vozidlo Perun 4x4

vozidlo Perun 4x4 | foto: SVOS, spol. s r.o.

Odškodné za nedodané peruny. Armáda chce od přeloučské firmy 11 milionů

  • 14
Ministerstvo obrany požaduje 11 milionů korun od firmy SVOS Přelouč za to, že porušila smlouvu týkající se dodávek obrněných vozidel Perun pro českou armádu. Podle ministerstva firma smlouvu porušila, vozy měla dodat do konce listopadu 2018. Termín dodání se ještě prodlužoval, stát však nakonec od smlouvy odstoupil.

Penalizační faktura dorazila do sídla SVOS loni v prosinci, uvedl ve středu server Euro.cz. Ministerstvo chtělo od firmy koupit čtyři vozidla za 94,5 milionu korun, od smlouvy odstoupilo v létě 2019. Stroj podle úřadu neprošel takzvanými vojskovými zkouškami. SVOS s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí, už loni v listopadu podala žaloby.

„Smlouva jasně stanovila termín dodání i penále za jeho nedodržení,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Problém vznikl tím, že na podzim 2018 byly prodlouženy vojskové zkoušky, protože vozidlo z pohledu zkušební komise nesplňovalo všechny požadavky armády, píše web. 

Tím, že byl termín testů posunut až do června 2019, začalo výrobci obrněnců od 1. prosince 2018 nabíhat penále, které narůstalo dalších 251 dnů, než ministerstvo nákup definitivně vypovědělo.

Generální ředitel SVOS Přelouč Jaroslav Černý označuje takový postup za „šikanózní“. „Tento postup jen podtrhuje, že ministerstvo obrany (...) činí kroky, jejichž cílem je způsobit naší společnosti škodu. Přijde vám v pořádku, že Ministerstvo obrany ČR nejdříve podepíše smlouvu, pak přestane plnit své závazky z ní vyplývající a následně se ještě pokusí protistranu finančně sankcionovat?“ napsal Černý v otevřeném dopise adresovaném ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO). Web má kopii dopisu k dispozici.

Kauza Perun míří k soudu. Výrobce žaluje ministerstvo

Firma podle serveru argumentuje i tím, že přestože svého obrněnce k prodlouženým vojskovým zkouškám přistavila, zkušební komisaři s ním až do loňského června neprovedli ani jeden test. 

Loni v listopadu tak SVOS Přelouč podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 dvě žaloby, kde si stěžuje na to, jak ministerstvo obrany ve zrušeném obchodu postupovalo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video