Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Cermat zveřejní výsledky přijímaček. Ukážou schopnosti rodičů, tvrdí kritik

Ve středu má Cermat zpřístupnit výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ty v posledních týdnech kritizovala nezisková organizace EDUin. „Cermat si dělá vlastní vzdělávací politiku bez ohledu na to, co po něm ministerstvo chce a nechce,“ říká Tomáš Feřtek za organizaci. Ministerstvo školství podle něj není schopné přinutit Cermat, aby plnilo zadané požadavky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Výtečně. Nebojí se učitelé, že rodiče jsou lepší? Když jsem před lety trápil vnuka z matiky a fyziky, taky jsem se musel leccos přiučit, ty vědy se před 50ti lety učily jinak. Uplně jsem zapomněl a+b to celé na třetí, protože jsem stavitelem a ten vzoreček jsem po celý život nepotřeboval, ba ani povrch a objem koule, kulovité stavby se staví jen zřídka a na statiku jsou dnes programy, které počítají samy.

0 0
možnosti
AN

Cermat a přijímací zkoušky, každoroční téma. Dcera si tím taky prošla před 4 lety, kdy tehdy ani školy nevěděly do čeho jdou. Testů bylo minimálně, ne jako teď. Doučovala jsem spoustu učiva z obou předmětů a hlavně jí nejprve dala přečíst celý test a pak mi musela vysvětlit co přesně v každé otázce chtějí. Všechny testy jsou v tomto stejně. Pro okolí jsem byla za blázna, ale teď je v kvartě, takže se to tehdy vyplatilo a i těm co další rok najeli na stejný způsob přípravy. Na přípravu nám tehdy stačily 3 měsíce a kromě školy měla ještě tréninky a zápasy. A takový ty řeči tohle se neučí a tamto se neučí, to je o ničem. Chci na střední školu, je tam nějaký typ zkoušek, navíc vím jaký a pořád stejný, tak se na ně buď podívám a zjistím co po mě asi tak budou chtít no a nebo nepodívam a pak si můžu stěžovat. A ano jsem blázen, ale už mám vytištěné maturitní testy za poslední 4 roky, protože to bude za pár týdnů další velké téma v tisku.

2 0
možnosti
PK

Loni jsem připravovala syna na přijímačky sama a musím říct, že jsem byla úspěšnější než jakákoli škola nebo soukromá komerční instituce.

Na stránkách cermatu jsou testy k dispozici. Není to o ničem jiném, než o důslednosti a dodržení postupů. Z hlediska rodiče.

5 0
možnosti
JK

J84a97k27u82b 12K31o49d49y67s

19. 5. 2021 13:34

A na to že jste byla úspěšnější než jakákoliv škola nebo instituce jste přišla jak?

2 0
možnosti
Foto

T. Feřtek je laik, zaujatý laik. Potvrdil to i zde. Pro zájemce o naše vyjádření: https://www.ascestinaru.cz/asociace-cestinaru-ke-kritice-centralnich-testu/

1 1
možnosti
EK

vy se hlavně vůbec nevyjadřujte ;-€ a udělejte testy, ve kterých se testují nějaké potřebné dovednosti. To jsou testy, se kterými si neví rady dva vysokoškoláci, co se psaním živí! :-P

1 1
možnosti
Foto

K68a11r12e70l 71C96a98c71h

19. 5. 2021 10:50

Jestliže existuje politické zadání, umožnit každému dosáhnout svého maxima ve vzdělání, musí se postupovat úplně jinak. Jednotné přijímačky, ani jednotné maturity podle požadavků CERMATU k cíli nepovedou. Musí se tato odpovědnost přenést na školy samotné. Nějaký centrální dohledový orgán se nemá zabývat přípravou testů úrovně znalostí pro studenty, ale testovat kvalitu samotných škol. Ty pak rozdělit cca do tří kvalitativních tříd s právem i povinností udávat tuto třídu na vysvědčeních studentů. Méně schopní si vyberou školu třetí, nejsnazší třídy a ti nejnadanější zase tu nejnáročnější první třídu. Oba absolventi budou mít maturitu, ale jeden s hlavičkou školy třetí třídy kvality a ten druhý první třídy kvality. Školy by musely třídu kvality obhajovat. Pak může mít skoro každý maturitu i vysokoškolské vzdělání, ale titul bude mít váhu podle té třídy školy, která jej vydala. Ne nadarmo si kupříkladu lékaři na západě ve svých ordinacích vyvěšují zarámovaný diplom ze své školy.

