Slavné fotografické agentuře Gamma došly peníze, zavírá. Ilustrační foto

Slavné fotografické agentuře Gamma došly peníze, zavírá. Ilustrační foto | foto: ČTK

Slavné agentuře Gamma nevyšla sázka na bulvár. Nemá peníze, končí

Jedna z největších fotografických agentur světa, francouzská Gamma, má vážné finanční problémy a zřejmě ukončí činnost. Skupina Eyeda Press, která ji vlastní, koncem července oznámila bankrot. Gamma neustála boj s konkurenty AFP a Reuters.

V žurnalistických příručkách od sedmdesátých let minulého století stojí: Gamma - světový zdroj fotografických aktualit. Po čtyřiceti třech letech od jejího založení toto sdělení přestalo být pravdivé.

Podle francouzského deníku Libération agentura přestala přinášet velké reportáže kvůli nedostatku peněz. Vlastník věhlasné agentury, společnost Eyeda Press, vykázal za prvních šest měsíců letošního roku ztrátu 2,2 milionu euro.

Její zpravodajové chyběli u celé řady významných událostí. Jediné, co Gamma bez potíží pokrývala, jsou celebrity. Libération tvrdí, že špatná situace agentury vypovídá o krizi fotožurnalistiky.


Do roka budete za zprávy na netu platit

Oznámil mediální magnát Murdoch

Fotografové z Gammy na sebe upozornili krátce po založení agentury v roce 1966. Vynikli především během studentských demonstrací v Paříži v roce 1968 nebo v americko-vietnamské válce.

Ředitel skupiny Eyeda Press Stephan Ledoux podle agentury Reuters prohlásil, že další půlrok, kdy bude Gammu chránit soud, firma využije k vypracování záchranného plánu. Odborníci mu ale moc nevěří.

Před vyhlášením bankrotu pro fotografickou agenturu pracovalo 55 lidí, z toho čtrnáct fotografů.

Gamma se řítí do propasti od roku 2006, kdy ji vydavatelství Hachette Filipacchi prodalo do rukou investičních makléřů fondu Green Recovery. Její multimediální divize Eyeda Press ovšem rezignovala na aktuální fotozpravodajství a dala přednost bulváru.

"Myslí si, že stačí udržet oddělení, která nestojí moc peněz, ale přitom jich hodně přinesou," řekl Reuters jeden z fotografů, který si nepřál zveřejnit jméno. "To je vždy pro fotoagentury smrt. Musím mít vlastní oči," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video