Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pekarová Adamová obhájila post šéfky TOP 09, debakl utrpěl šéf poslanců Jakob

  6:20aktualizováno  17:25
Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová obhájila post šéfky TOP 09, krýt záda jako stranická dvojka jí bude ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Velké překvapení přinesla volba místopředsedů, která skončila debaklem pro šéfa poslanců TOP 09 Jana Jakoba.

„Budeme makat na tom, aby TOP 09 byla vidět. Díky, že jste v tom se mnou,“ řekla po znovuzvolení Pekarová..

Neměla na volebním sněmu soupeře. Získala 142 hlasů od 177 delegátů. Zlepšit chce hlavně komunikaci s lidmi tak, aby viděli výsledky práce vlády.

„Jsou často zakryty pozorností něčemu jinému. Vláda úspěšná je, má čím se pochlubit. Navzdory tomu, jakým krizím čelíme, děláme to, co je správné,“ uvedla po zvolení předsedkyní TOP 09. V čele strany je od roku 2019.

Vedení TOP 09

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně

Vlastimil Válek, první místopředseda

Michal Kučera, Tomáš Czernin, Matěj Ondřej Havel. Martina Ochodnická - místopředsedové

Prvním místopředsedou TOP 09 byl pak zvolen ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který vystřídal v této funkci senátora Tomáše Czernina.

Před volbou nového vedení strany Pekarová Adamová řekla, že právě z její stran TOP 09 zní ve vládní koalici nejsilněji hlas pro rozpočtovou zodpovědnost. „Víme, že všechny kroky, které děláme, nejsou přijímány s nadšením,“ připustila a dodala, že by všichni chtěli vládnout v době ekonomického růstu a dělat populární kroky. Opět však vládneme v letech, kdy tomu tak bohužel není. „Opět však vládneme v letech, kdy tomu tak bohužel není. Možná je to náš úděl,“ řekla šéfka TOP 09.

Většina lidí se nechce nechat obelhávat, ocení přímost, prohlásila šéfka TOP 09

„Nyní jsme v polovině volebního období a musíme se otevřeně podívat na to, co se nám možná úplně nepovedlo a poučit se z toho. Napravit dosavadní chyby. Musíme být ale i dostatečně sebevědomí, nepropadat malomyslnosti,“ burcovala stranické kolegy.

„Mluvme s lidmi srozumitelně a upřímně. I nadále lidem nebudeme lhát. To jsme ostatně nedělali nikdy. Jsem přesvědčena, že většina lidí se nechce nechat obelhávat. Ocení přímost, srozumitelnost a pravdivost,“ prohlásila Markéta Pekarová Adamová.

Koalici Spolu podle ní nespojuje jen populistický konkurent, ale i zaměření na budoucnost, střední třídu a na věcná řešení. Prohlásila, že v Česku je nyní jen populistická a extremistická opozice, která nemá žádné zábrany.

Válek dostal větší podporu než šéfka strany

Válek od delegátů při volbě prvního místopředsedy dostat ještě větší podporu než ona. Volilo ho 167 ze 177 hlasujících.

„Budu pevně stát po boku Markétě, která ve mně bude mít vždy oporu. Jsem připraven přesvědčit prací,“ řekl ministr zdravotnictví po zvolení do pozice stranické dvojky, která by měla krýt šéfce strany záda.

Kalousek očekává, že vládní propaganda přestane lidi obelhávat

„Mám TOP 09 co nabídnout,“ prohlásil před tím ministr ve své předvolebním projevu. „Nechci, aby se země dostala do rukou populistických lhářů,“ uvedl ministr zdravotnictví. Tvrdil, že kandidovat na post prvního místopředsedy se odhodlal, až když se rozhodl neobhajovat tuto pozici jeho kamarád Czernin.

Na post prvního místopředsedy TOP 09 byl původně navržen u šéf poslaneckého klubu strany Jan Jakob. Na závěr svého projevu a se kandidatury vzdal a podpořil Válka, jehož tituloval „náš Vlastík“.

Strana zvolila zatím tři řadové místopředsedy. Jedním se stal Tomáš Czernin, svou pozici obhájil i Michal Kučera a nováčkem mezi místopředsedy je poslanec Matěj Ondřej Havel.

