Na svátek svatého Martina 11. listopadu si husu dopřeje podle průzkumu 55 procent lidí v Česku. Pouze 21 procent dotázaných si však husu připravuje doma. Do restaurace chodí na husu 20 procent Čechů a 14 procent jich zajde k rodičům, jiným příbuzným nebo k přátelům.
České husy jsou vyprodané. V hospodách bude na Martina i dovoz za 590 korun |
V přílohách k huse mají lidé rádi pestrost. Největší podíl Čechů si k ní dává kombinaci různých knedlíků a také červeného a bílého dušeného zelí. Takové varianty volí téměř polovina lidí v Česku.
Dáváte si na svatého Martina husu?
U lidí, kteří si dávají pouze jeden typ přílohy a zelí, je nejpopulárnější bramborový knedlík a červené zelí. Malá část populace si k huse dává specifické regionální přílohy, což jsou třeba lokše či drbáky čili placky a knedlíčky z bramborového těsta.
Slabá úroda se svatomartinského nedotkla. Na pulty míří rekordní počet láhví |
Ke svátku svatého Martina patří také svatomartinská vína, tedy první vína nového ročníku. Že jde o nejmladší vína, v průzkumu správně odpověděla většina lidí, konkrétně dvě třetiny.
Vinaři v sobotu v Brně slavnostně otevřeli Svatomartinská vína. Na trh letos míří 326 vín od 76 vinařů a vinařství. Podle odborníků jsou svěží a ovocitá.
Průzkum agentura prováděla od 3. do 5. listopadu. Zúčastnilo se jej 1312 obyvatel Česka starších 18 let.