Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dlužníci mají šanci na odpuštění penále, dluží-li na daních či třeba za psa

  5:35aktualizováno  14:54
Poslanci podpořili v prvním čtení dvojici vládních návrhů, které lidem a firmám usnadní zbavit se dluhů na daních, místních poplatcích či na sociálních odvodech. Mají šanci na odpuštění penále. Klíčový den pro ty, jichž se to má týkat, je 30. září loňského roku, tedy dluhů z minulosti, ne nově vznikajících.
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr financí Zbyněk...

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ministr financí Zbyněk Stanjura před mimořádnou schůzí Sněmovny k nižšímu růstu penzí. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Lidé mají dostat šanci zbavit se úroků a penále k neuhrazeným daním, pokud splatí původní dlužnou částku. Návrh se týká i místních poplatků, třeba poplatků za odpad, hřbitovních poplatků či poplatků za psa.

Podmínkou bude, že v době od července do konce listopadu zaplatí dlužnou daň a zároveň formálně požádají o odpuštění úroků a penále. U dlužných částek vyšších než 5 tisíc korun bude možné rozložení úhrady do čtyř splátek. První budou muset lidé zaplatit do konce letošního listopadu a následující tři v příštím roce.

Návrh zákona také umožní odpuštění bagatelních daňových nedoplatků vzniklých do konce loňského září. Opatření se bude týkat fyzických i právnických osob, které dluží na dani, úrocích a penále méně než 200 korun. Výjimkou bude daň z nemovitých věcí, u níž bude hraniční výše dluhu 30 korun.

Ministerstvo financí odhadlo, že maximální rozsah odpuštěných úroků a penále u dluhů v působnosti finanční správy představuje 7,7 miliardy korun, u dluhů v působnosti celní správy 1,4 miliardy korun.

Návrhy navazující na takzvané „milostivé léto“

„Je to návrh velmi důležitý, navazuje na milostivé léto 1 a milostivé léto 2,“ řekl poslancům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka k možnosti odpuštnění penále při uhrazení dlužné částky u sociálních odvodů.

„Je to vstřícná podaná ruka ze strany státu,“ zdůraznil ministr. Je podle něj 715 tisíc fyzických osob, které by odpuštění penále za nezaplacené sociální pojištění mohli využít, a 262 tisíc právnických osob, jimž by mohlo být odpuštěno penále ve výši okolo 18 miliard korun.

„My tu neopakujeme potřetí milostivé léto. Jde jen o odpuštění penále u sociálního pojištění,“ zdůraznil šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Dluhy u sociálního pojištění do 50 tisíc korun bude možné rozložit do dvanácti splátek, dluhy nad 50 tisíc korun do šedesáti splátek.

Poslanec ANO Patrik Nacher označil návrh v nadsázce za „milostivý podzim“. „Jde vlastně o jakousi formu amnestie,“ řekla jeho kolegyně Lenka Dražilová a návrh označila za srozumitelné jednorázové opatření.

Ministerstvo práce v podkladech k návrhu zákona uvedlo, že chce opatřením motivovat dlužníky k úhradě sociálních odvodů. Očekává, že by zadlužených mohlo ubýt.

Dlužník by se přihlásil elektronicky přes portál úřadu v aplikaci od července do listopadu. Dostal by odpověď, jak vysoký dluh má splatit. Pokud ho už uhradil, správa sociálního zabezpečení by příslušenství k dluhu měla sama prominout.

ANO zabránilo hlasování o novele zákona kvůli platům učitelů

Sněmovna měla ve středu schvalovat změnu školského zákona. Podle návrhu poslanců koalice by ministerstvo školství vyhlásilo normativy, aby celková výše finančních prostředků na platy učitelů odpovídala v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční nominální mzdy. Hnutí ANO jednání o zákonu ve středu zabránilo načítáním dalších a dalších návrhů na změny programu. Vydrželi to více než dvě hodiny.

Například šéfka poslanců ANO Alena Schillerová navrhla jednat o nedostatku léků, místopředseda Sněmovny Karel Havlíček o vysokých cenách potravin. Další opoziční poslanci navrhovali diskutovat o rušení poboček v jejich městech či krajích. Starosta Valašského Meziříčí Rostislav Stržínek se třeba podivoval, že v jeho městě mají skončit tři pobočky České pošty, zatímco v Kolíně, kde starostoval současný ministr vnitra Vít Rakušan, jenž navrhuje redukci poboček pošt, má skončit pošta jediná.

Zahlcené základní školy. Dojíždí se i 70 km, děti z kraje nevezme ani Praha

„Řekla jsem na politickém grémiu, že dnes uděláme všechno pro to, aby se novela zákona o pedagogických pracovnících nehlasovala ve třetím čtení, aby byl vytvořen prostor pro odborovou organizaci k jednání,“ uvedla ke zdržovací taktice hnutí ANO Schillerová.

Změnu ve školském zákoně, která rozdráždila opozici i školské odbory navrhla pětice vládních poslanců. „Neznamená, že každý učitel každé školy zřizované krajem, obcí, městem, státem bude mít na své výplatní pásce 130 % průměrné hrubé mzdy. Je to vždy počítáno v rámci objemu platu na tu danou konkrétní školu, případně školské zařízení. A samozřejmě zůstává v kompetenci ředitele školy, aby s tímto objemem také pracoval,“ řekl při předchozím projednávání návrhu ve Sněmovně šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

Spolu s ním jsou pod pozměňovacím návrhem, který chtějí přidat do vládní předlohy, podepsáni exministr školství Petr Gazdík ze STAN, Renata Zajíčková z ODS, Pavel Klíma z TOP 09 a šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Stínová ministryně školství opozičního hnutí ANO Jana Berkovcová v úterý řekla, že když pozměňovací návrh vládních poslanců projde, ANO změnu zákona jako celek nepodpoří. Uvedla, že změna je kriticky přijímána ze strany odborné pedagogické veřejnosti.

Zahlcené základní školy. Dojíždí se i 70 km, děti z kraje nevezme ani Praha

„Není v návrhu uveden žádný parametr výpočtu a není tudíž jasné, z čeho se bude oněch 130 procent vypočítávat,“ řekla Berkovcová. Upozornila, že návrh by se týkal jen učitelů, ne všech pedagogických pracovníků. Návrh kritizují školské odbory a další organizace, které se vzdělávání v Česku věnují.

„Návrhem se rozdělují zaměstnanci v regionálním školství na učitele, jakoby podřadné pedagogy a nepedagogické pracovníky,“ uvedl František Dobšík, předseda školských odborů, podle kterého ve školství mzdy pedagogů reálně poklesly o takřka 15 procent.

Vládní návrh má zavést i pozici provázejícího učitele a systém uvádějících učitelů, kteří by po dobu dvou let podporovali začínající kolegy. Vysokoškoláci by navíc mohli učit po omezenou dobu tří let na druhých stupních základních škol a na středních školách i bez učitelského vzdělání.

Nedošlo nakonec ani na hlasování o návrhu na odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což doporučil volební výbor kvůli Köpplovu střetu zájmů. Spolupracoval totiž jako člen rady s týmem neúspěšného kandidáta na Hrad, předsedy ANO Andreje Babiše. Köppl už řekl, že se proti případnému odvolání hodlá bránit u soudu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...