Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil | foto: Michal Šula, MAFRA

TOP 09 chce do eurovoleb společnou proevropskou kandidátku se STAN

  • 109
TOP 09 chce vyjednávat o společné kandidátce do voleb do Evropského parlamentu s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Výkonný výbor strany v pátek schválil podmínky spolupráce a vyjednávání by podle předsedy Jiřího Pospíšila mohla začít již příští týden.

Starostové už se dohodli na spolupráci pro evropské volby se Stranou zelených a s desítkou regionálních subjektů. Výkonný výbor TOP 09 se vyslovil pro spolupráci proevropských stran a hnutí při evropských volbách a pověřil vyjednávací tým jednáním o společné kandidátce se STAN. 

TOP 09 povede do eurovoleb Pospíšil, slibuje proevropský přístup

„Věřím, že se dohodneme a v polovině února představíme společnou proevropskou kandidátku,“ uvedl v pátek Pospíšil.

Uskupení spolupracovala už dřív. TOP 09 kandidovala do Sněmovny s podporou Starostů v roce 2009 a 2013, společnou kandidátku strany měly také při minulých evropských volbách před pěti lety. Spolupráce skončila předloni, do Sněmovny se v roce 2017 obě strany jen těsně dostaly samostatně. 

Společnou kandidátku ještě se zástupci KDU-ČSL, LES a Demokratů Jana Kasla postavily TOP 09 a STAN do loňských komunálních voleb v Praze.

STAN spolupráci se Zelenými a regionálními subjekty pro evropské volby oznámili v úterý. Volební lídr STAN a nynější europoslanec Stanislav Polčák tehdy uvedl, že dál chtějí jednat s TOP 09 s cílem sjednotit proevropské politické síly. Jednání Starostové vedou i s europoslancem Jaromírem Štětinou, který se rozešel s TOP 09 a chce kandidovat za nové hnutí Evropa společně, které vytvořil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video