O posledním, čtvrtém místopředsedovi se nerozhodlo mezi šéfem poslaneckého klubu Janem Jakobem a exministrem spravedlnosti, europoslancem Jiřím Pospíšilem ani ve třech kolech volby.

Jakob, který za TOP 09 vyjednával i o podobě vládního úsporného balíčku, pak svou kandidaturu už vzdal. Do nové volby šel Pospíšil a nově narychlo navržení Marek Ženíšek a Martina Ochodnická, která pak byla i zvolena.

Nepropadejme poraženectví ani blbé náladě, řekl premiér. Pochválil Pekarovou Adamovou

Na sněmu TOP 09 vystoupil premiér a předseda ODS Petra Fiala, který se vrátil z Afriky. „Nepropadejme ani poraženectví, ani blbé náladě, není k tomu důvod,“ řekl Fiala. Markétu Pekarovou Adamovou označil za výbornou a důstojnou předsedkyni Poslanecké sněmovny.

„Nepodceňuji výzkumy veřejného mínění, ale jejich relevance je omezená,“ prohlásil také Fiala. Průzkumy ukazují klesající oblibu vládních stran i nízkou popularitu vládních politiků.

Připustil, že jednání o společném postupu koalice SPOLU i ve volbách do Evropského parlamentu bylo trochu komplikovanější vzhledem k rozdílům v názorech ODS a TOP 09. „Bylo to složitější rozhodování než v jiných případech, ale jsou to jen rozdíly v akcentech,“ řekl premiér. Je rád, že se ODS, TOP 09 a KDU-ČSL dohodly na společném postupu.

V Evropském parlamentu má teď TOP 09 dva zástupce - Luďka Niedermayera a bývalého šéfa strany Jiřího Pospíšila.

„Proti nám budou stát ti, kterým na EU vůbec nezáleží, kteří ji chápou jako univerzální stroj na dotace nebo jako výmluvu na to, co se nepovedlo. Pokud se mezi sebou začneme hádat, tak všechno prohrajeme. Je to ta nejspolehlivější cesta, jak odevzdat moc populistům a extrémistům,“ řekl na sněmu TOP 09 premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Koalice je pevná, lidé začnou oceňovat věci, které děláme, říká Pekarová

„Naše koalice je pevná jako žula a já věřím tomu, že i lidé postupně začnou oceňovat věci, které děláme. Myslím, že budeme a jsme hlavním vyzývatelem hnutí ANO a že máme šanci na vítězství,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz před sněmem TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kalousek zase láká „na pivo s Mirkem“. Návrat do vrcholné politiky to podle něj není. Zatím

Mezi hosty volebního sněmu TOP 09 je i bývalý šéf strany, její spoluzakladatel Miroslav Kalousek. Na sociální síti X znovu láká „Na pivo s Mirkem Kalouskem“, tedy na diskusi o politice, ekonomice či o čemkoliv jiném, podobně jako v době, než se z politiky stáhl.

Nyní ji hlavně glosuje, často velmi kriticky k vládě. Kalousek iDNES.cz řekl, že to v tuto chvíli neznamená jeho pokus o návrat do aktivní politiky.

Podle volebního modelu agentury Median by v září strana měla šanci získat 5,5 procenta hlasů voličů, pokud by kandidovala samostatně. Je to ovšem trochu zavádějící, protože ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ani nenaznačují, že by na koalici SPOLU hodlaly něco měnit.

Česko musí zrychlit, říká TOP 09. Euro chce nejpozději v roce 2030

„Chceme být i nadále jasně proevropským hlasem,“ napsala před sněmem kolegům z TOP 09 Pekarová Adamová. „Naše současné priority stojí na čtyřech E: ekonomika, ekologie, Evropa, euro. Hluboké deficity veřejných financí nesmí být samozřejmostí a nechceme si na ně zvykat,“ uvedla. „Euro je nejenom výhodné pro cenovou stabilitu a dlouhodobě nižší inflaci, ale rovněž pomůže našim exportérům. I proto ho potřebujeme přijmout co nejdříve,“ je přesvědčena Pekarová Adamová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...