Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalousek se do důchodu nechystá. Do Senátu? Silvestrovský vtip, tvrdí

  11:53
„Nevěděl jsem, jestli náhodou nejsem v blázinci, ale řekněme, že to byl vánoční vtip,“ odmítá exministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek uvažovat o možnosti, že by kandidoval do Senátu. K tomu ho vyzvalo širší vedení TOP 09, když nepodpořilo jeho kandidaturu do Evropského parlamentu. „Do důchodu se nechystám,“ řekl ale iDNES.cz Kalousek. Jaké má tedy teď možnosti?
Výkonný výbor TOP 09 projednává kandidáty strany pro volby do Evropského...

Výkonný výbor TOP 09 projednává kandidáty strany pro volby do Evropského parlamentu. Na snímku Miroslav Kalousek. (14. prosince 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Chce se vrátit do politiky, nechce zůstat stranou. Dlouhodobě kritizuje vládu. Ví, že ta vláda populární není, že i její voliči jí vyčítají plno věcí, takže tady vzniká nějaká poptávka po někom, kdo ale není ani Babiš, ani Okamura, ani od nich z jejich hnutí, a mohl by nabídnout alternativu,“ odhaduje politolog Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy, že by se Kalousek mohl pokusit oslovit s novou nabídkou voliče současné pětikoalice.

Jak varianta, že by se mohl pokusit vytvořit novou politickou formaci, jak se mu to s pomocí Karla Schwarzenberga povedlo v roce 2009, nebo že by se mohl v nějakou chvíli pokusit o změnu vedení TOP 09, mají podle Mlejnka plusy i minusy. „Možná má v hlavě obě varianty a podle nějaké situace, která nastane, se rozhodne,“ říká politolog.

Kalousek ve čtvrtek na jednání výkonného výboru TOP 09 nedostal dost hlasů, aby ho strana nominovala na kandidátku koalice SPOLU do Evropského parlamentu.

Šéfce strany Markétě Pekarové Adamové se podařilo odvrátit jeho pokus a prosadila jako nominaci TOP 09 na šesté místo kandidátky SPOLU pražského poslance Ondřeje Koláře. Ten se jako bývalý starosta Prahy 6 zasadil o odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v roce 2020.

TOP 09 odmítla kandidaturu Kalouska do eurovoleb, chce ho v české politice

„Mně se zdá, že to zkusil, protože se mu nechce čekat,“ hodnotí Kalouskovu kandidaturu Mlejnek.

Nezdá se mu, že by Kalousek usiloval o to, aby získal křeslo v pětikoaliční vládě, protože v té má TOP 09 ministra zdravotnictví a křeslo ministryně pro vědu a výzkum. „Jemu se nabízí jenom vyštípnout Válka a sednout si na zdravotnictví, což je nejhorší židle, která tady existuje, nejvíc problematická. A do toho by asi nešel,“ je přesvědčen politolog Mlejnek.

Nevidím prostor pro novou konzervativní stranu, říká politolog Školník

Skepticky se na možnost, že by Kalousek zkusil založit novou stranu, i kdyby ve volbách v příštím roce zůstaly koalice SPOLU a obecně vládní strany za očekáváním, dívá Milan Školník, politolog působící na Katedře humanitních věd Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity.

„Nevidím prostor na to založit nějakou novou středopravicovou konzervativní stranu, byť může argumentovat, že se TOP 09 odklonila od hodnot, na kterých ji zakládal,“ uvedl v pátek Školník. Založení nové strany je podle něj obrovský problém, protože středopravicová scéna je podle něj obsazená.

Fialův střet s Kalouskem. Vondra nechce zůstat v europarlamentu sám

Připustil, že Kalousek už jednou ukázal, že umí založit stranu. „Jemu se to povedlo a vystavěl ji na osobnostech, je otázka, jestli by teď ještě nějaké sehnal, protože tehdy ji postavil na charismatu Karla Schwarzenberga,“ připomněl politolog Školník zesnulého spoluzakladatele TOP 09.

Na Kalouskovi vidí očividný zájem působit dál v politice, zmínil i jeho pořad v televizi Barrandov. Není přesvědčen, že Kalouskovi šlo skutečně o to, aby byl na kandidátce do Evropského parlamentu. „Je otázka, jestli ten pokus byl míněn vážně, nebo se chtěl jen zviditelnit. Podpora z regionů tam byla, ale on musel vědět, že narazí na odpor ze strany vedení. Dlouhodobě se vyjadřoval kriticky k předsedkyni a vůbec k pětikoalici,“ poukazuje politolog Školník na Kalouskovo „ostřelování“ vlastní strany i vlády na sociálních sítích.

Kalousek ještě podle něj může přehodnotit nechuť kandidovat do Senátu. „Mandát senátora by získat mohl, tam by šance pro něj mohla být.. Říká, že nechce, ale ty volby jsou až skoro za rok, tak ten názor může přehodnotit. Další věcí je, že může kandidovat jako nezávislý kandidát,“ řekl Školník.

„Kandidaturu pana Kalouska považuji za pozoruhodnou. Pan Kalousek se v evropské tematice nikdy, ani během svého vrcholného politického života, výrazněji neangažoval a EU a evropskou politiku nekomentoval ani po svém odchodu do politické penze,“ uvedl pro páteční MF DNES politolog Petr Kaniok z katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„V kontextu toho, jak se nyní dlouhodobě vymezuje vůči vládě, to tedy vnímám hlavně jako pokus o návrat do politiky jako takové se zjevným přesahem do domácí české politiky,“ řekl Kaniok.

Věci, kterým bych se chtěl věnovat, senátoři v pravomoci nemají, říká Kalousek

Výzvu své vlastní strany, ať radši kandiduje do Senátu a ať tak pomůže získat křeslo pro TOP 09, odmítl Kalousek na sociálních sítích hned ve čtvrtek večer po nezdaru při jednání výkonného výboru

„To vypadalo jako silvestrovský vtip. Já jsem jim na tom jednání vysvětlil, že opravdu nebudu kandidovat do Senátu,“ vrátil se k tomu ještě v pátek.

„Pro mě není práce senátora. Já se chci věnovat jiným věcem, než se věnují senátoři a mají to v pravomoci. Věci, kterým bych se chtěl věnovat, senátoři v pravomoci nemají. Kdybych uvažoval o důchodu, tak bych to možná zvážil, ale já se do důchodu nechystám,“ řekl iDNES.cz Kalousek.

„Nevěděl jsem, jestli náhodou nejsem v blázinci, ale řekněme, že to byl vánoční vtip,“ odmítl výzvu TOP 09, ať zkusí Senát.

Odvrátili jsme kolaps ve zdravotnictví, pochlubila se ODS. Kalousek se zlobí

„Nemusím mít politickou funkci za každou cenu. Chci mít funkci, která mi dává smysl. Práce senátora mi osobně smysl nedává,“ řekl Kalousek.

Odmítá i možnost, že by se pokusil sestavit vlastní kandidátku do Evropského parlamentu. „Do Evropského parlamentu zcela jistě ne, vylučuji to,“ prohlásil.

Více své plány ale zatím rozkrývat nyní nehodlá. „Tím, že skončila moje kandidatura, jsem se opět stal soukromou osobou mimo politiku. Proto mi jistě vy i vaši čtenáři odpustíte, že jako soukromá osoba nebudu o svých případných politických plánech mluvit veřejně. Pokud nějaké budu mít, ohlásím je včas,“ řekl. K možnosti, že zkusí založit novou stranu, se odmítl vyjádřit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...