Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 3. 1. 2024 22:45

Střelba v centru Prahy

14:16
  • Ministr vnitra Vít Rakušan a policejní prezident Martin Vondrášek vystupují na...
  • Ministr vnitra Vít Rakušan a policejní prezident Martin Vondrášek vystupují na...
14:13

Organizátoři vánočních trhů v Olomouci po čtvrteční tragické události v Praze zrušili koncerty, které byly v historickém centru naplánovány na období vánočních svátků. V sobotu se v pravé poledne na pět minut rozezní v Olomouci zvony. Po tuto dobu ustane také prodej ve všech stáncích vánočních trhů. Uvedla to mluvčí vánočních trhů Monika Řehulková. V sobotu odpoledne bude v chrámu sv. Václava mše za oběti čtvrtečního útoku střelce, který zavraždil 14 lidí.

14:12

Hradní stráž zrušila kvůli čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy hudební doprovod při střídání svých vojáků strážících areál Pražského hradu a naplánovaná vánoční hudební vystoupení. Na síti X to uvedla Kancelář prezidenta republiky. Vlajky budou na Hradě svěšeny na půl žerdi od dnešních 16:00 za účasti čestné stráže, zůstane tomu tak do 24. prosince 08:00 hodin, uvedl Vít Kolář, ředitel odboru komunikace Hradu. Akce zrušily v souvislosti s incidentem i další instituce v Česku.

14:10

Zvýšená policejní opatření potrvají zatím do 1. ledna. Policie podle Rakušana nepodceňuje možnou inspiraci střelcem, o nebezpečí informace nemá.

14:08

Policie v noci na dnešek zaznamenala telefonní hovor s výhrůžkou člověka, který prohlásil, že si bere příklad ze střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Policisté do rána zjistili totožnost volajícího a zajistili ho, řekl dnes na tiskové konferenci ke čtvrteční střelbě na filozofické fakultě ředitel pražské policie Petr Matějček. Policie zároveň varovala před dezinformacemi.

14:05

Přímo na místě činu při tragédii na FF UK zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci, řekl ministr Rakušan.

14:04

Premiér Petr Fiala, vicepremiér Ivan Bartoš, ministr zahraničí Jan Lipavský či ministr vnitra Vít Rakušan dnes uctili u pietního místa před pražským Karolinem, kde sídlí vedení Univerzity Karlovy, památku obětí čtvrteční střelby na filozofické fakultě. Poklonili se jí také rektoři, akademici i zástupci Rady vysokých škol. Lidé začali zapalovat svíčky a pokládat květiny před branou Karolina krátce po incidentu, který si vyžádal 15 mrtvých a 25 zraněných.

14:03

Některá středočeská města kvůli čtvrteční tragické střelbě v centru Prahy upraví plánovaný adventní program. Například v Čelákovicích u Prahy dnes zhasnou města vánoční stromy, osvětlení radnice a betlém. Mladá Boleslav zruší umělecký program na adventních trzích a Kladno sobotní koncert na náměstí Starosty Pavla. Od plánovaných městských akcí v sobotu upustí Příbram. Uvedla to v oficiálních prohlášeních vedení měst.

14:02

Budovu filozofické fakulty předala policie Univerzitě Karlově, v budově jsou nyní pracovníci krizového štábu univerzity, uvedla rektorka UK Milena Králíčková.

13:54

Jihomoravská města s ohledem na sobotní státní smutek ruší vánoční program. Až na koncert České mše vánoční na náměstí Svobody se v Brně neuskuteční další kulturní představení. Koledy a vánoční písně utichnou také ve znojemských ulicích, výjimkou je adventní koncert Znojemské žestě a hosté, kterému bude předcházet minuta ticha. Ve Vyškově doprovodný program zrušili už dnes, plyne z odpovědí oslovených zástupců samospráv. 

