Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dopravní kolaps v horách. Řidiče uvěznily bezmocné kamiony a bílá tma

  8:09aktualizováno  19:23
Vydatné sněžení kombinované s prudkým větrem způsobuje dopravní komplikace hlavně v některých horských oblastech České republiky. V Krušných horách se motoristé potýkali s bílou tmou, na Prachaticku ucpaly silnici nehybné kamiony. Dál platí varování meteorologů před silným větrem, do pátku hrozí ve vyšších polohách tvorba sněhových jazyků nebo závějí.

Velmi špatná situace je v Karlovarském kraji, na horách se tvoří sněhové jazyky, je silný vítr a místy nadále sněží. Kvůli větru a sněžení je uzavřena silnice z Božího Daru na Klínovec, s největší pravděpodobností zůstane uzavřena až do čtvrtečnho rána. 

Kvůli počasí byly také v okolí uzavřeny téměř všechny sjezdovky. Před nepříznivými podmínkami na horách varovala i Horská služba, lidé by podle ní neměli podnikat hřebenové túry a přeceňovat své schopnosti.

Na trati z Bečova do Karlových Varů najel vlak do stromu spadlého na koleje. „Ve vlaku cestovalo 16 lidí, nikdo není zraněný, nevznikla žádná škoda,“ informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Silnice v kraji jsou jinak s opatrností sjízdné, leží na nich většinou zbytky rozbředlého sněhu. Sjízdnost také komplikují pokračující sněhové srážky a místy silný nárazový vítr. Podle předpovědi meteorologů by se sněhové přeháňky měly vyskytnout i v noci a během čtvrtečního dne. Teploty v noci na horách mohou klesnout až k minus deseti stupňům, vítr může na horách dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Silnice nižších tříd v horských oblastech Libereckého kraje v noci na středu pokryla vrstva nového sněhu, který spolu se silným větrem komplikuje dopravu. Řidiči musí být velmi opatrní, problémy mohou mít hlavně kamiony v kopcích. 

Pro kamiony nad šest tun silničáři kvůli sněhu do odvolání uzavřeli silnici přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Liberecku do Raspenavy. Silnice se v zimě nesolí, řidiči kamionů musí k cestě do Raspenavy a Hejnic využít silnici 13, která se udržuje chemicky,

Problémy měly kvůli sněžení nejen kamiony, ale i řidiči osobních automobilů. Jen za dopoledne řešili policisté zhruba dvě desítky dopravních nehod, většina se však naštěstí obešla bez zranění. Ubývání srážek a oblačnosti očekávají meteorologové v Libereckém kraji až k večeru. V průběhu dne se postupně ochladilo, teploty se většinou pohybují těsně pod nulou.

V Krkonoších se místy tvořily sněhové jazyky a závěje. Během dopoledne tam na uklouzaných vozovkách havarovala řada aut. Kvůli větru pak zastavili horní úsek lanovky na Sněžku a tři lanovky ve Špindlerově Mlýně. V Peci pod Sněžkou a na Černé hoře lanovky zůstaly v provozu.

„V horských lokalitách problémy jsou. Nějaké nehody v souvislosti s počasím máme, ale není to nic dramatického. Nehody nejsou vážné,“ řekl ve středu ve 12:15 mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Výstraha ČHMÚ

Silný vítr (nízký stupeň nebezpečí):

Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královehradecký a Ústecký kraj a Kraj Vysočina. Platí od úterý 15 hodin do středy do 18 hodin.

Silný vítr (nízký stupeň nebezpečí):

Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Platí od středeční půlnoci do čtvrteční půlnoci.

Sněhové jazyky:

Celý Karlovarský a Liberecký kraj, platí od středeční 11. hodiny do čtvrteční půlnoci.

Uvízlé kamiony ve středu také zablokovaly v Jihočeském kraji silnici 141 u Libínského Sedla na Prachaticku. Na vozovce tam leží sníh a silničáři úsek solí. Vozovka spojuje Prachatice a Volary a využívá ji také tranzitní doprava dále na hraniční přechod s Německem Strážné.

Řidiči musejí být velmi obezřetní i na některých místech na Českokrumlovsku, kde se tvoří námraza. Řekl to Tomáš Musil z dispečinku správy a údržby jihočeských silnic. 

Kvůli sněžení byla hodinu uzavřená silnice I/43 z Lanškrouna na Horní Heřmanice v Pardubickém kraji, zhruba po čtrnácté hodině je již podle Policie ČR sjízdná pro veškerou dopravu. Hasiči zde museli vyprostit uvízlé kamiony.  

