Jan Májíček na fotografii z 4. května 2012.

Jan Májíček na fotografii z 4. května 2012. | foto: ČTK

Lídrem Levice pro eurovolby bude Májíček. Brojil proti americkému radaru v Brdech

  • 35
Strana Levice se chce pro volby do Evropského parlamentu spojit s dalšími dvěma politickými subjekty. Jedná s hnutím Budoucnost a ještě s další stranou, kterou zatím zástupci Levice nezveřejnili. Výsledek chtějí představit v první polovině ledna.

Na páteční tiskové konferenci to řekl předseda mediální komise strany Vítek Prokop. Lídrem kandidátky Levice bude Jan Májíček, který se v minulosti účastnil mimo jiné demonstrací proti pravicovým extremistům. Byl také mluvčím iniciativy Ne základnám, která bojovala proti umístění amerického radaru v Brdech.

V roce 2008 také pobouřil, když se pochvalně vyjádřil o teroristické organizaci Hizballáh. „Gratuluji Hizballáhu k porážce Izraele,“ řekl tehdy v rozhovoru pro webové stránky sdružení Socialistické solidarity, jímž byl členem.

„Usilujeme o zcela novou koncepci politiky, kde zájmy pracujících jsou na prvním místě,“ řekl Prokop, který je na kandidátce na třetí pozici. Levice plánuje kampaň zejména na sociálních sítích, zástupci strany budou také navštěvovat podle Prokopa místa, kam tradiční politici nejezdí.

O eurovolby se zajímá jen čtvrtina Čechů, v pozitivní přínos EU ale věří většina

Mezi lídry je kromě Májíčka a Prokopa také na druhém místě spolupředsedkyně Levice Markéta Juřicová.

Strana bude podle Májíčka usilovat o systémové změny v Evropské unii. Sedmadvacítka by se podle něj měla soustředit na sociální spravedlnost, snižování nerovností v odměňování napříč Evropou či ochranu klimatu. Zásadní ekologická opatření by podle lídra měly platit firmy, které nejvíc vydělaly na spalování fosilních paliv.

Levice by také chtěla v EU prosadit směrnici o povinné odpovědnosti, která by nařizovala firmám podnikajícím na evropském trhu, aby dbaly na to, jestli v jejich výrobních a dodavatelských řetězcích nejsou porušována lidská a pracovní práva a není ničena příroda.

Kalousek se do důchodu nechystá. Do Senátu? Silvestrovský vtip, tvrdí

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Voliči budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Lídrem kandidátní listiny koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) je europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Samostatně budou kandidovat Piráti v čele s europoslancem Marcelem Kolajou, na předních místech listiny hnutí STAN budou ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a někdejší poslanec hnutí Jan Farský.

V čele kandidátky ANO bude bývalá ministryně pro místní rozvoj a nynější místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová. Lídrem listiny hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) je někdejší někdejší europoslanec Petr Mach (SPD), který v minulosti stál v čele Svobodných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video