Policisté zasahují před Fakultní nemocnicí Ostrava. (10. prosince 2019)

Policisté zasahují před Fakultní nemocnicí Ostrava. (10. prosince 2019) | foto: Jaroslav OžanaČTK

Svědectví z Ostravy: muž tělem chránil dceru, vrah se chtěl zastřelit hned

  • 372
Úterní střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě zasáhla do života mnoha lidí. Útok si vyžádal šest obětí, mezi nimiž byl i muž chránící vlastním tělem svou dceru. Sám vrah následně po útěku před policií spáchal sebevraždu. Podle výpovědi svědkyně o ní však uvažoval už v nemocnici.

Expres.cz přišel s výpovědí matky, která byla v době útoku v nemocnici se svým synem. Podle ní měl zřejmě střelec po hrozivém útoku v úmyslu spáchat sebevraždu přímo na místě činu.

„Viděla jsem mu do očí. Chvíli stál s pistolí u nohy, poté si ji přiložil k hlavě. Ale nevystřelil,“ řekla žena, která sobě i synovi zachránila život ukrytím se pod lavičku.

Vrah se nakonec ještě vrátil domů, aby řekl matce, co udělal. Střelil se do hlavy až při příjezdu policistů.

Hledal patro, kde bude nejvíce lidí

Na povrch nyní vyplývají i další informace o útoku. Podle svědectví zaměstnankyně nemocnice, se kterým přišel server EXTRA.cz, hledal střelec patro, kde bude nejvíce lidí. 

„Potkala jsem se s ním ve výtahu a ptala se ho, kam potřebuje jet. Řekl, že je mu jedno, kam pojede,“ řekla zdravotní sestra.

Podle svědectví ženy jel střelec nejprve do třetího patra, kde měl následně zjistit, že v čekárně je málo lidí a vydal se proto dál. Nejprve navštívil oddělení kardiologie, ale čekárna byla prázdná, a tak odešel. Potom zamířil na oddělení gastroenterologie, kde seděl pouze jeden pacient, a tak opět odešel. Až plná čekárna traumatologické ambulance ho přesvědčila zůstat, a začít pálit do lidí. 

Muž, který chránil svou dceru vlastním tělem

Střelba je co do počtu obětí v Česku druhou nejtragičtější. Útočník postřelil celkem devět lidí, šest z nich zemřelo. Při útoku zemřel také muž, který se vlastním tělem snažil před střelbou bránit svou nezletilou dceru. Jemu samotnému už ale lékaři pomoci nedokázali. 

Střelec v ostravské nemocnici zabil šest lidí. Policie ho našla, je po smrti

Muž se svou dcerou čekal v traumatologické ambulanci na ošetření, když do místnosti vtrhl útočník a začal pálit po lidech.

„Když začal střílet, chránil muž svou dceru vlastním tělem,“ popsal podle webu iROZHLAS.cz pro Českou televizi úterní událost chirurg ostravské nemocnice Marcel Mitták, který se spolu s dalšími lékaři následně snažil bojovat o mužův život na operačním sále.

„Na urgentním sále se podařilo obnovit chod jeho srdce přímou srdeční masáží a potom jsme ho převezli na operační sál. Zranění hrudní dutiny, rozdrcený lalok jater i slinivka se ale jevily nad sílu medicíny a bylo natolik fatální, že nebylo možné stav zvrátit,“ řekl Mitták ve vysílání ČT24. Po hodině a půl tak muž následkům střelby podlehl.

Další rodič, který chránil své dítě

Ve vestibulu před čekárnou zažilá chvíle plné děsu i další žena.  „Najednou byly rány, já jsem to nikdy nezažila, takže rány byly asi tři, čtyři možná padly. Najedou zařval nějaký muž, kryjte se, střílí se,“ řekla svědkyně televizi Prima. Duchapřítomně strhla svou 17letou dceru k zemi. Své jediné dítě, které porodila v 36 letech, zakryla bundou, kabelkou, aby ji ochránila. Poté uslyšela další tři rány a zahlédla střelce.

„Vím, že tam seděla paní na vozíku, poměrně mladá, co si pamatuju, no a prostřelil jí hlavu, vedle ještě dvě rány. Kryla jsem se a zahlédla toho člověka. Dceru jsem stiskla a on prostě vzal a třikrát nebo čtyřikrát střelil, ale buď se zbraň zasekla, nebo už neměl náboje, nevím, ale tři rány určitě vyšly naprázdno,“ řekla.  Střelec se pak otočil a utekl.

Sedmá zraněná žena je po průstřelu hlavy, po operaci a v kritickém stavu na ARO. Další zraněný je po operaci mimo ohrožení života. Poslední je lehce zraněný, kulka ho jen škrábla na krku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video