13:52

Plánovaný koncert Vadima Windyho na Náměstí Ostrava-Jih v Hrabůvce se v sobotu neuskuteční, přesouvá se na 30. prosince 2023 od 17 hodin. 

13:47
  • V den státního smutku, 23. prosince, se v Jihlavě nebude konat původně...

    V den státního smutku, 23. prosince, se v Jihlavě nebude konat původně plánovaný adventní kulturní program na Masarykově náměstí. Na radnici už visí černá vlajka a je zřízeno pietní místo. Před prostředním vchodem na radnici jsou květiny a svíčky. Veřejnost je sem může nosit až do 27. prosince. Dnes zde zapálili svíci a položili květiny také primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS a KDU-ČSL) se svými náměstky Radkem Popelkou (ANO) a Martinem Laštovičkou (ODS a KDU-ČSL). (22. prosince 2023) / Autor: Jana Nedělková, MF DNES

13:46
  • V den státního smutku, 23. prosince, se v Jihlavě nebude konat původně...

    V den státního smutku, 23. prosince, se v Jihlavě nebude konat původně plánovaný adventní kulturní program na Masarykově náměstí. Na radnici už visí černá vlajka a je zřízeno pietní místo. Před prostředním vchodem na radnici jsou květiny a svíčky. Veřejnost je sem může nosit až do 27. prosince. (22. prosince 2023) / Autor: Jana Nedělková, MF DNES

13:40

Do tří sbírkek na pomoc zasaženým tragédií na Filozofické fakultě UK poslali lidé už téměř 19 milionů Kč. Nejvíc přispěli Nadačnímu fondu UK.

    13:37

    Lidé, kteří se po čtvrteční tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy necítí psychicky dobře, by měli omezit sledování médií a sociálních sítí. Vyhnout by se také měli alkoholu. Zároveň by si měli dovolit prožívat emoce, případně si říct o pomoc, pokud ji potřebují. Rady, které připravil Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) na sociální síti zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Různé organizace nabízejí pomoc krizových interventů, psychoterapeutů nebo duchovních, kontakty uvedla například Psychiatrická nemocnice Bohnice.

    13:35

    Památku obětí čtvrtečního útoku na Filozofické fakultě UK uctili před budovou Karolina rektoři i akademici, před bránu položili květiny a svíčky.

    13:33

    Dominanty Ostravy zůstanou až do Štědrého dne potemnělé, vedení třetího největšího tuzemského města rozhodlo, že se vypnou jejich slavnostní osvětlení. Týká se to například známé Nové radnice, jejíž věž je nejvyšším radničním bodem v zemi, dále mostu Miloše Sýkory a nástavby bývalé vysoké pece Bolt Tower v Dolních Vítkovicích. 

    13:31

    Pražská divadla uctí oběti střelby v Praze minutou ticha a černými prapory. Naplánovaná představení většinou odehrají beze změny. Minutu ticha před začátky představení v historické budově, na Nové scéně, ve Stavovském divadle a Státní opeře plánuje Národní divadlo (ND).

    Program neupravuje například Studio Ypsilon, Studio Dva nebo Divadlo v Dlouhé. Divadlo Broadway zaslalo 20.000 korun Nadačnímu fondu UK a během ledna chystá akce k uctění památky mrtvých. Informovali o tom mluvčí pražských divadelních scén.

    13:30

    Nedávejme pachateli publicitu. Policie vyvrací fámy a lži, uvedl Rakušan

    přečíst článek
    13:29

    V souvislosti se čtvrteční tragédií v Praze se pořadatelé adventních trhů v Pardubicích rozhodli omezit program následujících dnů. „Z úcty k obětem i pozůstalým a zachování piety v těchto bolestivých chvílích jsme se rozhodli zrušit dnešní i zítřejší program na pódiu na Pernštýnském náměstí,“ uvedli na webu pořadatelé.  Prodejní stánky budou v provozu bez omezení. Na Štědrý den se program neruší. Vánoční besídky naplánované na dnešek ruší i některé ZUŠ.