Navzdory skokovým cenám šetříme, chválí si IKEM dohled protikorupčního hnutí

  • 5
Zatím jsou ve dvou nových pavilonech Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) jen holé cihlové zdi a betonová podlaha. Ale už v létě roku 2024 se zde pacienti dočkají tří nových jednotek intenzivní péče nebo velkého akutního příjmu. Navzdory skokovému nárůstů cen materiálů se výše investice pod dohledem Transparency International navýšila o 3 procenta proti veřejné zakázce.

„Máme za sebou první rok stavění. Po dokončení pěti milníků z jedenácti se cena této velké stavby zvýšila proti veřejné zakázce jen o 3,1 procenta, tedy asi o 30 milionů korun. To považuji v dnešní době skokových nárůstů cen materiálů a jejich nedostatku za něco naprosto neuvěřitelného, co se mohlo podařit jen díky dohledu a spolupráci s kolegy z Transparency International,“ zhodnotil ředitel IKEM Michal Stiborek.

Dostavba nových pavilonů za miliardu korun, na kterou získal IKEM státní dotaci skoro sedm set milionů, spadá pod strategické vládní investice. Na stavbu i smlouvy pak dohlíží protikorupční nevládní organizace Transparency International (TI), která uzavřela s IKEM oboustranně výhodný pakt integrity.

Organizace hlídá, aby se státní i soukromé peníze neplýtvaly, nebyly vynakládány na neexistující činnost nebo předražené materiály, zatímco zdravotnické zařízení si pochvaluje velké úspory v administrativě, kontrole stavebních prací i celkové ceně stavby.

Pro nárůst i klesání cen na trhu stavebních prací se vypracovala kompletní metodika. „Ta je založena na znaleckých posudcích a stanovuje postup, který se obě strany zavázaly dodržovat, a tím snižuje riziko sporů a prodloužení stavby,“ uvedl v tiskové zprávě IKEM vedoucí právník TI Adam Jareš. Nejsme odborníci úplně na stavbu, ale naše hlavní role je v tom, že vznášíme dotazy a posloucháme argumenty, které odůvodňují změny,“ vysvětlil ředitel české kanceláře TI Ondřej Kopečný.

Podle Stiborka jsou proti předchozím stavbám, kde podobný monitoring nemocnice neměla, debaty s dodavateli výrazně věcnější a korektnější. „Nemám pocit takového tlaku,“ dodal. Firmy o tom, že bude tento monitoring podmínkou, věděly už při vypsání veřejné zakázky.

Lůžek přibude skoro o čtvrtinu

V jednom sedmipatrovém a druhém čtyřpatrovém pavilonu vznikne na skoro patnácti tisících metrech čtverečních 83 nových lůžek k 315 stávajícím, což bude pro IKEM znamenat zásadní navýšení kapacit.

Vybuduje se nový společný akutní příjem, oddělení ARO, a tři jednotky intenzivní péče ve třech patrech – kardiologická, metabolická a angiologická. Zvětší se také ústavní lékárna nebo technické zázemí nemocnice.

Nemáme problém s lidmi, ale s místem, říká ředitel IKEM Stiborek

„Do míst, které tyto obory uvolní v hlavní budově, se přesunou kliniky, které potřebují víc prostoru,“ vysvětluje Stiborek. Nové budovy budou plně bezbariérové, s moderními technologiemi včetně obnovitelných zdrojů energie, které budou využívat energopiloty spolu s tepelnými čerpadly, aby bylo i v případě výpadků dodávek energie zajištěno vytápění nejdůležitějších oddělení.

IKEM plánuje v blízké budoucnosti i další investice třeba do pavilonu laboratoří nebo nových přístrojů. Letos nemocnice odhaduje zisk na 330 milionů korun.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video