Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Průměrný střelec na padesát metrů trefí, míní sportovní střelec o zásahu policie

Lékař Jiří Jedlička střílel snad už ze všech typů zbraní, které existují. Není divu! Je totiž šedesátinásobným mistrem republiky ve dvanácti různých kategoriích sportovní střelby a úspěšný byl i na evropských a světových mistrovstvích. V rozhovoru pro iDNES.cz se vyjádřil k nedávné střelbě na Filozofické fakultě UK a k pravidlům pro získání zbrojního průkazu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je úžasné co se kolik se vždycky vyrojí chytráků expost.

2 0
možnosti
Foto

to máte těžké , ono proti ozbrojenému bláznovi se těžko někdo postaví ve zboru který je zvyklý na to že je nesmrtelný

0 0
možnosti
RP

Priemerny strelec trafi tak max. do 20m...

4 0
možnosti
Foto

Souhlasím s ním. Na videích byli policisté se samopaly. I střelba z pistolí by donutila toho lumpa se krýt a ne se tam promenovat na terase a střílet na lidi na ulici. Mám zbrojní průkaz 50 let.

2 4
možnosti

P46a14v83e56l 80Š88e46f93l

3. 1. 2024 9:30

Ano, ten člověk ví o čem mluví, ale pořád to bere z otiky sportovního střelce, chodil jsem pravidelně střílet z ČZ vz 75 para, co je totožné co mají policisté jako služební zbraň, mířená střelba se trénuje na 20m, přiznám se že 50 m mě ani nenapadlo zkoušet, souhlasím, že kdyb policisté zahájili palbu donutili by střelce reagovat krytím, nesouhlasím s tím, že by na 50 m by vysoká pravděpodobnost zásahu. Pistole vzhledem délce hlavně a ke střelivu není na tohle stavěná tudíž nesouhlasím s poněkud přezíravým názorem pana doktora, zároveň ale nedokážu pochopit prč PČR neopětovala palbu.

6 0
možnosti
Foto

I39v54o 20C77i43l77i81c92h

3. 1. 2024 12:35

A teď si vezměte, že ve skutečnosti to bylo cca 100 m.

4 0
možnosti
SH

Teda číst tuhle diskusi je skoro utrpení. Kolik se tu najde fanatických obhájců policejní nemohoucnosti, když přitom sami zbraň možná ani nedrželi v ruce a přesto jim to nezabrání v plivání na někoho, kdo to se zbraněmi umí jako málokdo. Moc by mne zajímalo, zda si tihle brouci Pytlíci umějí představit situaci, že někde leží postřelení, ubíhají cenné sekundy, které je dělí od smrti a nikdo jim nepomůže, protože policie není schopná odstavit střelce krycí palbou.

Ten chlap má pravdu skoro ve všem. Pokud se policie bojí vystřelit po útočníku za stavu, kdy jsou další lidé v přímém ohrožení života jeho střelnou, tak je něco zatraceně špatně. Má naprostou pravdu v tom, že pokud někdo argumentuje, že by mohl na 50 metrů o 5 metrů minout, tak mu nepatří do ruky zbraň, ale lopata a koště. Policie může děkovat bohu, že to ten moták s dlouhou zbraní neuměl, protože jinak by na té ulici mohl rozpoutat další jatka a policie by zase jen sekundovala, jako při střelbě v Uherském Brodu.

Všem zdejším broukům Pytlíkům proto doporučuji jediné. Pořiďte si zbraň tak, jako jsem to před lety udělal já. Dále investujte násobek její ceny do munice a případně kurzů, které nejsou jen o pohodovém střílení v klidu ve stoje na střelnici. A potom, až si budete moci říct, že tu zbraň máte skutečně v ruce a její ovládání se blíží úrovni reflexů, tak teprve potom tady stelte moudra, co bylo či nebylo možné udělat. Jinak jste pro ty, co to se zbraní umí, akorát k smíchu. Jako bohužel znovu naše policie, která umí dávat botičky a úřadovat, ale když dojde na střelbu, tak jsou mimo zásahovku skoro k ničemu.

5 13
možnosti

No tak to je supr že jste to čtení diskuse přetrpěl abyste nám mohl zjevit velkou pravdu, která samozřejmě vůbec nevypadá jako napsaná od brouka Pytlíka.

11 0
možnosti
KR

Pan Jedlička - podle sebe soudí tebe, dokonalý zrak, nechvějící se ruce, soustředění a dokonalá technika zamíření a spouštění...na 50 metrů trefí s krátkou zbraní jen málokdo! Kdysi se střílela tzv. "sportka" - kde polovina byla figura na 25 metrů, která se k vám otočila čelem jen na 3 vteřiny každých 7 sekund. I tak to byl stres vztyčit za tu dobu paži z nabíjecí desky do úrovně očí a bezpečně trefit relativně velkou oblast 10-9 bez "stržení" malorážové střely. S jednoranným Drulovem či Šampionem jste měli často sakra co dělat abyste za 7 vteřin přebili...a revolvery Grandy to moc neulehčily. Dost to simulovalo stres při skutečné střelbě na "zločince" a jedna jediná "stržená" vás umístila na konec tabulky - pak se do toho začali míchat "humanisti" figura ztratila hlavu a ramena....Centr na 50 metrů se dal trefit první ranou - jen z pistole s "napínáčkem" spouště!

