Výbuch v bytě v Jelínkově ulici, Praha 8

Výbuch v bytě v Jelínkově ulici, Praha 8 | foto: ČTK

Výbuch v pražském paneláku zdemoloval několik bytů

  • 9
Při rekonstrukci sídlištního bytu v Jelínkově ulici v Praze 8 - Kobylisích došlo k výbuchu. Poškozeno bylo první a druhé patro pětipodlažního domu. Osmapadesátiletý majitel bytu utrpěl popáleniny a nadýchal se kouře.

"Nejednalo se ale o výbuch zemního plynu, mohly to být například páry," řekl iDNES.cz mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Hasiči evakuovali nejprve pouze patro panelového domu, poté i zbytek obyvatel ze 33 bytů. Byl pro ně přistaven autobus, ve kterém čekali na návrat domů. Dům prohlíželi statikové, uvedl Pernica.

Podle Pernici výbuch poničil příčky a vyrazil okna. Daniela Kostková, předsedkyně družstva nájemníků žijících v domě, řekla, že výbuch poškodil vnější stěnu domu. Proto museli být nájemníci všech bytů evakuováni.

Po důkladné prohlídce bylo zjištěno, že výbuch zcela zničil tři byty a další dva poničil částečně. Lidé ze zničených bytů se budou moci na určitou dobu přestěhovat do ubytovny patřící osmé městské části. Do ní budou moci přesídlit i případní zájemci z bytů, které výbuch nepoškodil.

Starosta městské části Josef Nosek totiž varoval před tím, že v těchto bytech nepoteče voda, nepůjde plyn a elektřina. Předsedkyně bytového družstva Daniela Kostková řekla, že vodu už se podařilo zapnout. Většina lidí se podle ní do bytů už vrátila.

Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová řekla, že při výbuchu byl zraněn muž, který se nadýchal kouřových zplodin a navíc utrpěl popáleniny obličeje, rukou a zad. Zdravotníci ho převezli na jednotku intenzivní péče popáleninového centra pražské vinohradské nemocnice.

Mluvčí nemocnice Jana Jelínková řekla, že muž utrpěl popáleniny na deseti procentech těla, zejména v obličeji a na krku. Dýchá sám a není v bezprostředním ohrožení života.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video