Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 3. 1. 2024 22:45

Střelba v centru Prahy

12:31

„Již včera (ve čtvrtek) jsme zrušili plánovaný program, ten se nebude konat ani dnes a zítra (v sobotu). Dnes a zítra nebude také probíhat pravidelná animace stromu. Dnes bude ztlumená také hudba na tržišti a zítra (v sobotu) ji úplně vypneme,“ uvedla Tietze.  Dodala, že ve stejném režimu budou trhy i v Českých Budějovicích a v Plzni.

12:30

Kvůli čtvrteční střelbě na filozofické fakultě budou dnes a v sobotu omezeny vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. Uvedla to Hana Tietze, mluvčí firmy Taiko, která trhy organizuje. V sobotu se bude konat bohoslužba za oběti střelby v katedrále svatého Víta. Na Štědrý den budou v Praze otevřeny některé památky, lidé se budou moct zúčastnit také vánočního programu v zoologické zahradě nebo navštívit botanickou zahradu v Troji. Provozovatelé to uvedli na svých webových stránkách.

12:29

Video

Plzeň výrazně posílila bezpečnost v ulicích

12:27

Útočník měl povolení celkem na osm zbraní, dvě z nich byly dlouhé zbraně, uvedla policie. Kolik jich pronesl na FF UK a jakým způsobem, neupřesnila.

12:23

Při událostech střelby jako ve čtvrtek na Filozofické fakultě Univerzity Karlov je cílem policie co nejrychlejší eliminace pachatele, aby se zabránilo dalším obětem, uvedl dnes mezinárodní policejní instruktor Pavel Černý. Experti zdůrazňují, že událost není dílem zbraně, ale zlého úmyslu člověka, který ji využil. Představa, že zabráníte šílenému střelci, je stejná, jako že zabráníte šílenému řidiči motorového vozidla, řekl expert na obranu a bezpečnost Otakar Foltýn.

22. 12.
12:22

„Pracovali jsme s informací, že se chce zabít, jede do Prahy, studuje na té fakultě. Tam nebyla jediná indicie, že chce někomu ublížit,“ vysvětlil na tiskové konferenci Strach, proč neinformovali vedení UK o možném nebezpečí.

12:21

Svíčky a květiny přinášejí od čtvrtečního večera zástupci akademické obce Univerzity Palackého v Olomouci i veřejnost k pietnímu místu, které vzniklo poblíž vstupu do Knihovny UP ve čtvrtek krátce po tragédii na pražské filozofické fakultě. Vedení univerzity dnes od rána diskutuje o možném zvýšení bezpečnostních opatření na jednotlivých fakultách. Na sociálních sítích to oznámil rektor UP Martin Procházka.

12:17

V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Na síti X to oznámil ministr zemědělství Marek Výborný, poděkoval pražskému arcibiskupství za rychlou dohodu po jednání vlády. Bohoslužby se zúčastní i prezident Petr Pavel, uvedl ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář.

22. 12.
12:16

„Povolení měl na osm zbraní z toho dvě dlouhé. Kolik zbraní pronesl na FF UK, na to je brzo, teprve dnes ráno skončilo ohledání místa činu,“ uvedl na tiskové konferenci Aleš Strach, vedoucí 1. oddělení obecné kriminality, Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy. „Včera dojel do Prahy MHD,“ dodal.

12:16

Studenti a pedagogové Jihočeské univerzity (JU) dnes uctili památku obětí čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě smutečním aktem. Dopoledne se shromáždili před rektorátem univerzity, kde vzniklo i pietní místo. Uvedl to mluvčí JU Štěpán Kuděj. Kvůli tragické události také přistoupili organizátoři adventních trhů v Českých Budějovicích k úpravě akce.

12:15

Města v Karlovarském kraji ruší kvůli čtvrteční tragické střelbě v centru Prahy řadu akcí. Adventní programy zrušily například Karlovy Vary nebo Cheb, další města se přidávají. Radnice postupně vyvěšují černé vlajky a zřizují pietní místa. Policie zvýšila dohled nad školami a dalšími místy se zvýšeným pohybem lidí.

