Ministr školství Robert Plaga

Ministr školství Robert Plaga | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Vyšší plat učitelů bude garantovat zákon, nebude nutné pedagogické vzdělání

  • 335
Na středních školách a na druhém stupni základních škol budou moci až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání, schválili poslanci. V zákoně také bude, že plat pedagogických pracovníků bude 130 procent průměrné mzdy v České republice.

V tříleté lhůtě si pedagogické vzdělání budou muset učitelé doplnit. Ministerstvo školství chce změnou řešit nedostatek učitelů v některých oborech.

Pro zákon jako celek hlasovalo 94 z 99 poslanců ze všech stran.  Zákon nyní dostane k posouzení Senát a pak prezident Miloš Zeman.

Poslanci s výjimkou nejsilnějšího vládního ANO přes nesouhlas ministra školství Roberta Plagy kývli na to, aby bylo v zákoně, že plat pedagogických pracovníků bude o 30 procent vyšší než je průměrná mzda v zemi. Navrhl to to poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

„Dosažení úrovně minimálně 130 procent průměrné mzdy navrhujeme v roce 2023. Od roku 2024 pak porostou platy učitelů a dalších pedagogických pracovníků stejným tempem jako průměrná mzda v ekonomice,“ uvedl Bartoň.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video