Sníh v Česku komplikuje situaci na silnicích, v Krkonoších hrozí laviny

  8:28aktualizováno  10:16
Vydatné sněžení v kombinaci se silným větrem komplikuje situaci na silnicích, tvoří se sněhové jazyky a cesty namrzají. Většina komunikací je však s opatrností sjízdná. Zvýšilo se také riziko lavin v Krkonoších. Nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň. Samovolné uvolnění masy sněhu se však nepředpokládá.

Problémy ve stoupání měly zejména kamiony například na Vysočině, v Jihlavě v ulicích Sokolovská a Pávovská nebo mezi Jitkovem a Českou Bělou na Havlíčkobrodsku.

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem řidiči v noci ve směru na Prahu kamiony přechodně kvůli špatné sjízdnosti odstavili, některé z nich pak museli budit policisté.

Provoz na D1 zablokovaly kamiony na několika místech ve středních Čechách. Zřejmě nejdéle, zhruba 2,5 hodiny, stál provoz na 26. kilometru ve směru na Prahu. Kolona se vytvořila také na dálnici D8 mezi 70 a 77 kilometrem ve směru na Drážďany.

Ve Středočeském kraji vyjížděly jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů k nehodě osobního automobilu, který narazil do stromu. Jednu zraněnou osobu si převzala do péče záchranná služba.

Hasiči zasahovali také na silnici mezi obcemi Zdislavice a Malovidy. Nákladní automobil zde skončil na boku a o pár metrů dál i sypač, který se snažil vozovku zprůjezdnit. Na místo proto přijel další sypač a vyprošťovací firma. Událost se obešla bez zranění a úniku pohonných hmot.

Hromadná nehoda se stala ve čtvrtek ráno také na hlavní silnici u Jaderné elektrárny Temelín nedaleko Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. „Při odbočování do sebe narazila dvě auta. Kvůli kluzké vozovce pak místo nehody nedobrzdili další tři řidiči. Naštěstí se ale nikdo nezranil,“ popsal policejní mluvčí Milan Bajcura.

K další nehodě došlo mezi Pernarcem a Čerňovicemi na Plzeňsku. V ranních hodinách tam sjel autobus mimo komunikaci. Cestovalo v něm 11 osob včetně řidiče. Nehoda se obešla bez zranění. Samotný autobus hasiči vyprostili pomocí vyprošťovacího speciálu.

K nehodám vyjíždějí policisté také v Královéhradeckém kraji, za uplynulých 24 hodin jich zaznamenali 45, jedná se o více než dvojnásobek běžných výjezdů. Ani tento počet nehod není zcela úplný, jelikož policisté nebyli přivoláni ke každé nehodě, některé drobnější události si řešili účastníci nehody sami sepsáním euroformuláře a informováním své pojišťovny.

Nesjízdné jsou kvůli vydatnému sněžení a silnému větru některé silnice v Ústeckém kraji. Uzavřená je např. silnice mezi Chomutovem a přechodem Hora Sv. Šebestiána.

Aktuálně je neprůjezdná také silnice I/38 v obci Dlouhá Brtnice na Jihlavsku. V místě nemohly vyjet kamiony, které začali objíždět řidiči osobních vozidel a komunikaci zcela zablokovali.

Silničáři doporučují hlavně do hor přibalit i sněhové řetězy. Kdo nemusí, do hor by vyjíždět neměl, řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má na starosti údržbu silnic v Libereckém kraji.

Víkend bude mrazivý. V noci může teplota klesnout až na minus 15 stupňů

„Je to horší, než říkaly předpovědi, v Libereckém kraji do rána napadlo až 20 centimetrů sněhu. Technika nám jezdí celou noc, teď to budou doklízet. Srážky ustávají, ale přidal se k tomu vítr, který nám silnice v otevřených úsecích zafukuje,“ doplnil Bark.

S opatrností jsou sjízdné silnice v Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém či Zlínském kraji. Hlavní tahy jsou chemicky ošetřené se zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách ale mohou kvůli silnému větru vznikat sněhové jazyky, upozorňují silničáři. Řidiči musejí zpravidla počítat také s uježděnou vrstvou sněhu krytou posypem.

Nárazový vítr pak tvoří sněhové jazyky také v Jihočeském nebo Plzeňském kraji. Vrstva rozbředlého sněhu zde namrzá. Náledí hrozí také na silnicích v Jihomoravském kraji.

Problémy na komunikacích působí také popadané stromy a větve. V nočních hodinách hasiči v rámci celého Ústeckého kraje odklízeli spadlé stromy v Holedečku na Žatecku, Varnsdorfu na Děčínsku, Bílině na Teplicku, na komunikaci č. I/13 na Mostecku a Strádově na Ústecku.

V Krkonoších stoupá riziko lavin

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení ve čtvrtek vzrostlo na druhý stupeň z pětibodové škály. Za posledních 24 hodin na horách napadlo kolem 30 centimetrů sněhu.

„Na hřebenech Krkonoš je 40 až 70 centimetrů sněhu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

Sníh padal při silném severozápadního větru, více ho proto leží na závětrných svazích a ve žlabech. Na severních svazích sníh napadl na několika centimetrovou vrstvu takzvaného hranatého sněhu z prvního sněžení.

„Vlivem silného větru se vytvořily desky z navátého sněhu. Zde je stabilita sněhové pokrývky nízká. Dnes bude dál sněžit, mohou se vyskytnou deskové laviny,“ uvedl Dlouhý.

Uvolnění laviny je podle něj možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. „Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl Dlouhý.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...