22. 12.
12:12

Páteční kulturní program se na vánočních trzích v Brně odehrává podle plánu, sobotní je ale zrušený s výjimkou představení České mše vánoční na náměstí Svobody v 17 hodin. Stánky budou otevřené v obvyklém režimu. Podobně je zrušené i koledování u vánočního stromku ve Vyškově, zrušená je i akce sousedské setkání u vánočního stromu v centru Moravského Krumlova.

22. 12.
12:11

Teologická fakulta Jihočeské univerzity se připojí k celorepublikové pietě společnou modlitbou za oběti. Ta se uskuteční v atriu Teologické fakulty (TF) od 12 hodin a povede ji teolog Karel Šimr. Ten je zároveň součástí týmu Vysokoškolské poradny JU, která svým studentům a zaměstnancům poskytuje i psychologickou pomoc. „Vyjadřujeme naši upřímnou soustrast a oběti, zemřelé, přeživší a jejich blízké, svěřujeme v modlitbě Pánu života a smrti,“ sdělil proděkan TF JU pro vědu a rozvoj Michal Opatrný.

12:09

Vedení města Opavy prosí pořadatele akcí při jejich zahájení uctít oběti minutou ticha. Stejným způsobem bude reagovat i Slezské divadlo či pořadatelé Vánočních trhů na Dolním náměstí. V sobotu pak budou na trzích otevřeny jen prodejní stánky. Na veřejných budovách ve městě budou spuštěny státní vlajky na půl žerdi.

22. 12.
12:08

V souvislosti se čtvrteční střelbou se vedení Třebíče rozhodlo zrušit plánovaný páteční kulturní program na Karlově náměstí. Šlo o završení adventní série akcí, kde měl v podvečer vystoupit zpěvák Julián Záhorovský s poprockovou kapelou Sabrage. „Třebíčané hluboce soucítí s pozůstalými po obětech čtvrteční střelby na Univerzitě Karlově v Praze. Město vyjadřuje nejupřímnější soustrast jménem svých obyvatel,“ uvedla na webu města mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

12:08

Opava uctí památku obětí brutálního střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. “Tento tragický útok asi každého z nás velmi silně zasáhl. Vůbec si nedokážeme představit, jak se musí cítit pozůstalí, kteří místo příprav na nejkrásnější svátky roku zažívají nejhorší a nejbolestivější okamžiky života. V duchu jsme se všemi poškozenými a pozůstalými. Myslíme na vás a jsme s vámi,“ řekl za vedení města primátor Opavy Tomáš Navrátil.

U budovy Slezské univerzity na Bezručově náměstí v Opavě vzniklo pietní místo, kde v pátek večer vedení města společně s vedením univerzity uctí oběti nesmyslného útoku položením kytice a zapálením svíček.

22. 12.
12:06

„V místě není kamerový systém, v tu dobu tam nešli žádní očití svědci, je těžké se zorientovat. Za pět dní jsme provedli desítky výslechů,“ řekl na brífinku Aleš Strach, vedoucí 1. oddělení obecné kriminality, Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy. Pachatel metody práce policie do jisté míry znal,“ uvedl Tomáš Kubík, náměstek policejního prezidia.

22. 12.
12:04

Univerzita J. E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem zřídila u Filozofické fakulty pietní místo, kam mohou lidé pokládat květiny a zapálené svíčky, řekla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Většina studentů a někteří pedagogové již nejsou ve škole a v sobotu, v den státního smutku, uctí oběti čtvrteční tragické střelby ve svých domovech. Univerzita začátkem roku bude s policií jednat o bezpečnosti. Informovala o tom mluvčí UJEP Jana Kasaničová.

22. 12.
12:01

Soustrast obětem střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vyjádřila pařížská Sorbonna, Vídeňská univerzita či Varšavská univerzita.

22. 12.
12:00

Všichni pacienti po střelbě ve FF UK v Praze jsou po zásadních operacích a jsou stabilizováni, řekl ředitel pražské záchranné služby Kolouch.