Prezident Miloš Zeman jmenoval ministra kultury Antonína Staňka 27. června 2018. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Ministr Staněk už znovu demisi nedá. Babiš odložil schůzku se Zemanem

  • 589
Šéf ČSSD Jan Hamáček nemůže spoléhat na to, že demisi podají všichni ministři za jeho stranu, když se rozhodne odejít z vlády. Ministr kultury Antonín Staněk demisi podávat nehodlá. Spor o Staňka ohrožuje koaliční vládu ANO a ČSSD. Kvůli programu premiéra Andreje Babiše v Bruselu přitom musela být odložena jeho schůzka s prezidentem Milošem Zemanem.

„Neznám ani jeden případ, aby někdo z politiků podával dvakrát stejnou demisi. Žádnou jinou než tu, kterou jsem již podal a prezident ji odmítl, jsem nepodal. Ve hře zůstává jen návrh na mé odvolání a to je věc pana prezidenta a pana premiéra,“ napsal na Twitteru Staněk.

Na to, zda se ČSSD dočká jeho odvolání, si ale bude muset ještě počkat. Schůzka v Lánech, na níž měli o problému, který ohrožuje koalici, jednat prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a lídr ČSSD Jan Hamáček, se odkládá. Nejspíš o dva dny. ČSSD chtěla mít původně už do 30. června jasno, zda Staněk skončí, nebo zda odejde strana z vlády.

Ne že by Babiš spor, který ohrožuje koalici, řešit nechtěl, ale v úterý musel zůstat v Bruselu na jednání evropských politiků, kdo povede Evropskou komisi.

02.července 2019 v 17:17, příspěvek archivován: 02.července 2019 v 17:31

Setkání v Lánech se na žádost pana premiéra opět odkládá, uskuteční se pravděpodobně ve čtvrtek. O vývoji budeme informovat.

Je iluzorní si myslet, že mohu dění ovlivnit, tvrdí Staněk

Staněk nepřipouští, že právě kvůli sporu o něj může skončit koalice ANO a ČSSD. Zeman zatím nevyhověl návrhu premiéra Babiše, aby Staňka odvolal, i když mu to ukládá Ústava České republiky, a ČSSD se kvůli tomu připravuje na odchod z vlády. „Pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo budou její ministři, nemá smysl být ve vládě,“ řekl Hamáček. 

„Je naivní se domnívat, že jsem to já, kdo stojí za současnou vládní krizí,“ uved, Staněk. „Je iluzorní si myslet, že mám jakoukoliv možnost toto dění ovlivnit. Nemám. Proto se na celou situaci již dívám z jistého odstupu, snažím se pokračovat v práci a nedělat prudké pohyby,“ napsal na Twitteru.

02.července 2019 v 08:04, příspěvek archivován: 02.července 2019 v 12:23

Je naivní se domnívat, že jsem to já, kdo stojí za současnou vládní krizí. Jak jsem již uvedl mnohokrát: svou rezignaci (nikoliv demonstrativně) jsem podal k rukám premiera 20.5. a pan prezident ji nepřijal...

„Ústava říká, jak prezident postupuje,“ uvedl šéf ČSSD. Babiš nechce věc řešit kompetenční žalobou na hlavu státu, ale jednáním s prezidentem.

Babiš probral se Staňkem "celý jeho příběh"

Premiér se ještě v pondělí, než se vrátil na jednání do Bruselu, setkal také se Staňkem. „S panem Staňkem jsem probral celý jeho příběh, ale rozhodnutí padne na jednání s panem prezidentem a s panem předsedou Hamáčkem,“ napsal iDNES.cz Babiš z Bruselu z jednání špiček Evropské unie.

„Potvrdil jsem panu premiérovi, že má demise ze dne 16. 5. byla vážně míněná, a zároveň jsme měli oba velmi konstruktivní diskusi nad celou situací, kdy jsem ho ubezpečil, že rozhodně já žádné racionální řešení blokovat nebudu. Naopak,“ komentoval jednání s premiérem Staněk. „Sdělil jsem mu, že dle mého názoru já nejsem pravým klíčem k řešení situace, nýbrž je to dohoda s panem prezidentem a naším předsedou. Já přeci nemohu odvolat sám sebe,“ uvedl ministr kultury. 

„Já vyjednávám, každý obchodník vyjednává,“ řekl Babiš už v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi k tomu, jak chce Zemana přesvědčit. „Neopřu se o SPD,“ řekl k tomu, jak by postupoval, kdyby ČSSD z vlády odešla.  Premiér by se v takovém případě pokusil dohodnout se stranami ve Sněmovně na jejím rozpuštění a na nových volbách.

Předčasné volby by byly do 60 dnů od rozpuštění Sněmovny

Předčasné volby se podle Ústavy musí konat do 60 dnů od rozpuštění Sněmovny, takže kdyby to poslanci stihli už na červencové schůzi, šli bychom znovu volit již v září.

Premiér ovšem stále věří, že Zemana přesvědčí. „Půjdu se ho snažit přesvědčit, aby vnímal tu naši koaliční smlouvu a aby tu představu sociální demokracie akceptoval,“ řekl Babiš minultý po jednání s Hamáčkem.

Možnost předčasných voleb jako krajní variantu připustil prezident. „Pokud by Andrej Babiš ztratil nervy – a pouze tehdy, když by je ztratil – tak v tom případě jsou předčasné volby řešením,“ uvedl v rozhovoru pro MF DNES Zeman.

Schůzka v Lánech se měla konat v úterý od 20 hodin. Byla o tři hodiny posunuta, aby se Babiš stihl vrátit z jednání špiček zemí Evropské unie, ale v úterý odpoledne portál iDNES.cz získal informaci, že schůzka v Lánech by mohla být znovu posunuta a to až na čtvrtek. To později mluvčí Hradu Ovčáček potvrdil.

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček při příchodu na jednání vlády řekl, že pro další postup je klíčové setkání v Lánech (1.7. 2019):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video