VIDEO: Deset stanů, zázemí a pláň. Podívejte se na tábor v Troji z dronu

  • 6
Stanový tábor v Troji se zaplnil uprchlíky, kteří čekají, zda mají nárok na víza dočasné ochrany. Po ukončení humanitárních služeb na hlavním nádraží by se měla Troja spolu s novým uprchlickým táborem v Malešicích stát hlavním „čekacím“ místem. Podívejte se, jak místo vypadá z ptačí perspektivy.

Stanový tábor Troja funguje od poloviny května. Pojme až 150 uprchlíků. Ačkoliv v prvních dnech zůstával prázdnější, nyní je jeho kapacita naplněna.

Stany hasiči postavili po výzvě ministra vnitra Víta Rakušana. Stojí na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem.

Tvoří ho deset stanů, ve kterých budou lidé ubytováni, a dalších deset stanů, kde bude zázemí pro koordinátory provozu stanového městečka, kuchyně a jídelna či dětský koutek.

Praha zavře centrum pro uprchlíky ve Vysočanech. Hejtmani rozhodnutí kritizují

V Troji by lidé měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

„Městečko slouží zjednodušeně jako další čekárna Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), a tudíž se do něj dostanou lidé pouze přes asistenční centrum,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Individuální příchod podle něj není možný.

V Praze stojí další stanové městečko, Hřib chce řešit uprchlíky s Fialou

Tábor vznikl v reakci na humanitární krizi, ke které došlo na pražském hlavním nádraží. Stovky převážně romských uprchlíků tam každou noc nocovaly v nelidských podmínkách na zemi a v přistaveném vlaku. Do Troji však byli sváženi především lidé z centra pro uprchlíky ve Vysočanech.

Další stanový tábor vznikl před několika dny v Malešicích. Pojme 150 lidí a jeho součástí bude zázemí včetně jídelního stanu či sprch. Zatím je prádzný, uprchlíci by se do něj měli začít přesouvat v následujících dnech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video