Špehovací aplikace dělají ze života peklo. Zneužitých raketově přibývá

  20:00
Rychle se vybíjející telefon, partner za zády v nečekaných okamžicích a scény kvůli věcem, o kterých se neměl jak dozvědět. To jsou varovné signály, které vám mohou napovědět, že na vašem telefonu může být nainstalován takzvaný stalkerware. Ten slouží ke kontrole polohy, hovorů, zpráv i aplikací. A za poslední tři roky nebezpečí jeho užití vzrostlo podle dat Avastu až o 600 procent.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Nejdřív jsem si myslela, že to není možné, že bych přece ikonu nějaké cizí aplikace musela vidět. Ale nebylo to tak,“ říká Renata. Když na ni bývalý partner čekal například před restaurací, kam šla na oběd s kamarádkou, nebo po práci u salonu, kde jí dělali nehty, věděla, že to není náhoda.

Zmíněné varovné signály jí napověděly, že ji bývalý partner sleduje přes telefon. Několik týdnů předtím prošla těžkým rozchodem, jehož důvodem byla neúměrná žárlivost z jeho strany. „Zakazoval mi chodit ven s kamarádkami nebo s rodinou, dělat koníčky. Nejdřív jsem mu vycházela trochu vstříc, ale pak jsem si to nenechala líbit,“ přiblížila důvody rozchodu.

Jenže partner měl přístup k jejímu telefonu. „Aplikaci mi tam musel nainstalovat měsíce předem. Oba jsme znali zamykací gesta toho druhého,“ říká. „Já telefonům vlastně moc nerozumím, ale kvůli synchronizaci s účty v počítači měl vlastně přístup skoro ke všemu. Dodnes je mi z toho úplně špatně a chytrý telefon jsem raději na čas vyměnila za starý tlačítkový,“ dodává žena.

Absolutní kontrola oběti. Agresoři často zneužívají stalkovacích aplikací

A její případ není ani zdaleka ojedinělý, stejně jako zneužití aplikace, které měly původně sloužit k dobrému účelu – jako rodičovské aplikace pomáhající k bezpečnosti dětí. Jenže aplikace nabourávají soukromí, neboť umožňují sledování hovorů, SMS zpráv, aktivity na internetu a sociálních sítích, ale také nahrávání audia a videa, pořizování fotografií nebo snímků obrazovky a aktuální polohy.

Trend potvrzuje také Michaela Studená, zakladatelka iniciativy Pod svícnem, která se věnuje podpoře obětem domácího a sexualizovaného násilí. Také podle ní se v poslední době často stává, že když oběť odchází nebo nedávno odešla od agresora, což platí jak pro muže, tak ženy, s aplikacemi podobného druhu se setkala.

„Jedna paní dokonce musela komplet vyměnit veškerou komunikační techniku. A máme i případ muže, jehož partnerka ho sledovala přes aplikaci v mobilu a pak jej konfrontovala s tím, že byl někde jinde, než říkal. Vzhledem k tomu, že se jej vyptávala i po rozchodu, řešil to dokonce i s policií,“ popsala.

Oběti násilí nelžou, brutalitu někdy nelze popsat, říká zakladatelka iniciativy

„Stalkerware lidem často tajně instalují do telefonu jejich násilničtí manželé, bývalí partneři, špatní přátelé nebo znepokojení rodiče. Obětem může způsobit závažné fyzické i psychologické újmy,“ okomentoval analytik hrozeb Jakub Vávra. V takových případech podle něj nejde jen o krádež osobních dat, ale také o praktické dopady na bezpečí a soukromí dotyčných.

A riziko, že se lidé v Česku stanou oběťmi zneužití stalkerwarem, raketově vzrostlo. Podle nejnovějších dat oddělení Avast Threat Labs ve společnosti Gen za poslední tři roky o 600 procent. Celosvětově pak riziko napadení stalkerwarem vzrostlo o 289 procent. Data pocházejí z detekce hrozeb antivirového programu Avast a představují detekovaný a zablokovaný stalkerware na mobilních zařízeních od ledna 2020 do prosince 2022. A podle Vávry jsou silně znepokojující.

Stalkerům nahrál i Apple

Dalším častým typem stalkerwaru jsou podle Avastu aplikace, které se vydávají za lokátory ztracených nebo ukradených zařízení. A fyzickým zařízením pro sledování věcí je také sledovací čip AirTag. od společnosti Apple. Tento nenápadný přívěsek měl původně sloužit k hledání ztracených předmětů, například klíčů, nicméně někteří lidé jej začali zneužívat ať už pro sledování polohy partnerky či partnera, tak také k zjištění polohy cizích lidí.

Takový případ popsal například britský The Guardian. Ten citoval příběh Laury, kterou na AirTag upozornila notifikace v telefonu, když řídila auto. V telefonu viděla nejen svou aktuální polohu, ale také trasu, kterou akorát ujela.

