Premiér v demisi Andrej Babiš (vlevo) a vicepremiér Richard Brabec | foto: Petr Topič, MAFRA

ANO má jiný plán než ČSSD, jak vrátit nemocenskou v prvních dnech

  • 754
ANO mění svůj dosavadní negativní postoj k návratu vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, na čemž při jednání o vládě trvá ČSSD. „Ale chceme to tak, aby nebyl dopad na zaměstnavatele. Oni platí jedenáct dní, od čtvrtého do čtrnáctého, a my to chceme posunout, aby platili prvních jedenáct,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš.

Vláda ve středu projednávala návrh ČSSD vrátit nemocenskou v prvních třech dnech, což zrušila bývalá pravicová vláda Mirka Topolánka. A nakonec se rozhodla návrh sociálních demokratů podpořit. „Důležité je, aby to mělo co nejmenší dopady na ekonomiku,“ řekl Babiš po jednání vlády. Řekl, že o tom jednal do noci a ještě ráno.

Vládní právníci přitom doporučovali návrh ČSSD odmítnout. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček řekl, že právě postoj ANO k tomuto návrhu ČSSD ukáže, zda to Babiš s koalicí myslí vážně. A postoj menšinové vlády v demisi dal najevo, že tentokrát je jednání o koalici míněno skutečně vážně.

I Babiš novinářům řekl, že si je vědom toho, že zrušení karenční doby je pro ČSSD klíčové. „Posouváme se, ale důležitá je karenční doba, důchody jsou důležité, zákon o státní službě, a pak resorty,“ uvedl předseda vlády v demisi.

„Co je důležité, že stát přestane trestat lidi za to, že jsou nemocní,“ řekl Hamáček. To, že vláda podpořila návrh ČSSD, ocenil.

Zaměstnavatelé mají k chystané změně výhrady

Výhrady k chystané změně má naopak viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj. „Dokud nebude plošně fungovat povinná e-neschopenka, je pro nás nepřijatelné bavit se o změnách v karenční době,“ uvedl.  Firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lidí, proto je podle Rafaje nezodpovědné mluvit nyní o zrušení karenční doby. „Pokud by firmy měly povinně platit první dny nemocenské, praxe ukázala, že se nemocnost zvýší. Firmám by pak chybělo ještě více lidí,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu.

Podle vicepremiéra, ministra životního prostředí a místopředsedy ANO Richarda Brabce, který má na starost jednání o programu případné koalice ANO s ČSSD, nejde pouze o zhruba šest miliard korun, které by zrušení karenční doby zaměstnavatele stálo.

„Při dnešním stavu téměř plné zaměstnanosti se zaměstnavatelé obávají, že kdyby se vrátila zpět průměrná nemocnost, která byla před zavedením karenční doby, znamenalo by to, že mnoho podniků by mělo obrovský problém třeba obsadit směny,“ řekl Brabec.

V minulém volebním období zanesla tehdejší vláda ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL obnovu náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci do koaliční smlouvy. Podmínkou byla shoda v tripartitě, k níž nedošlo. Sněmovna tehdy návrh na zrušení karenční doby, jak jej sepsali poslanci KSČM, zamítla.

Jednání o vládě budou podle Babiše pokračovat i o víkendu, když to bude třeba. Zopakoval, že nabídka čtyř vládních křesel je z jeho pohledu velkorysá nabídka pro sociální demokracii. Totéž říkal už v úterý večer po večeři s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video