První zásilka obsahovala přes 5000 kilogramů mražených kuřecích půlek s uvedenou minimální trvanlivostí 4. ledna 2025. Při kontrole skladu veterinární inspektoři pozastavili větší část zásilky, téměř 3000 kilogramů. Zbytek, tedy přes 2000 kilogramů, už bylo distribuováno, hlavně do restaurací a jídelen. V současné době se výrobek stahuje z trhu, uvedl Vorlíček.
Druhá zásilka zachycená na Vysočině obsahovala 1320 kilogramů hluboce mražených kuřecích prsních řízků s datem minimální trvanlivosti 16. ledna 2025. „Podobně jako u první zásilky směřovala distribuce hlavně do jídelen a restaurací. Také u tohoto výrobku bylo po detekci salmonel nařízeno jeho stahování z trhu,“ dodal Vorlíček.
Za nákazu v restauraci může exotický druh salmonely, zjistili hygienici |
Salmonela se může do lidského těla dostat jak požitím kontaminované potraviny, tak z kontaminovaného prostředí, například z nádobí či špinavých rukou. Způsobuje onemocnění, které se většinou projevuje střevními problémy. Rizikové je hlavně pro seniory, nemocné lidi nebo malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin při průjmech a zvracení. Bakterie lze zničit dostatečnou tepelnou úpravou potravin.
Mimořádné kontroly zaměřené na drůbeží maso ze zemí mimo EU začaly 3. dubna. Veterináři při nich udělali 21 kontrol, z toho 18 se týkalo drůbežího masa a tři vajec. Odebrali při nich 43 vzorků, k dnešku znají výsledky 29 z nich. Ve čtyřech vzorcích drůbežího masa, jednom z Ukrajiny a třech z Brazílie, byla potvrzena přítomnost salmonel, uvedl Vorlíček.