Rozsáhlý raketový útok na Izrael má první oběť. Nejméně 15 dalších lidí utrpělo zranění. K útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás. (7. říjen 2023) | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Invaze Hamásu do Izraele nebo zběsilá jízda Sardinií

  • 2
Největší zájem čtenářů serveru iDNES.cz vzbudilo tento týden video zachycující rakety, které vypálilo radikální hnutí Hamás na Izrael. Hojně sledovaný byl také projev ruského prezidenta Putina, ve kterém znovu zopakoval, že Rusko válku nevyvolalo. Mezi pětici nejsledovanějších videí se dostal také záznam rozsudku v kauze zahraničních kapsářek.

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy zahájili v sobotu rozsáhlý a podle agentur překvapivý útok na Izrael. Vypálili desítky raket, což si zatím vyžádalo jeden život a 15 zraněných. Do Izraele také vyslali komanda, která bojují s policií a armádou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal bezpečnostní radu státu. Izrael odpověděl nálety na Gazu, ministr obrany Joav Gallant schválil povolání záložníků.

Izraelské letectvo zničilo v reakci na sobotní invazi jednotek Hamásu několik budov v pásmu Gazy. Jednou z nich byla i jedenáctipatrová budova přezdívaná Palestinská věž. Sídlo v ní měla například rozhlasová stanice Hamás. Na střeše bylo kino, uvedla BBC.

Ruský prezident Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska loni vpadla na Ukrajinu, ve čtvrtek opět tvrdil, že Moskva válku nerozpoutala, ale naopak se ji snaží ukončit. „Rusko je tak veliká země, že nepotřebuje cizí území,“ prohlásil Putin. Prezident dal přitom loni v září pokyn k anexi dalších čtyř ukrajinských regionů. Moskva již na jaře 2014 anektovala poloostrov Krym.

Městský soud v Praze rozdal v úterý pětici zahraničních kapsářek z hlavního nádraží nepodmíněné tresty. Za mřížemi mají strávit od 42 do 51 měsíců. Poté budou na pět let vyhoštěny z Česka. Státu také propadnou peníze, které u nich policie při dopadení zajistila. Všechny odsouzené ženy se na místě odvolaly.

Jízda v luxusních sporťácích, při níž řidiči nedbali na dodržování dopravních pravidel, dopadla fatálně na Sardinii. Při srážce tří automobilů zemřeli dva lidé. Sedmašedesátiletý muž, šéf nadnárodní logistické firmy, a jeho žena zůstali po střetu zaklínění v autě, které začalo hořet. Ostatní účastníci nehody vyvázli s lehkými zraněními.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video