Až zjistí absolventi té nejnižší kvalitativní třídy, že o ně personalisté nemají zájem, možná přijde znovu chvíle, kdy budou rodiče dávat děti na řemesla. Konec konců, tam bych zavedl mistrovské zkoušky a kdo by je byl schopen absolvovat, mohl by si zarámovaný mistrovský list právem vyvěsit ve svém podniku. Mělo by to větší váhu, než maturita ve třetí a možná i druhé třídě kvality.

1 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
MH

M63i21r50e42k 56H29o14d94a98r

19. 5. 2021 10:07

Tenhle rok to nebyla žádná výjimka. Cermatovské přijímačky jsou takové vždycky. Kdo připravoval své dítě na víceleté gymnázium, tak už dávno ví, že školní znalosti jsou k tomu absolutně nedostatečné a bez pořádného zapojení rodičů to prostě nedopadne dobře.

3 0
možnosti
ZJ

A jak chtějí studenty na střední tedy vybrat?

Nebo zavést systém VUT FS, kde se bral skoro každý a v prvním semestru to Bloody Mary o 1/3 probrala? ;-D

2 0
možnosti
MH

M64i13r47e75k 18H19o23d95a70r

19. 5. 2021 10:05

Tenhle systém, kdy v prváku vyhážou polovinu študáků je skoro na všech technických vejškách. Prváci jsou příjemný zdroj dotací, tak proč se ho zbavovat nějakýma přijímačkama, že?

0 0
možnosti
Foto

Co říkám Cernatu? Jejich testy bych rozhodně nedal. Neznám Pána prstenů, ani anglického kouzelníka, a moderní komiksy považuji za degradaci literatury. Matematiku spíše bližší k logice než tupé učení vzorců, které v praxi sotva použijete. Ony vůbec maturity jsou augenauszwischenreinigung, jsou jen přehledem toho, co se student naučil ze zadaných temat. Měly by být předvedením dovedností, které absolvent studiem získal.!!

1 1
možnosti
RP

Tak už vidím, jak si na sš "logicky" odvodíte třeba vzorec pro výpočet objemu koule...

3 0
možnosti
LK

L88u23k73á33š 50K97u57n39c

19. 5. 2021 9:19

Pan Feřtek opět blábolí nesmysly, vůbec nechápe princip testů, že musí dát výstup, podle kterého je možné dobře rozdělit uchazeče podle předpokladů pro úspěšné studium, testy nemají za cíl vzdělávat, ani zlepšovat kvalitu výuky nebo dělat vzdělání dostupnějším pro všechny. Testy jsou stejné pro všechny - všichni mají stejné podmínky. Náplní práce pana Feřteka je neustále neinformovaně kritizovat, za to ho, bohužel, platíme ze svých daní.

Kvalita testů CERMAT roste očividně každým rokem. Úlohy jsou stále těžší, ale jsou jednoznačně zadané, kvalitní ve smyslu, že skutečně vyžadují úvahu, logické myšlení, nejsou to žádné stereotypní úlohy, příprava na testy je obtížná. Není pravda, že vyžadují znalosti, které neodpovídají probírané látce ve škole, pravda je ale taková, že základní školy vůbec s dětmi neřeší komplikovanější úlohy, protože se musí přizpůsobit slabším dětem.

9 0
možnosti
JF

Mam silne pochybnosti ohledne kvality zadani. Napr. uloha c. 14 z matematiky pro 9. tridu byla zadana naprosto diletantsky.

0 1
možnosti
DB

Pokud nějaká vzdělávací koncepce obsahuje jako cíl umožnit každému žákovi maximální možnost vzdělání, které je schopen dosáhnout a současně snižovat rozdíly ve výši vzdělávání, je jasné, že se jedná jen o blábol určený k vysávání peněz, protože tyto dva cíle stojí přípo proti sobě. Pokud by se ke každému žákovi přistupovalo individuálně, tak se maximalizuje rozdíl v dosažené úrovni podle toho, jaké má kdo schopnosti, trpělivost a motivaci.

Naopak nejrovnoměrnější úroveň vzdělávání poskytuje škola, ve které učitelé na žáky kašlou a jde jim jen o minimalizaci potíží.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Námořní drony Sea Baby nesou i raketomety. Ukrajina je poprvé použila v prosinci

24. května 2024  6:33

Sledujeme online Šéf ukrajinské tajné služby SBU Vasyl Maljuk uvedl, že Ukrajinci vybavili námořní drony Sea Baby...

Sezona hurikánů bude v USA dosud nejhorší. Meteorologové čekají dvakrát více bouří

24. května 2024  6:23

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) přišel se svou dosud nejhorší květnovou...

Poslanci mají jednat o podpoře organizacím, jež pomáhají pěstounům

24. května 2024  5:45

Sněmovna má schvalovat novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která má přispět ke zvýšení...