Vietnamská restaurace na hradeckém Velkém náměstí je zavřená, část hostů musela...

Vietnamská restaurace na hradeckém Velkém náměstí je zavřená, část hostů musela k lékaři se střevními potížemi. (3. dubna 2024) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Za nákazu v restauraci může exotický druh salmonely, zjistili hygienici

  • 6
Za nákazou z královéhradecké asijské restaurace je podle hygieniků exotický druh salmonely, který se v Česku objevil vůbec poprvé. Odborníci jej objevili ve vzorcích ze surovin a stěrech z povrchů v samotné restauraci. Počty nakažených se za necelé dva týdny vyšplhaly až na číslo 130. Z toho u 90 hostů restaurace, včetně některých zaměstnanců, potvrdily laboratorní testy salmonelózu.

První lidé se zdravotními problémy byli hospitalizováni v hradecké fakultní nemocnici během víkendu na přelomu března a dubna. Tamní klinika infekčních nemocí se obrátila na krajskou hygienickou stanici v neděli 2. dubna s tím, že přibývá pacientů se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou.

Hygienici restauraci Chich food’s na hradeckém Velkém náměstí okamžitě uzavřeli, její provozovatelka se za selhání omluvila. Po dvou týdnech od prvních případů se počet nakažených vyšplhal na 130, přičemž u 90 lidí byla laboratorně potvrzena salmonelóza.

„Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. 3. do soboty 1. 4. 2023,“ uvedli hygienici, kteří v rámci kontroly provozovny odebrali postupně celkem 43 vzorků.

„V 15 případech šlo o suroviny, v 28 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. U části personálu a v několika vzorcích byla předběžně detekována bakterie salmonela, nyní se čeká na dourčení typu v Národní referenční laboratoři,“ uvedla nově mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Národní laboratoř podle informací serveru Novinky.cz odhalila exotický typ, takzvanou Salmonelu Thomson. Ta se objevila v Česku vůbec poprvé a dostala se sem z jihovýchodní Asie pravděpodobně s některou s kuchařských ingrediencí.

„Salmonelu Thomson jsme v Česku doposud nezaznamenali. Jde o důsledek globalismu,“ potvrdil serveru přednosta Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Petr Prášil. Řekl, že dosud znal tento asijský kmen salmonely pouze z učebnice.

„Není důvod k panice ani obavám z epidemie. Přenos z člověka na člověka hrozí pouze výjimečně, kdy dotyčný jedinec hrubě nedodržuje hygienu. Léčba je stejná jako u běžné salmonely Enteritidis, infuzemi, a nezanechává žádné následky. Průběh salmonely Thomson je explozivnější, nastupuje tedy mnohem rychleji,“ upřesnil.

Restaurace zůstane zavřená

Za masivní nákazu salmonelou mohla pravděpodobně ručně vyráběná arašídová omáčka. V době odebírání vzorků už ale v kuchyni nebyla.

„Na základě našeho šetření a informací od postižených osob můžeme označit jako vysoce pravděpodobný zdroj nákazy arašídovou omáčku, z ní se nakazila i část personálu. Bohužel vzorek arašídové omáčky z daného období nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici,“ sdělila mluvčí krajské hygienické stanice.

3. dubna 2023

Majitelka restaurace připustila, že rozšířením podniku na čtyři pobočky se jim nepodařilo udržet kvalitu. Podnik na náměstí v Hradci už znovu otevřít nechce a doufá, že dalších poboček v Jaroměři a Kostelci se fatální pochybení nedotkne.

„Nikdy jsem nečekala, že se tato situace někdy stane nám. Chich foods 1 je moje srdcovka, tolik úsilí a práce. Stala se fatální chyba, která se stát neměla. A není to omluvitelné, omlouvám se všem, kdo má nebo měl střevní potíže,“ uvedla na sociálních sítích.

Krajská hygienická stanice nařídila uzavření provozovny a provedení její sanitace. Rozhoduje také o případném opětovném otevření. Nyní v podniku stále probíhá kontrola, respektive přestupkové řízení.

,