Papež František přijal českého premiéra Petra Fialu ve Vatikánu (9. června 2022)

Papež František přijal českého premiéra Petra Fialu ve Vatikánu (9. června 2022) | foto: ČTK

STALO SE DNES: Fialu přijal papež, zajaté Brity na Donbase poslali na smrt

  • 1
Soud na Donbase odsoudil k smrti tři zajaté cizince. Fiala navštívil ve Vatikánu papeže. Rusko nasadilo do bojů na Ukrajině čtveřici nejnovějších letounů Su-57. Za podvod se škodou 2,25 miliardy Kč uložil soud Kubíčkovi osm let vězení. Scholz a prokuratura označili středeční incident v Berlíně za úmyslný čin. Přinášíme přehled čtvrtečních událostí.

Dva Britové a Maročan, které ruští vojáci zajali při bojích na Ukrajině, byli odsouzeni k trestu smrti. Trojice se ve středu večer u soudu v separatistické Doněcké lidové republice přiznala k obviněním z terorismu či spiknutí. Britská strana proces označila za vykonstruovaný a přiznání za vynucená.

Zajaté Brity poslali na Donbase na smrt. Vykonstruovaný proces, zuří Londýn

Premiér Petr Fiala navštívil ve Vatikánu papeže Františka. Setkání, při němž papež vyjádřil velkou podporu Ukrajincům a jejich nynějšímu zápasu, trvalo necelou hodinu. Premiér také pozval papeže na návštěvu do Česka. Fiala věří, že pokud mu to zdraví dovolí, papež pozvání přijme.

Fiala se setkal s papežem. Pozval ho do Česka, dal mu bibli a ukrajinský šál

Rusko nasadilo do bojů na Ukrajině čtveřici nejnovějších letounů Su-57. Jejich terčem byly objekty ukrajinské protivzdušné obrany, uvedla ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na nejmenovaný informovaný zdroj.

Roj Su-57 nad Ukrajinou. Rusko hlásí nasazení nejmodernějších letounů

Za podvedení téměř osmi tisíc investorů uložil soud podnikateli Jiřímu Kubíčkovi osm let vězení, peněžitý trest devět milionů korun a desetiletý zákaz působit ve vedení firem. Podle nepravomocného rozsudku způsobil muž škodu dvě a čtvrt miliardy korun. Obžalovaný vinu odmítá.

Z tisíců lidí vylákal přes 2 miliardy. Dostal 8 let vězení a pokutu 9 milionů

Řidič, který ve středu u berlínského náměstí Breitscheidplatz najel do davu lidí, čin spáchal záměrně. Uvedl to německý kancléř Olaf Scholz. Nešlo ale o terorismus, sdělila berlínská prokuratura. Při útoku na místě zemřela učitelka a zranění utrpělo sedmnáct žáků, z nichž někteří jsou v kritickém stavu.

Řidič najel do davu v Berlíně záměrně, podle úřadů je duševně narušený


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video