Ukrajinský prezident Zelenskyj na schůzce s francouzským a rumunským...

Ukrajinský prezident Zelenskyj na schůzce s francouzským a rumunským prezidentem, italským premiérem a německým kancléřem v Mariinském paláci v Kyjevě. (16. června 2022) | foto: ČTK

STALO SE DNES: Cena plynu se zvýšila o 70 %, Macron a spol. byli za Zelenským

  • 6
Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent. Evropští státníci navštívili prezidenta Zelenského. Obviněný náměstek pražského primátora Petr Hlubuček rezignoval na všechny stranické funkce. Logo českého předsednictví hodnotí architekt značek Lumír Kajnar kladně. Zemřel nejhorší sériový vrah v dějinách Slovenska Ondrej Rigo. Přinášíme přehled čtvrtečních událostí.

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent. Prodává se nyní za více než 140 eur za megawatthodinu. Cena se začala zvyšovat po zprávě, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1.

Cena plynu vystřelila o 70 procent, Rusko hrozí odstavením Nord Streamu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek v Kyjevě přijal delegaci evropských státníků. Sešel se s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německým kancléřem Olafem Scholzem, italským premiérem Mariem Draghim a rumunským prezidentem Klausem Iohannisem. Lídři mimo jiné podpořili kandidaturu Ukrajiny do EU.

Budeme při vás až do vítězství, řekl Macron v Kyjevě. Dorazí další zbraně

Obviněný náměstek pražského primátora Petr Hlubuček rezignoval na všechny stranické funkce ve STAN. Hlubuček figuroval na třetím místě na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva. Ve funkci náměstka primátora původně zůstával i přesto, že ho straničtí kolegové i primátor Zdeněk Hřib vyzvali k odstoupení. To nakonec učinil ve čtvrtek ráno.

Hlubuček rezignoval na pozici náměstka primátora a funkce ve STAN

Logo českého předsednictví v Radě EU hodnotí návrhář nápadů a architekt značek Lumír Kajnar kladně. Kruh jako symbol jednoty a hádanka se zakódovanými zeměmi Evropské unie do barevných šipek, to oboje se podle něj povedlo. Písmo hodnotí jako příliš ostré.

Kruh je povedený, ale písmo krkolomné, říká grafik. Minulé logo má za lepší

V šestašedesáti letech zemřel nejhorší sériový vrah v dějinách Slovenska Ondrej Rigo. V trenčínské věznici si odpykával doživotní trest za vraždu osmi žen a nezletilého chlapce. Vinu nikdy nepřiznal. Příčinu Rigovy smrti určí až pitva.

Zemřel slovenský sériový vrah a nekrofil Rigo. Vinu nikdy nepřiznal


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video