Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zajaté Brity poslali na Donbase na smrt. Vykonstruovaný proces, zuří Londýn

  13:20aktualizováno  16:36
Dva Britové a Maročan, které ruští vojáci zajali při bojích na Ukrajině, byli odsouzeni k trestu smrti, informovala agentura TASS. Trojice se ve středu večer u soudu v separatistické Doněcké lidové republice přiznala k obviněním z terorismu či spiknutí. Britská strana proces označila za vykonstruovaný a přiznání za vynucená. Moskva podle ní používá zajatce k politickým cílům.

„Aidenu Aslinovi, Shaunu Pinnerovi a Ibráhímu Sádúnovi se za jejich zločiny ukládá s konečnou platností trest smrti,“ stojí podle TASS v rozsudku. Podle soudu muži bojovali na Ukrajině jako žoldnéři.

Všichni tři odsouzení se chystají proti verdiktu odvolat, sdělil agentuře jeden z advokátů. Odvolání bude přezkoumávat příslušné oddělení nejvyššího soudu Doněcké lidové republiky. Stejný soud přitom o mužích rozhodoval nyní, vyplývá ze zprávy.

„Všichni tři se přiznali k absolvování výcviku s cílem provádět teroristické aktivity,“ napsala ve středu pozdě večer agentura RIA Novosti, která text doplnila videem, na němž Aslin, Pinner a Sádún sedí za bílými mřížemi v rohu soudní síně.

Aslin soudci na otázku, zda s obviněními souhlasí, odpověděl rusky „ták točno“, což v překladu znamená „přesně tak“. Za obvinění hrozí podle listu The Times trest až dvacet let vězení.

„Pinner a Sádún přiznali navíc spiknutí za účelem převzetí moci, což je zločin, jenž se trestá smrtí,“ dodala RIA s tím, že kombinovaná obvinění by mohla vést k trestu smrti pro všechny tři muže.

Rusové osmadvacetiletého Aslina a osmačtyřicetiletého Pinnera zajali v dubnu při obléhání přístavního města Mariupol. Také Sadún skončil v zajetí v dubnu, za jakých okolností ho ruští vojáci zadrželi, ale není jasné.

Ruští představitelé tvrdí, že muži jsou žoldáci, takže nemají nárok na ochranu, kterou Ženevské konvence zaručují válečným zajatcům. Trojice však trvá na tom, že patří k řádným členům ukrajinské armády.

Rusové zajali Brita válčícího v Mariupolu. Nemůžeme utéct ani bojovat, psal

K jejím řadám se všichni tři muži podle serveru Mediazona přidali ještě před začátkem ruské invaze a na Ukrajině žili několik let.

Aslin u ukrajinské námořní pěchoty slouží od roku 2018, od stejného roku je jejím příslušníkem i Pinner. Sádún se přestěhoval na Ukrajinu v roce 2019 a o dva roky později podepsal smlouvu o vstupu do ukrajinské armády.

Mají nárok na imunitu, zlobí se Británie

Aslin, který pochází z britského Newarku, má podle stanice BBC ukrajinskou snoubenku a je držitelem dvojího občanství. Dříve bojoval v Sýrii po boku kurdských jednotek proti teroristickému Islámskému státu.

Krátce před svým zajetím se Aslin na sociálních sítích svěřil, že jeho jednotce chybí jídlo i munice. „Snažili jsme se co nejlépe bránit Mariupol, ale nemáme jinou možnost, než se vzdát ruským silám,“ vzkázal tehdy.

Putin nás do války uvrhl jako psy. Ruská armáda je k ničemu, říkají zajatci

Pinner se narodil v Bedfordshiru a má za sebou mnohaletou kariéru v britské armádě, kde byl podle listu ABC „velmi respektovaným“ vojákem. Pinnerova rodina uvedla, že jeho smlouva s ukrajinskou armádou vyprší na konci roku a poté měl v plánu přejít do humanitárního sektoru.

Britské ministerstvo zahraničí Rusko ve středu obvinilo, že válečné zajatce používá k politickým účelům. „Mají nárok na imunitu a neměli by být stíháni za účast na nepřátelských akcích,“ uvedl úřad.

Britský ministr spravedlnosti Dominic Raab řekl, že „očekával, že zákony o ozbrojených konfliktech budou respektovány“ a že britské ministerstvo zahraničí „dohlédne na to, aby tomu tak bylo“.

„Při nejbližší příležitosti by je měli vrátit na Ukrajinu, případně prostřednictvím výměny vězňů,“ uvedl britský konzervativní poslanec Robert Jenrick. „Putinův režim se místo toho rozhodl je postavit před soud na základě vykonstruovaných obvinění, bez jakýchkoli důkazů,“ dodal.

Nebojte, pečujeme o ně, vzkázalo Rusko

Poté, co Aslin s Pinnerem padli do zajetí, je ruská státní televize opakovaně ukazovala, kterak žádají o propuštění výměnou za proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, kterého ukrajinská tajná služba zadržela v dubnu.

„Pokud se premiér Boris Johnson opravdu stará o britské občany, jak říká, pak by pomohl tlačit na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby vrátil Viktora jeho rodině – a tím vrátil nás k našim rodinám,“ odříkává Aslin na videu, na kterém mají s Pinnerem oba na obličeji podlitiny.

Rusko drží v zajetí 700 ukrajinských vojáků a tisíc civilistů

Výstup vedl ke kritice, že Rusko se zajatci zachází krutě. „Jen se nebojte, pečujeme o ně. Dostávají jídlo, vodu a vše potřebné. Tak jako další cizinci, kteří se vzdali našim vojákům a jsou nyní zadržení,“ reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

List The Guardian uvádí, že ruské úřady se chystají uspořádat soudní procesy podobné těm konaným na Ukrajině s ruskými vojáky obviněnými z páchání různých zvěrstev. Podle analytiků mohou být procesy záměrně konstruovány tak, aby vytvořily maximální nátlak na Západ a aby přiměly ukrajinskou stranu k výměně zajatých ruských vojáků zadržovaných a souzených na Ukrajině.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...