„Nevěděla jsem, co se děje a panikařila jsem,“ popsala s tím, že okamžitě požádala o pomoc kamarádku, se kterou auto prohledaly. Čip nakonec našly. Nebyl tam náhodou. Lauřin bývalý partner jí do auta nesl autosedačku pro syna, a tuto příležitost zneužil pro umístění čipu o velikosti padesátikoruny pod zadní sedadlo kobereček vozidla.

Apple AirTag

Apple v návaznosti na stížnosti zavedl funkci, která lidem při delší blízkosti cizího AirTagu hlásí, že mohou být sledování. Celý návod, co dělat v případě obdržení takové notifikace, zveřejnila společnost na svých stránkách podpory. Firma zároveň později představila také aplikaci, která umožní na čip upozornit také v aplikaci pro telefony s Androidem. Ne vždy však obětem hned dojde, o co se vlastně jedná, natož že by si měly něco do telefonu instalovat. A někdy může být také příliš pozdě.

Mrazivé jsou například zkušenosti veřejně známých žen, kterým čip někdo umístil ve veřejném prostranství. Například irská herečka Hannah Rose Mayová na Twitteru sdílela, že jí na telefonu upozornění vyskočilo po večerní akci v kalifornském Disneylandu. Ve dvě ráno, když se vracela ke svému autu a chtěla odjet domů, dostala upozornění, že ji přes dvě hodiny někdo sleduje.

Podobnou zkušenost měla také modelka časopisu Sports Illustrated Brook Nader, které AirTag někdo hodil do kapsy kabátu, když večeřela v restauraci. Notifikaci s varováním dostala až o čtyři hodiny později, když kráčela z restaurace domů.

Sledování přes aplikace může snadno přerůst do stalkingu. Ten jako takový může potkat kohokoli bez ohledu na pohlaví. Nejčastěji jsou však oběťmi ženy, zejména ty, jež si prošly násilným vztahem. Násilní partneři mohou k jejich sledování používat nejen takzvaný stalkerware, ale také například falešné účty nebo zneužívat funkce chytré domácnosti.

„Partner ví o tom, kdy žena přišla domů, kdy odešla, i v jaké chvíli vytáhla žaluzie. Informace se mu často automaticky posílají do práce. V poslední době tak kontrola skrze chytré technologie může být opravdu rozsáhlá,“ vysvětlila nebezpečí Branislava Marvánová Vargová z organizace ROSA.

Pandemie nahrála násilníkům

Špehovací aplikace jsou na vzestupu od doby covidové pandemie. Důvodem bylo podle společnosti Avast zejména omezení pohybu lidí během lockdownu. Partneři, kteří bydlí spolu, totiž měli snazší přístup k telefonu toho druhého.

Experti proto radí, jak své soukromí co nejlépe zabezpečit. Jedním z možných kroků je například použití antivirového programu nebo zajištění telefonu před veškerým neoprávněným fyzickým přístupem. To však ve vztahu, kde dochází ke snahám o absolutní kontrolu druhého, může být mnohdy nemožné.

Aplikací se nadto většinou nedá zbavit jinak než úplným restartem telefonu. Odstranění však násilníka ihned upozorní, že dotyční škodlivou aplikaci odhalili. „Proto se před jejím odstraněním ujistěte, že vám násilník nemůže ublížit,“ uzavírají odborníci z Avastu.

„Buďte vždy opatrní na své soukromí,“ apeluje Studená. „Sledování vašeho pohybu a aktivit patří rozhodně mezi varovné signály, ačkoliv nepadla jediná facka. I když se vám agresor namlouvá, že má o vás obavy, pokud s tím nejste v pohodě, určitě nepřistupujte ani na sledování vaší polohy,“ uzavírá.

Jak se zbavit stalkovací aplikace?

  • Restartujte telefon v nouzovém režimu. Podržte tlačítko pro vypnutí, dokud se vám nezobrazí možnosti „vypnout“ a „restartovat“. Dlouze stiskněte tlačítko „vypnout“ a zobrazí se vám možnost restartovat zařízení v nouzovém režimu. Tu potvrďte.
  • Odstraňte všechny podezřelé aplikace. Po restartování v nouzovém režimu otevřete nastavení a zvolte možnost „Aplikace“, nebo „Aplikace a oznámení“. Projděte si seznam aplikací a hledejte ty, které neznáte.
  • Odstraňte všechny škodlivé aplikace. Klikněte na tlačítko „odinstalovat“. Pokud si nejste jistí, že je aplikace škodlivá, vyhledejte si její název na internetu a podívejte se, zda s ní měli ostatní uživatelé nějaký problém.

Zdroj: Avast

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...