Lukešovi došla trpělivost s Jaklovými výroky. Označil ho za pána s ohonem

  • 764
Historika a profesora Bostonské univerzity Igora Lukeše ve čtvrtek rozohnily názory někdejšího poradce prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla. V pořadu České televize Události, komentáře se pozastavil nad tím, proč by měl poslouchat jeho „lži a nesmyslná tvrzení“. Jaklovou jedinou kvalifikací je jeho koňský ohon, uvedl.

Moderátor Michal Kubal zažil ve čtvrtečním vysílání nepříjemnou chvilku. Do studia si totiž pozval Jakla a telemostem se spojil s Lukešem. Ve chvíli, kdy Klausův exporadce začal mluvit o pozitivech amerického prezidenta Donalda Trumpa, bylo na Lukešovi patrné, že s Jaklovými slovy evidentně nesouhlasí. 

„Donald Trump nám za poslední měsíc předvedl nejlepší periodu svého prezidentování,“ řekl ve studiu Jakl. Trumpovy skutky jsou podle něj ve prospěch amerického voliče a jsou namířené proti americkému establishmentu. Vyzdvihl Trumpovo setkání se severokorejským vůdce Kim Čong-unem i jeho vystoupení na summitu G7.

Trump ohrožuje světovou bezpečnost, řekl historik Lukeš v Rozstřelu

Když Jakl označil pracovníka agentury Reuters za aktivistického novináře, téměř to vypadalo, že se Lukeš jeho výrokům vysmívá. Ovšem ve chvíli, kdy Jakl tvrdil, že Rusko nemá na Spojené státy žádný vliv a celá kauza je pouze vnitřní záležitostí USA, Lukešovi došla trpělivost.

„Musím vám říct, že vůbec nevím, jak na tuto situaci reagovat. Pozval jste mě do tohoto programu a nakonec tu jsem nucen poslouchat otevřené lži, výmysly a nesmysly,“ zmínil Lukeš.

Vadilo mu, že veřejnoprávní televize dala prostor člověku, který podle něj není odborníkem na tuto problematiku. „Na jedné straně máme názory seriózních amerických profesionálů (...) a pak dáme hlas tomu pánovi, kterého sice nevidím, ale vím z nějaké staré fotografie, že má koňský ohon na hlavě, a z toho snad mám uzavřít, že má autoritu mluvit o tom, co je dobré pro Spojené státy?“ reagoval rozhořčeně Lukeš.

Upřesnil, že na Jakla by nikdy kvůli jeho účesu neútočil, pokud by z úst nevypouštěl absurdní lži, které jsou jako vypůjčené ze slovníku Kremlu. Po sdělení svých názorů na exporadcovu adresu Lukeš dál odpovídal na moderátorovy otázky.

Jakl se k epizodě nevracel. Pouze si při Lukešových slovech o ohonu prohrábl rozpuštěné vlasy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video