Václav Klaus | foto: Dan Materna, MAFRA

ODS je proti mně, existenci Milionu chvilek si nepřeji, říká Klaus

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Exprezident Václav Klaus mluví v rozhovoru pro MF DNES o viru, rasových bouřích, vztazích s Čínou i straně, kterou kdysi zakládal. Komentuje souboje velmocí, cesty na Tchaj-wan, stranu svého syna či fenomén Milion chvilek pro demokracii.

V pátek jste oslavil 79. narozeniny, slavíte je v poněkud jiné společenské atmosféře než loni. Máme za sebou odstávku světové ekonomiky v důsledku epidemie, ulice amerických měst hoří, stoupá napětí mezi velmocemi a v Německu se staví sochy Lenina, zatímco pomníky jiných historických osobností padají k zemi. Dostáváte letos k narozeninám novou světovou revoluci?
Váš úvod o tom, jak se vytvořila zcela nová společenská atmosféra než před rokem, je naprosto přesný. Ano, pro mě je tato společenská atmosféra děsivá ze všech těchto čtyř důvodů, které jste zmínili. Hrátky s koronavirovou epidemií na straně jedné, ohně, které hoří údajně kvůli nové fázi rasové nesnášenlivosti, je věc druhá, velmoci se dostaly do klinče a bourání a stavění staronových soch, to je něco nevídaného. To je mix, který je naprosto výbušný a naprosto nový. Svět se opravdu mění. To je fráze, která se opakuje poměrně často, a myslím, že se zneužívá. Udělali jsme chybu, když jsme dříve tu frázi odseknutím nezarazili rovnou, abychom si ji nechali pro horší chvíle, jako jsou nyní.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video