultiSport karty do fitness. Všechny doposud od daně osvobozené nepeněžní benefity, které zaměstnavatel zaměstnanci poskytne, mají být podle dohody pětikoalice osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob za dané zdaňovací období na straně zaměstnance pouze do výše poloviny průměrné mzdy.

Navázat benefity na průměrnou mzdu je správné, hájí úsporný balíček Stanjura

Premiér Petra Fiala řekl iDNES.cz, že už nepočítá s dalšími věcnými změnami v balíčku z vládní strany nad rámec těch, na nichž se už pětikoalice dohodla, s výjimkou legislativních úprav.

Opoziční ANO se proti vládnímu návrhu balíčku vymezilo na tiskové konferenci stínové vlády. „ANO bude do poslední chvíle hájit to, že by takové zvýšení daní naši ekonomiku poškodilo,“ řekla šéfka poslaneckého klubu ANO a stínová ministryně financí Alena Schillerová.

Připomněla některé pozměňovací návrhy, které opoziční hnutí prosazuje. V nižší sazbě DPH 12 procent mají podle hnutí zůstat i dětské pleny, kojenecká voda, palivové dřevo, ale i třeba pivo. ANO má výhrady i k vládou chystanému zvyšování daně z nemovitosti, ke zvýšení odvodů pro živnostníky a rušení některých daňových výjimek.

„Petr Fiala zcela zapomněl na své předvolební sliby o snižování výdajů státního rozpočtu, kapituloval na ideu malého a efektivního státu a zcela se zpronevěřil myšlence nezvyšování daní,“ tvrdí Schillerová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...