Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silvestr, jaký nepamatujeme. Česko přivítalo rok 2021 ze zákazu vycházení

  16:13aktualizováno  1. ledna 2021 9:22
Česko oslavilo příchod nového roku v podmínkách protiepidemických omezení a bylo to znát. Ulice měst úderem zákazu vycházení zpustly, až do půlnoci pak ubylo i pyrotechniky. Večerních demonstrací v centrech několika měst se zúčastnily jen desítky lidí. V Praze, kde bývaly oslavy největší, byl z pohledu hasičů či záchranářů Silvestr nejklidnější za poslední roky.

V hlavním městě hasiči během silvestrovských oslav likvidovali 18 menších požárů, které souvisely s ohňostroji. Jde tak o nejklidnější konec roku za poslední desetiletí. První letošní výjezd byl čtyři minuty po půlnoci z Chodova k požáru křoví. 

„Obavy, že lidé budou pyrotechniku odpalovat z oken a balkónů svých bytů, se nakonec nepotvrdily. Jen v Řepích jsme zkontrolovali již uhašený požár papírových zbytků po pyrotechnice na balkóně jednoho z bytů panelového domu,“ shrnul mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Podobnou zkušenost mají z hlavního města i záchranáři, kteří zažili běžnou noční službu. Do pěti hodin ráno vyjížděli ke 128 událostem, s oslavami a použití zábavní pyrotechniky souviselo 12 výjezdů. 

Kromě zákazu vycházení ovlivnily oslavy v Praze také zákazy odpalování ohňostrojů na řadě míst. Dělobuchy v Karlíně, kde zákaz platil, sice létaly, ale hlavně před devátou hodinou večerní. Další salvy se potom začaly ozývat kolem půlnoci. Oproti běžnému Silvestru byly ale podstatně slabší.

Razantní pokles výjezdů hasičů v celém Česku

Ze strany hasičů šlo v celorepublikovém měřítku o klidné oslavy. Každoročně se v posledních letech zvyšoval počet silvestrovských výjezdů. Zatímco loni vyjeli hasiči v první hodině roku 2020 k 108 požárům, letos jich bylo pouze 33.

„Ve většině případů se jednalo o menší požáry odpadu, křovin, převážně tújí, zbytků pyrotechniky a krabic od pyrotechniky nebo popelnic a kontejnerů na odpad. Hořelo ale také na balkoně obytného domu. Za většinou požárů stála zábavní pyrotechnika,“ vyjmenovala mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená.

Průměrně hasiči vyjíždějí k 47 požárům za den. Na konci roku 2020 vyjely jednotky k 93 požárům, což je oproti konci roku 2019 pokles. Tehdy vyjížděli 141 krát. Od půlnoci do 6. hodiny ranní bylo hlášených celkem 56 požárů, o rok dříve 202.

Hasiči v Pardubickém kraji zasahovali na přelomu roku u několika požárů starých suchých stromů a trávy, dopravní nehody a pomáhali s otevřením bytů. V poslední večer roku 2020 od páté hodiny večer do půlnoci vyjížděli k sedmi událostem a v prvních dvou hodinách nového roku k pěti.

Někde se i protestovalo

I na dalších místech republiky oslavy probíhaly klidněji než v minulých letech. „Do 21. hodiny neřešili policisté v souvislosti se silvestrovskými oslavami napříč republikou žádné větší incidenty. Ve většině měst je klid,“ informovala policie.

Například policie v jižních Čechách řešila víc konfliktů při domácích oslavách. O silvestrovské noci vyjížděla celkem ke zhruba stovce případů spojených hlavně s rušením nočního klidu. Oslavy konce roku jdou podle krajské policejní mluvčí Lenky Krausové hodnotit jako poměrně klidné, většinu problémů se řešila domluvou.

Oslavy konce roku byly i na jihu Moravy nejklidnější za poslední léta. Ulice byly prázdné, policisté i záchranáři řešili spíš domácí potyčky a úrazy.

Místo lidí odpalujících petardy se na Václavském náměstí v Praze během silvestrovského večera sešla necelá stovka odpůrců vládních opatření k ohlášenému protestu. „Policisté museli přistoupit k zajištění několika osob z důvodu neuposlechnutí výzvy,“ uvedla policie.

