ilustrační snímek | foto: Grunt

Husu si na Martina dá polovina Čechů, doma ji peče jen pětina, ukázal průzkum

  • 51
Více než polovina Čechů si na svatého Martina dá tradiční husu. Většina na ni ale chodí do restaurace nebo k příbuzným. Sama si svatomartinskou husu peče jen pětina lidí, vyplývá z listopadového průzkumu agentury SC&C.

Na svátek svatého Martina 11. listopadu si husu dopřeje podle průzkumu 55 procent lidí v Česku. Pouze 21 procent dotázaných si však husu připravuje doma. Do restaurace chodí na husu 20 procent Čechů a 14 procent jich zajde k rodičům, jiným příbuzným nebo k přátelům.

České husy jsou vyprodané. V hospodách bude na Martina i dovoz za 590 korun

V přílohách k huse mají lidé rádi pestrost. Největší podíl Čechů si k ní dává kombinaci různých knedlíků a také červeného a bílého dušeného zelí. Takové varianty volí téměř polovina lidí v Česku.

Dáváte si na svatého Martina husu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 18. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

U lidí, kteří si dávají pouze jeden typ přílohy a zelí, je nejpopulárnější bramborový knedlík a červené zelí. Malá část populace si k huse dává specifické regionální přílohy, což jsou třeba lokše či drbáky čili placky a knedlíčky z bramborového těsta.

Slabá úroda se svatomartinského nedotkla. Na pulty míří rekordní počet láhví

Ke svátku svatého Martina patří také svatomartinská vína, tedy první vína nového ročníku. Že jde o nejmladší vína, v průzkumu správně odpověděla většina lidí, konkrétně dvě třetiny.

Vinaři v sobotu v Brně slavnostně otevřeli Svatomartinská vína. Na trh letos míří 326 vín od 76 vinařů a vinařství. Podle odborníků jsou svěží a ovocitá.

Průzkum agentura prováděla od 3. do 5. listopadu. Zúčastnilo se jej 1312 obyvatel Česka starších 18 let.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video