ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Archiv

Po marihuaně budete mít IQ makaka, varoval Ondráček. Návrh Pirátů neprošel

  • 754
Poslanci odmítli návrh zákona, podle nějž měl každý dospělý člověk dostat možnost beztrestně si pěstovat, následně usušit a zpracovat pět rostlin konopí pro vlastní potřebu. „Nelze přijmout argumentaci, že pěstování konopí pro vlastní potřebu je zahradnickým účelem,“ odmítl návrh ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ještě tvrdší odsudek návrhu, který dlouhodobě prosazují hlavně Piráti, zvolil komunista Zdeněk Ondráček. „Víte, lidé, kteří dlouhodobě používají návykové látky, a tou je i ta marihuana, tak se dostávají do stadia, že mají IQ makaka. Původně jsem chtěl použít šimpanze, ale to je velmi inteligentní tvor a asi bych mu tím způsobem ubližoval,“ řekl Ondráček.

Konopí je velice oblíbené, hájil návrh Pirát Vymazal

Poslanec Pirátů Tomáš Vymazal zdůrazňoval, že změna by mohla zabránit kriminalizaci jinak bezúhonných lidí. „Konopí je v Česku velice oblíbené. Dle různých studií s ním má zkušenost více než každý čtvrtý mladistvý a u dospělých jsou to dokonce dva z pěti,“ uvedl Vymazal.

Návrh odmítla Sněmovna hlasy 55 z 89 přítomných poslanců, když zamítnutí navrhlo SPD. „Marihuana má bezpochyby také léčivé účinky v případě řady nemocí, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, šedý zákal, epilepsie, řady kožních chorob a další, na něž léčba konopím prokazatelně zabírá. Ale nemohu souhlasit s bezúplatným dealováním a podpořit už tak smutnou statistiku nárůstu užívání drog,“ uvedla poslankyně SPD Karla Maříková.

Mnoho kuřáků podle ní užívá marihuanu kvůli schopnosti vyvolat euforii. „Ve skutečnosti výzkum ukazuje, že užívání marihuany může způsobit řadu krátkých i dlouhodobých účinků na lidské tělo a zde je několik z nich. Je to třeba sucho v ústech, závrať, zvýšená chuť k jídlu nebo zhoršení paměti,“ argumentovala poslankyně SPD.

Mělo by to dopad na drogovou turistiku, varoval Blatný

„Rozhodnutí o uvolnění pěstování konopí pro takzvané rekreační účely by zcela jistě mělo negativní dopad na drogovou turistiku,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Ač věřím, že je předkládán s dobrým úmyslem, je bohužel v rozporu s mezinárodním právem a směřuje proti základním cílům vládou stanovené národní strategie protidrogové politiky,“ odsoudil návrh, který iniciovali Piráti a který spolu s nimi prosazovali i někteří další poslanci.

Sněmovna naopak v prvním čtení podpořila vládní návrh, díky kterému by se mohlo stát dostupnějším léčebné konopí. Zavádí mimo jiné jeho licencované dodavatele. Podle exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bylo loni předepsáno asi 66 kilogramů léčebného konopí, meziročně čtyřikrát víc. Přispěla k tomu vyšší úhrada ze zdravotního pojištění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video