Vláda Bohuslava Sobotky pomalu končí. Na snímku je část ministrů během setkání se svými slovenskými kolegy v Lednici. (4. září 2017) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Sobotkova vláda pomalu končí. Čtenáři iDNES.cz jí vystavili vysvědčení

  • 289
Současná vláda se ve středu sešla naposledy před letošními parlamentními volbami, příští zasedání se uskuteční až 23. října. Kolik dalších schůzí mají ještě stávající ministři před sebou, se nyní nedá říct, pomalu ale začínají balit. Čtenáři iDNES.cz v anketě oznámkovali stávající členy dosluhující vlády.

Celkově vláda splnila své povinnosti na dostatečnou s průměrem 3,6. Sedm ministrů dostalo trojku a deset čtyřku. Během necelých dvou dnů o tom rozhodlo 5 911 čtenářů.

Parlamentní volby 2017

Nejlépe dopadl ministr financí Ivan Pilný (ANO), který dostal čistou trojku (3,0). Následuje ho ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s průměrem 3,2 a první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s výsledkem 3,3.

Nejhůř čtenáři naopak ohodnotili předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD), který dostal za čtyři (4,1). O moc lépe nedopadli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) a ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) – všichni prošli s průměrem 4,0.

Sobotkova vláda za své čtyřleté funkční období od 29. ledna 2014 zasedla celkem 176krát a přijala více než čtyři tisíce usnesení. Pyšní se tím, že dokončila celý svůj čtyřletý mandát, což se v novodobé historii České republiky podařilo jen dvěma dalším vládám – vládě Miloše Zemana (1998–2002) a vládě Václava Klause (1992–1996).

Podílely se na ní tři politické strany – ČSSD (osm zástupců), ANO 2011 (šest zástupců) a KDU-ČSL (tři zástupci). Od svého složení vláda devětkrát obměnila svá ministerstva – celkem se na 17 vládních pozicích vystřídalo 26 politiků. Nejvíce změn zasáhlo post ministra školství, který se za čtyři roky obměnil třikrát.

Čtenáři vystavili vysvědčení členům Sobotkovy vlády. Ministři jsou seřazeni podle známek od nejlepší k nejhorší:

Jak čtenáři iDNES.cz oznámkovali členy vlády Bohuslava Sobotky

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video