6 1
možnosti
Foto

pistolí CZ-75 jsem v pohodě rozbil terč figury na 70 metrů ještě v padesáti letech , problém je že policie nestřílí ! nejsou peníze na munici

4 0
možnosti
JR

Takže policista by měl být skvělý řidič, neví, kdy bude s kým závodit po městě, ovládat sebeobranu, neví, kdy ho nějaký opilec či narkoman napadne, řeší domácí násilí, verbální i fyzické útoky proti své osobě, musí umět udržet klid a nervy v poměrně vypjatých situacích, o kterých nemá občan ani potuchy, že se mohou stát. Vidí oběti i pachatele trestných činů nebo "jen" přestupků. Musí umět sdělit pozůstalým, že jejich blízký přišel o život a spoustu dalšího. A teď by ještě měl být skvělý střelec, který na 50 metrů trefí krátkou služební zbraní pivní tácek a pokud možnou 10 x z 10 ran. Pan doktor asi umí střílet, ale jinak je ten článek i o tom, že vzdělání nenahradí přirozenou inteligenci.

24 1
možnosti
JR

J62a23n 65R94á53ž

2. 1. 2024 18:05

Hloupost! Policisté ze zásahové jednotky mají standardně útočné pušky Heckler &Koch s laserovými zaměřovači. I průměrný střelec s touto zbraní se musí trefit do člověka na vzdálenost cca 50m. Osobně vidím problém zcela neprofesionálního jednání policie hlavně v tom, že se ani nesnažili toho blázna nějak střelbou vystrašit aby se kryl, takže byl do půl těla relativně delší čas nekrytý, a tak ničím neohrožený ,l si mohl opřít pušku a střílet po lidech na ulici jako na střelnici . Pan doktor má pravdu, že jakákoliv střelba směrem k němu by ho přinutila se krýt a neumožnila by mu tak střílet na prostranství před universitou.

No a to vůbec nemluvím o těch policejních hlupácích, kteří vyháněli studenty z prostou blízko vchodu do budovy, kde byli mimo parametr možné střelby , přímo do prostoru, kde byli pro střelce terči jako zajíci na poli při honu.

7 13
možnosti
MV

Já nad tím celý den přemýšlím a pristi týden si zkusím 25 a 50 m jsem na ten rozptyl zvedavy a jsem zvědav i na 100m to bysme mohli zkusit ...ale docela by me zajimalo kolik z toho strelce bylo z ulice videt 30-40cm ? A střílet na 100 m na průměr cca 50 cm no nevím jestli bych měl odvahu se vystavit proti přesnější zbrani s optikou to je v podstatě sebevražda

11 1
možnosti
KS

25 m pistolí jsem párkrát střílel, z 30 kluků 3 ranami v klidu trefovali 2 skóre 29-30, ale několik netrefilo stojící figurínu ani jednou. Myslím, že i mezi policisty jsou velké rozdíly. Řídící akce by potřeboval vědět jakou kvalitu tam má. Kdyby např. měli vystřílenou 1.,2.,nebo 3. třídu, může dát rozkaz " střílet jen střelci 1. tř."., u ostatních by to mohlo být kontraproduktivní.

4 1
možnosti
MV

Zeptám se asi blbě ,ale ten prostor ve výhledu střelce byl předpokládám vyčištěný ? Takže v danou chvíli nebyl nebezpečný a byl na viditelném místě ? Pokud ano tak není důvod ho intenzivní střelbou donutit odejít na druhou stranu střechy na výhled o kterém jako policista nevim jaky je a může být nebezpečný ..speciálně pokud vím ,že si pro něho jde jednotka ..takže jako policista nějakou symbolickou střelbu asi ano ,ale nějakou krizovou palbu ne ...

6 0
možnosti
KR

Tak jistěže "krycí palba" - na uvítanou "na znervóznění" - se měla rozhodně vést. Zásah - ale - zázrak!

0 2
možnosti
MC

Jako ona je nedna věc trefit na nějakých 70 metrů cíl rozměru postavy na rovné střelnici a druhá střílet v centru města na cíl velikosti třetiny postavy v pátem patře, kde je velká šance, že to může letět někam za budovu.

12 3
možnosti
MV

Taky si myslím ,že bych to tlačil spíše nad ten kamenný ochoz než do něho a fakt nevím jestli bych měl odvahu to tisknout ...třeba jo třeba ne fakt nevím

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...