Vojáci Hradní stráže

Vojáci Hradní stráže. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Systém přídavků na byty je špatný, přiznala armáda

  • 74
Vedení armády přiznalo nedostatky ve financování bydlení vojáků. Systém je prý neefektivní a ministerstvo obrany doplácí na odkaz předlistopadové Československé lidové armády. Proto se zruší služební byty a všichni vojáci bez rozdílu dostanou přídavky na bydlení.

Na přídavky na bydlení mají nyní nárok vojáci bez služebního bytu. Dostávají ho ale i ti, kteří to mají ze služebních bytů daleko do práce a za peníze navíc si mají obstarat nocleh v místě zaměstnání.

Dosud rozhodoval čas dojíždění. Voják, kterému by dojíždění spolu s časem ve službě zabralo alespoň 11 hodin, dostal od velitele posádky k platu zhruba dalších 10 tisíc.

Zdroj z armády ale iDNES nedávno prozradil, že někteří vojáci dostávají přídavky neoprávněně. Tisíce na přespání v Praze tak dostávají i ti, kteří například denně dojíždějí z Mníšku pod Brdy či Slaného. - více zde

Armáda: Velitel chybu neudělal
Vedení armády nyní přiznalo, že systém přidělování přídavku pro vojáky se služebními byty je špatný. "Pravidla pro udělení přídavku na bydlení by měla být nesporně stanovena jasněji. Čas nutný k dojíždění se nedá stanovit zcela objektivně, zejména v případě Prahy," sdělil iDNES mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Velitel útvaru, který rozhoduje o udělení přídavku, podle něj ale chybu neudělal. Prý ani nemá nástroje na to, aby u každého žadatele detailně vyšetřoval, jak dlouho cestuje do práce. "Vina je na straně toho, kdo si požádal o příspěvek, i když na něj ve skutečnosti neměl nárok. Takový člověk se dopustil minimálně neetického chování," podotkl mluvčí.

Přesto se ministerstvo podezřele vyplacené přídavky za desítky milionů zatím nechystá prověřovat. "Oprávněnost poskytnutí přídavku má být kontrolována při jeho udělení. Systém je stavěn tak, že se zásadně předpokládá poctivost žadatele," uvedl Čírtek.

Armáda si nese odkaz socialistické ČSLA
Ministerstvo obrany nakonec přiznalo nedostatky v celém financování bydlení vojáků. "Systém služebních bytů byl nedokonalý a deformovaný," prohlásil Čírtek.

Podle něj to je pouze nástroj, kterým lákala do socialistického vojska dvousettisícová Československá lidová armáda a slibovala vojákům řešení bytové otázky.

"Obecně se systém služebních bytů vyplatí pro větší armády s obřími základnami, ale rozhodně ne pro nás. V podmínkách malé české armády je neefektivní," uvedl ministerský mluvčí.

Ministerstvo ruší služební byty
Ministerstvo obrany se proto rozhodlo celý systém změnit. Už v roce 2004 zahájilo převod armádních bytů na obecní. Tehdy armáda přišla o 117 bytů. Letos v březnu vláda schválila převod dalších dvou tisíc bytů převážně v opuštěných posádkách.

"Systém služebních bytů bude zcela zrušen a tím se vyloučí existence podobných pochybení, protože každý příslušník AČR bude mít nárok na přídavek na bydlení. Vláda by měla na návrh ministra obrany rozhodnout do konce roku o převodu dalších 1326 služebních bytů na obce," uvedl Čírtek.

Nový systém neumožní fixlovat, tvrdí armáda
Přídavek na bydlení podle něj bude univerzální kompenzací a zaniknou všechny dosavadní dávky vojáka související s bydlením a cestováním.

"Voják z povolání musí počítat s tím, že za dobu kariéry se několikrát změní místo služby, takže bude muset dojíždět nebo se přestěhovat. Je na jeho odpovědnosti, jak tuto situaci vyřeší. My mu dáváme univerzální jednoduchý nástroj, se kterým se nedá fixlovat," dodal mluvčí ministerstva obrany.

Desetitisícový příspěvek už pobírá většina příslušníků armády, z celkového počtu 23 400 vojáků ho nedostává jen 2100. Mají na něj právo po dobu pracovního poměru, po odchodu z vojska nárok ztrácejí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video