Okamura navrhl zmrazit platy politiků. Já chci přidat, řekl poslanec Pávek

  • 382
Otázka, jaký budou brát od ledna příštího roku plat, rozvášnila v úterý politiky. „Chci požádat, abyste podpořili můj pozměňovací návrh na zamrazení našich platů až do roku 2021,“ řekl ve Sněmovně šéf SPD Tomio Okamura. Následně ho vyzval předseda hnutí STAN Petr Gazdík, aby šel příkladem a vzdal se auta s řidičem. „Ušetříte tím daňovým poplatníkům více,“ řekl.

„Možná by to šlo zamrazit jenom vedení Sněmovny,“ přidal se ke Gazdíkovi šéf lidovců Pavel Bělobrádek. 

Pozornost pak vzbudil poslanec za hnutí STAN Petr Pávek. „Já tady stojím, možná jako jediný v tomto sále a říkám - ano, já chci přidat. Já chci přidat, protože všude jinde ve všech ostatních oblastech jsme přidali a přidáváme dál a je to zasloužené, je to dobré. A tady už několik let jsou zmraženy růsty platů a mně to přijde nepřirozené, mně to přijde zvrácené,“ prohlásil Pávek.

Ať se platy politiků odvíjejí od průměru v ekonomice, chtějí Piráti

Šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek navrhl, aby se plat politiků odvíjel od průměrných platů v celé ekonomice, ne od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

„Nejsme tady od toho, abychom rozhodovali o svých platech. Ten systém je nastaven a běží,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poslanci projednávali návrh zákona, který má zabránit tomu, aby platy politiků vzrostly od ledna příštího roku o dvacet procent. A v úterý mohli podávat pozměňovací návrhy.

Základní plat poslance je nyní 75 900 korun hrubého měsíčně a paušální náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci až 39 400 korun. Ve skutečnosti bere většina poslanců více peněz a to kvůli příplatkům za funkce ve výborech či klubech.

Vláda chce zachovat letošní koeficient pro výpočet platu

Podstatou vládního návrhu je zachování 2,5násobku průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře jako základu, ze kterého se odvozuje plat politiků.

Podle platného zákona by měl koeficient vzrůst od ledna na 2,75. Zachování stávajícího koeficientu by znamenalo roční úsporu v řádech desítek milionů korun

Sněmovna odmítla návrh Pirátů na zkrácení lhůty pro projednávání zákona. Šéf poslanců Pirátů Michálek si postěžoval na to, že zkrácení lhůty přislíbil podpořit předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ale že svůj slib nedodržel.

Konečné hlasování o zákonu bude ve Sněmovně v listopadu. Pak nová pravidla bude muset ještě schválit Senát. Když v návrhu cokoli změní, vrátí se návrh poslancům. Stále tak není jisté, že změny projdou do 31. prosince a platy poslanců a senátorů nevzrostou přece jen tak, jak to říká nyní platný zákon, čemuž chce vláda zabránit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video