Lidé totiž na náměstí zůstali i po 21. hodině, kdy v Česku začíná platit noční zákaz vycházení. Policie prostor ze všech stran uzavřela a vstup hlídali i těžkooděnci. Pár desítek lidí přesto odmítalo odejít. Nejprve jich bylo asi 30, poté jejich počet klesl na zhruba desítku.

„Policisté přítomné upozorňují na porušování krizového opatření vlády o pohybu a pobytu osob na veřejně přístupných místech a vyzývají je, aby opustili Václavské náměstí,“ doplnili policisté. Akci se podařilo rozpustit a prostor vyklidit před desátou hodinou.

Demonstrace začaly kolem sedmé večer. Účastníci provolávali protivládní hesla, vyslovovali se také proti očkování. Většina z přítomných platná vládní opatření nedodržovala, neměli například nasazeny roušky nebo neudržovali předepsané rozestupy. Tři demonstranty policisté odvedli. 

Pražští záchranáři preventivně přistavili na Václavské náměstí kamion Golem, určený pro události s mnoha zraněnými. Ti ale nebyli žádní, proto po půlnoci začala Záchranná služba Golema balit.

Hrstka odpůrců vládních opatření se večer sešla i v Brně, Ostravě, Olomouci nebo Jihlavě. Podle Týdeníku Policie policisté večer hlídkovali také v Průhonicích u Prahy, kde žije premiér Andrej Babiš a kam se měli několik dní lidé také svolávat, v ulicích obce je však klid.  

Petard je méně, Stodolní pustá

Policie na Twitteru uvedla, že konec roku lidé slavili převážně klidně. V mnoha městech sice petardy a světlice vybuchovaly ve velkém už od odpoledne, ale večer, v čase začátku zákazu vycházení, jich výrazně ubylo. Až o půlnoci zase hřmělo převážně mimo centra měst. 

Rachot petard zněl celý den i v Ústí nad Labem. Většinou je odpalovaly rodiny s dětmi. Někteří odvážlivci ohňostroje vypouštěli i po zákazu vycházení, výrazně jich ale ubylo. „Tady to bouchalo celý den a od devíti zatím klid,“ řekla seniorka ze Severní Terasy. Podobné to bylo i na pražských sídlištích.

Stodolní ulice v Ostravě ničím nepřipomínala proslulé centrum zábavy. Ulice byla prakticky prázdná, výlohy desítek podniků tmavé. Pouze dva bary nabízely nápoje z okýnek, ale před 21:00 zavřely i ty. Kromě toho byly otevřené tři provozovny s občerstvením, které nabízejí i rozvozy jídel, zákazníky z ulice ale večer neměly.

Ulicí čas od času projížděly policejní hlídky, jedna kontrolovala poslední zákazníky, kteří před zavřeným barem čekali na taxík. Policie ale nemusela řešit žádné komplikace jako na začátku prosince, kdy několik podniků zůstalo otevřeno po zavírací hodině.

Buďte zodpovědní, vyzýval ministr Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný lidi před Silvestrem vyzval, aby byli zodpovědní a tradiční oslavy s ohledem na rostoucí počet nakažených omezili.

Konec roku Česko zastihl v pátém, nejpřísnějším protiepidemickém stupni opatření. Mimo jiné znamená zákaz vycházení od 21:00 do 5:00, zavřené restaurace a omezení počtu účastníků hromadných akcí na dva. Na veřejnosti je také zakázáno pití alkoholu.

Odpalování zábavní pyrotechniky letos v Praze zkomplikoval nejen zákaz vycházení, vedení města také rozhodlo o omezení počtu míst, kde je možné petardy a světlice používat.

Na dodržování všech opatření letos dohlíží jen v metropoli stovky policistů a 300 strážníků. Kontroly protikoronavirových opatření policie posílila i na jiných místech Česka.

Na Twitteru pak Policie ČR poděkovala lidem, že to vydrželi a neslavili Silvestra na ulicích. „I když jsme vás o to prosili, byla pro nás silvestrovská noc bez lidí smutná premiéra. Nechť se příští rok neopakuje,“ uvedli policisté spolu s novoročním přáním.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...