Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stávka bobtná, hlásí se další a další. Jak budou vypadat protesty 27. listopadu

  21:34
Připravovaná pondělní stávka odborů proti vládě získává konkrétní obrysy. Ke „Dni protestů“ se podle odborářů kromě učitelů v mnoha školách připojí zaměstnanci ze zhruba třiceti průmyslových podniků. Jsou mezi nimi Škoda Auto nebo Třinecké železárny, ve kterých se přeruší provoz.
Před továrnou Škoda Auto proběhla stávka odborářů, které se účastnilo několik...

Před továrnou Škoda Auto proběhla stávka odborářů, které se účastnilo několik tisíc zaměstnanců Škodovky. Snímek ze stávky v roce 2015. | foto: MAFRA

Nejvíc zasáhne stávka automobilku Škoda Auto. Zaměstnanci závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí v poledne zastaví výrobu dokonce na dvě hodiny. Důvodem je, aby se stávky mohla zúčastnit ranní i navazující odpolední směna.

„Každý si označí hodinu minus ze své pracovní doby. Ta bude vykázána formou překážky na straně zaměstnance a naplní se tím naše ústavní právo přerušit práci z důvodu necitlivého vládního balíčku a jiných protizaměstnaneckých opatření,“ řekl MF DNES šéf odborů ve Škodě Auto Jaroslav Povšík.

Stávkovat může jakýkoliv zaměstnanec školy, i ředitel. Sankce je nepřípustná

K protestu se přidají i lidé z některých firem, které do Škodovky dodávají díly a služby, stejně jako agenturní zaměstnanci. V plánu mají během stávky happening před branami závodů a akci v centru Mladé Boleslavi. Sama firma stávce bránit nebude.

„Společnou snahou je, aby dopady na výrobní program byly co nejmenší,“ uvedla mluvčí automobilky Ivana Povolná. Podle předsedy největšího odborového svazu OS KOVO Romana Ďurča se k pondělní stávce připojí zaměstnanci desítek průmyslových podniků v celém Česku.

Zastaví se i největší železárny

„Určitě se na hodinu zastaví výroba na Ostravsku ve Vítkovice Steel, v Třineckých železárnách a jejich pobočkách, které mají po celé republice. Navíc se stále připojují další podniky, jen ve Středočeském kraji víme o třinácti,“ poznamenal Ďurčo.

Na rozdíl od Škodovky se ale třeba v kolínské automobilce Toyota stávkovat nebude. A to z pragmatických důvodů. „Kvůli letošnímu požáru jsme měli nedostatek plastových dílů, což způsobilo velký propad výroby, a nemůžeme si tedy dovolit zastavit práci,“ vysvětluje šéfka tamních odborů Martina Kleimodová. Zaměstnanci Toyoty se tak k protestu připojí jen symbolicky.

Do stávky se naopak aktivně zapojí zástupci největšího zaměstnavatele na Vysočině, jihlavské firmy Bosch Powertrain, která se specializuje na výrobu dieselových čerpadel.

Společnou snahou je, aby dopady na výrobní program byly co nejmenší.

Ivana Povolnámluvčí Škody Auto

„Připojujeme se tím, že zčásti omezíme výrobu. Vypravíme dva až tři autobusy a pojedeme do Prahy, kde se bude protestovat. Pojede asi sto lidí. V práci tyto zaměstnance nikdo nebude nahrazovat. Zaměstnavatel je s tím srozuměn,“ poznamenal zástupce šéfa tamních odborů Ladislav Melichar.

Řada dalších odborových organizací účast ve stávce teprve zvažuje. Třeba ČSAD Autobusy Plzeň, jejichž předseda Zdeněk Mošna přiznává, že pro něj hlavním důvodem ke stávce tentokrát nejsou nízké platy, protože firma Arriva, pro kterou tamní řidiči jezdí, zaměstnancům vychází vstříc. „Řidičů je málo a firma se je snaží udržet,“ vysvětluje Mošna.

„Spíš mi vadí celková politika vlády, protože to, co předvádí, není hospodaření. Myslel jsem, že po Babišovi přijde někdo, kdo se státními financemi něco udělá, zredukuje úředníky a ušetří na provozu státu. Ale úspory jdou nesmyslně odspoda, kdy se šetří třeba na školství,“ líčí Mošna hlavní důvody ke stávce.

K obdobným protestům se odbory a zaměstnanci naposledy uchýlili ještě před krizí. Snímek ze stávky v roce 2015.

