Šéf ANO Andrej Babiš, lídr lidovců Pavel Bělobrádek a předseda TOP 09 Miroslav...

Šéf ANO Andrej Babiš, lídr lidovců Pavel Bělobrádek a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek při debatě lídrů stran | foto:  Dan Materna, MAFRA

Přímá volba prezidenta? Dynamit v základech demokracie, řekl Bělobrádek

  • 813
Zavedení přímé volby prezidenta byla chyba, shodli se šéf lidovců Pavel Bělobrádek, lídr opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura při debatě Česká republika na rozcestí, kterou uspořádal Politologický klub FSV Univerzity Karlovy. „Byl to dynamit v základech demokracie,“ řekl Bělobrádek s odvoláním na slova bývalého šéfa Senátu Petra Pitharta.

„Přímá volba se nepovedla,“ uvedl Stanjura. „Jsme na křižovatce, kdy se rozhoduje, zda půjdeme cestou skutečné nebo formální demokracie,“ řekl Kalousek. Pokud by se mělo něco měnit na české ústavě, měla by to podle něj být posílení pravomocí Senátu.

Fotogalerie

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že nejdůležitější není tak ani změna ústavy, ale efektivnější legislativní proces a jednací řád Sněmovny. „Problémem je koaliční vládnutí, efektivnější by byl většinový systém,“ řekl Babiš. Za nedostatky označil špatný zákon o státní službě i špatný kompetenční zákon.

Předseda komunistů Vojtěch Filip i lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura zdůraznili, že chybou je, že zatím nebyl přijat obecný zákon o referendu.

„Česká republika je jednoznačně na Západě,“ odvětil Babiš na otázku, zda země směřuje na Východ, nebo na Západ. „Evropská unie je skvělý projekt, ale potřebuje reformu,“ uvedl.

Patříme do popředí Evropy, ne do zadku Asie, řekl Kalousek

„Já bych byl rád, kdybychom zůstali tam, kde jsme,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek. „Hlavní je, abychom zůstali aktivní součástí Evropské unie a NATO,“ dodal. „Přál bych si, abychom si tuto otázku vůbec nekladli. Zejména brexit akceleroval otázku, co bude s Evropskou unií,“ uvedl Kalousek.

Při diskusi o dvourychlostní EU je podle něj důležité, abychom byli v tom „rychlejším“ pruhu. Pomalejší pruh integrace označil za pomalé odpadávání. Patříme podle něj „do předku Evropy, ne do zadku Asie“.

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek před debatou lídrů, kterou zorganizoval...

„Když někdo říká, že nepatříme ani na Západ, ani na Východ, tak vlastně říká, že patříme na Východ,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Oponoval Kalouskovi, že máme směřovat k co nejrychlejšímu přijetí eura.

„Nechci ručit za řecké dluhy, ani za italské banky,“ uvedl Babiš. Podobně se také tento týden vyjádřil prezident Miloš Zeman při debatě se studenty Vysoké školy finanční a správní, podle nějž není v českém zájmu přijetí eura, dokud je v eurozóně zadlužené Řecko (více zde). Podle Okamury je ale Evropská unie nereformovatelná a budou z ní vystupovat další a další státy.

Studenti se ptali na korunové dluhopisy i obnovení vojny

Od jednoho ze studentů dostal Babiš otázku na téma nezdaněných korunových dluhopisů, které koupil před lety od tehdy svého Agrofertu. „Korunové dluhopisy vymyslel pan Kalousek a když zjistil, že to podělal, tak spolu se svým kámošem Sobotkou zabránili jejich zdanění,“ opáčil Babiš.

Kalousek to podělal, řekl Babiš. Šéf TOP 09 ho napadl, že je podvodník

Babiš, Bělobrádek, Kalousek, Stanjura i Filip se shodli, že nejsou pro obnovení základní vojenské služby. Lidovecký hejtman ze Zlínského kraje Jiří Čunek, který to propaguje, našel spojence u tohoto plánu jen v Okamurovi, u předsedy své KDU-ČSL nikoli.

NATO by se podle Babiše mělo změnit z obranného paktu na útočný. Nepřítelem je terorismus, ale obavy má i z Turecka, tedy členské země NATO, jejíž prezident Recep Tayyip Erdogan si nechal v referendu odhlasovat zvýšení svých pravomocí na úkor vlády i parlamentu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video