Mirek Topolánek

Mirek Topolánek - Předseda ODS Mirek Topolánek na ideové konferenci v Brně. (20. února 2010) | foto: Radek Miča, MAFRA

Topolánek se ke své budoucnosti v ODS vyjádří ve čtvrtek

  • 146
Mirek Topolánek se po čtvrtečním grémiu ODS vyjádří, kam se bude ubírat jeho stranická kariéra. Až potom zašle odpověď Janu Fischerovi na dopis, kterým vyzval předsedy občanské i sociální demokracie k jednání po odchodu zelených z vlády. Fischer má v ruce zatím jen odpověď od ČSSD.

Topolánek se chce vyjádřit až ve čtvrtek po zasedání strany. "Do té doby nebudu reagovat na žádné dotazy, ani poskytovat žádné rozhovory a vyjádření," uvedl Topolánek.

Fischer chce o nové podobě svého kabinetu jednat ještě tento týden. Původně počítal s odpovědí na svůj páteční dopis od ODS a ČSSD na začátku tohoto týdne.

Sociální demokraté odpověděli již v pátek. "Trojstranné jednání předsedů ODS, ČSSD a předsedy vlády by v tuto chvíli postrádalo jakékoli hlubší odůvodnění a tím i smysl," uvedl v odpovědi předsedovi vlády Jiří Paroubek. "Pokud byste na něm trval, jsem ochoten, ovšem jen kvůli Vám, se jej účastnit," stojí v dopise.

Poslední strana případného jednání s odpovědí zatím otálí. Důvodem je složitá situace uvnitř ODS. Není jasné, zda by partnerem jednání měl být Mirek Topolánek. Ten se ke svému angažmá u občanských demokratů nechce až do čtvrtka vyjadřovat. "Tímto respektuji i přání volebního lídra Petra Nečase," poznamenal Topolánek, který minulý čtvrtek oznámil, že ODS do voleb v této funkci nepovede a zřekl se kandidatury vůbec. (více o vyškrtnutí Topolánka z kandidátky čtěte zde)

Premiér se domnívá, že jakékoli jednání se stranami, které jeho kabinet ještě podporují, bude smysluplné, posune-li vývoj vpřed. "Já jsem přesvědčen, že ta schůzka může přinést uklidnění situace okolo vlády," poznamenal.

"Je před námi schůze sněmovny, je před námi poměrně složité období v životě země, prudká předvolební kampaň," vysvětlil šéf vlády. Podle něj je proto potřeba najít nějaký způsob interakce kabinetu se stranami. "Bude o čem mluvit," podotkl Fischer.

Na programu schůzky by bylo i personální složení vlády. Neobsazený zatím zůstává post ministra pro lidská práva a menšiny po Michaelu Kocábovi, který dnes Fischerovi předal demisi. Zatím se rýsuje možnost, že lidskoprávní úřad by mohl vést sám Fischer. Podpořil by ho v tom i prezident Václav Klaus. (více o Kocábově demisi čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video