Kromě desítek podniků se do protestů zapojí i stovky škol, které v pondělí zůstanou uzavřené. Přesné číslo ale odboráři zatím neznají. „Důvodem stávky nejsou jen platy učitelů. Chceme zabránit celkovému snižování výdajů na vzdělávání. Do stávky se tak kromě učitelů zapojí i další zaměstnanci škol. Přesné počty zapojených škol evidují kraje, nicméně se každým dnem hlásí další a další. Do pátku budeme vědět více,“ avizoval předseda školských odborů František Dobšík.

Nedostatek peněz ve školách by podle odborů způsobil výrazný pokles hodin věnovaných výuce a omezení možnosti dělit třídy na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější. Zároveň by se zvyšoval počet žáků ve třídách, školy by omezovaly volitelné předměty nebo by se ohrozila existence malotřídek na vesnicích.

„Děti nechte doma“

Počty stávkujících učitelů a dalších pracovníků se liší v každé škole. Někde protest podpoří jen symbolicky, mnoho škol ale neotevře vůbec. Jednou z nich je například gymnázium ve Šternberku. „Do stávky se zapojí všichni pedagogičtí pracovníci a většina nepedagogických pracovníků,“ oznámila tamní ředitelka Tamara Kaňáková. Škola tak na webových stránkách upozorňuje rodiče, aby v pondělí své děti nechali doma.

U nás 20 ze 41 učitelů vstoupí do stávky.
V provozu škola bude, ale druhý stupeň se určitě učit nebude.

Třeba v Libereckém kraji ale zatím většina škol plánuje zůstat v provozu. Z 56 krajských zařízení, která se už vyjádřila, stávku podpoří prý jen 20, zbylých 36 plánuje zůstat otevřených.

Výuka v omezeném režimu

Část ředitelů se snaží udržet školy v provozu alespoň v omezeném režimu. Vší silou o to bojují i na Základní škole Hlinecká v Týnu nad Vltavou.

„Pokud se nic nezmění, tak u nás 20 ze 41 učitelů vstoupí do stávky. Provoz školy nějak zajištěný bude, ale druhý stupeň se určitě učit nebude. Na prvním stupni to zatím vypadá tak, že budeme mít sloučenou první až třetí třídu do jedné. Jídelnu ale budeme mít normálně v provozu, kuchařky do stávky nevstupují. Budeme mít otevřenou i družinu,“ popisuje ředitelka Zdeňka Hájková.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak to bude se školskou stávkou? Dostanou rodiče dovolenou?

Ministerstvo školství včera zveřejnilo návod, jak mají ředitelé v případě stávky postupovat. Zaměstnanci školy musejí o stávce ředitele informovat minimálně tři pracovní dny předem. Stávkovat může každý zaměstnanec, za daný den ale nedostane zaplaceno. Pokud by nastal případ, že zůstane škola v provozu, ale uzavře se její jídelna, musí ředitelé zajistit náhradní oběd od jiného dodavatele alespoň v podobě studených balíčků.

Vrcholem pondělních protestů odborů má být od 13. hodiny společná demonstrace ČMKOS na Malostranském náměstí v Praze, kde vystoupí jejich předseda Josef Středula. Hlavním důvodem chystané akce je podle něj zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojenost s kroky vlády v oblasti důchodů, hrozba zásadního zdražení elektřiny či pokles reálných mezd.

Anketa

Co řekli o stávce

Roman Ďurčo, předseda odborového svazu KOVO
Výroba se určitě zastaví třeba na Ostravsku ve Vítkovice Steel, Třineckých železárnách, jihlavském Boschi a v dalších třech desítkách průmyslových podniků. Protest proběhne formou hodinové stávky, během které se zastaví výroba.

Jaroslav Povšík, předseda odborů ve Škoda
Auto Zaměstnanci závodů v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí v pondělí na dvě hodiny zastaví výrobu. Zároveň si každý zaměstnanec označí hodinu minus ze své pracovní doby. Ta bude vykázána formou překážky na straně zaměstnance.

František Dobšík, předseda školských odborů
Důvodem stávky nejsou jen platy učitelů. Chceme zabránit celkovému snižování výdajů na vzdělávání. Do stávky se tak kromě učitelů zapojí i další zaměstnanci škol. Přesné počty zapojených škol evidují kraje, nicméně se každým dnem hlásí další a další. Do pátku budeme vědět více.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...