Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek)

Budova České televize na pražských Kavčích horách (ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Poslanci jsou tentokrát připraveni jednat o České televizi až do půlnoci

  • 60
Kvůli přetahované o Českou televizi jsou poslanci ve čtvrtek připraveni jednat až do půlnoci. Z jednání zástupců stran na jednání grémia Sněmovny vyplynulo, že se tentokrát o výročních zprávách o činnosti a o hospodaření ČT bude moci jednat a hlasovat i po jednadvacáté hodině, tedy až do půlnoci, bude-li třeba.

„Vedle útoků na Českou televizi byly zahájeny i útoky na Český rozhlas. Svoboda médií, svoboda veřejnoprávních médií je přitom zásadní. Na tom stojí naše demokratická budoucnost,“ řekla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Šéf lidovců Marek Výborný řekl, že pokud výroční zprávy ČT za roky 2016 i 2017 schváleny ve čtvrtek nebudou, je jeho strana připravena iniciovat mimořádnou schůzi Sněmovny. Podporu ČT a schválení zpráv vyslovil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Věříme, že konečně budou tyto zprávy projednány,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Podpořil projednávání a schvalování zpráv k ČT i po jednadvacáté hodině, jak dlouho bude třeba.

Redaktoři ČT nesmí být očividně nositeli politických postojů, řekl Zaorálek

Mezi kritiky hospodaření ČT dominují komunisté a SPD, ale jsou mezi nimi i někteří poslanci ANO, jako Pavel Juříček či Stanislav Berkovec, a sociální demokraté Jaroslav Foldyna a exministr kultury Antonín Staněk.

Poslanec za ANO Aleš Juchelka na semináři Média a role státu v jejich kontrole řekl, že výroční zprávy o činnosti a hospodaření ČT by měla Sněmovna schválit. Ve veřejnoprávní televizi je podle něj více profesionálů než aktivistů.

Většina poslaneckého klubu ANO zprávy k ČT podpoří

„Drtivá většina klubu ANO je pro schválení zpráv,“ uvedla také poslankyně Barbora Kořanová, pod jejíž záštitou se seminář ve Sněmovně konal.

Náš klub většinově podpoří schválení zpráv,“ prohlásil v úterý šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. I proto, že výroční zprávy o činnosti a hospodaření ČT za roky 2016 a 2017 jsou už historie a historii nikdo nezmění.

Čtveřice poslanců sociální demokracie - Alena Gajdůšková, Petr Dolínek, Ondřej Veselý a bývalý ministr kultury Antonín Staněk - předložila ve Sněmovně návrh, aby hospodaření veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu mohl kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video