Silnice I/11 z Jablonného je sjízdná jen s řetězy. Kluzké vozovky zapříčinily i několik nehod. „Silnice Svitavy - Polička místy neprůjezdná, stojí tady kamiony,“ hlásil dopravní zpravodaj Rádia Impuls. Další ze zpravodajů varoval řidiče na trase mezi Brnem a Svitamavi před sněžením a kluzkou vozovkou.

Sněží nebo déšť se sněhem padá v celém kraji, zvláště v jeho východní části. Dopravu komplikuje i silný, často až nárazový vítr. Opatrní by měli být řidiči i v okolí Hlinska, Lanškrouna a Litomyšle. Uježděný nebo rozbředlý sníh leží na silnicích na Orlickoústecku, Poličsku, Vysokomýtsku a Žamberecku.

Silnice na Vysočině jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy, které silničáři ošetřili solí, jsou mokré, na některých silnicích nižších tříd leží vrstva rozbředlého sněhu. Silničáři v noci na středu vyjížděli v celém kraji asi se sto sypači. Někde zasahovali hasiči kvůli odstraňování stromů spadlých na silnice.

Později se má ochlazovat a může se tvořit náledí nebo zmrazky. Do večera platí výstraha meteorologů před silným větrem, který může v nárazech dosahovat až 80 kilometrů v hodině.

Kvůli silnému větru spadlo v kraji na silnice několik stromů. Hasiči je v noci odstraňovali v Ocmanicích nebo Bítovánkách na Třebíčsku nebo v obci Kámen na Pelhřimovsku.

Provoz na silnicích v Olomouckém kraji ve středu ráno komplikují sněhové přeháňky, silný vítr i namrzající vozovky. Správci silnic nabádají řidiče, aby jezdili velmi opatrně. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka. V noci kvůli sněhovým přeháňkám i poklesu teplot vyjely do terénu sypače a vozovky v obou horských okresech jsou ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích udržovaných inertním posypem zůstává vrstva čerstvého sněhu.

Opatrnost je ráno na místě také ve zbývajících částech Olomouckého kraje. Na Prostějovsku mohou ráno silnice kvůli smíšeným srážkám namrzat. Správci silnic tam od noci vozovky preventivně ošetřují chemickým posypem. Sněhové přeháňky byly v noci také v severní části Olomoucka či na Přerovsku, kde jsou vozovky chemicky ošetřeny. Zvýšená opatrnost je na místě ve vyšších polohách a lesních úsecích.

Olomoucký kraj v noci zasáhl silný vítr, kvůli kterému se v horských oblastech mohou tvořit sněhové jazyky. Kvůli němu také na několika místech kraje v noci popadaly stromy. Hasiči zatím evidují sedm výjezdů. Jednotky hasičů zasahovaly například v Kostelci na Hané na Prostějovsku, v Javorníku a Travné na Jesenicku či Klopině na Šumpersku.

„Hasiči ve všech případech likvidovali popadané stromy a větve na komunikacích. Jednalo se o jednotlivé stromy, které většinou spadly na komunikace nebo vedle silnic. Podle dostupných informací nebyl při událostech nikdo zraněn,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Silný vítr ztěžuje od středečního rána dopravu i v Jihomoravském kraji. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Hasiči kvůli tomu zasahovali u několika popadaných stromů, řekl ČTK jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.

Podle Mikošky ale zatím hasiči neřešili nic závažného, zasahovali pouze u popadaných stromů na komunikacích. Vyjeli kvůli tomu například do Vyškova nebo do obcí Studnice na Vyškovsku a Býkovice nebo Velké Opatovice na Blanensku.

Také silnice ve Zlínském kraji mohou ve středu ráno namrzat. Vozovky na většině míst regionu jsou holé, mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. V některých úsecích na Vsetínsku snižují dohlednost mlhy, na Kroměřížsku sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V kraji rovněž platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem, vznikem náledí a v jeho části také sněhových jazyků. Je převážně zataženo, pouze na Uherskohradišťsku skoro jasno. Místy fouká silný vítr.

Přes den bude panovat proměnlivá, převážně velká oblačnost, na většině území se sněhovými přeháňkami. K večeru očekávají meteorologové ochlazování a lokálně možnost tvorby náledí nebo zmrazků. Ve vyšších polohách se mohou vlivem silného větru místy tvořit sněhové jazyky.

Hasiči v Ústeckém kraji odstraňovali v noci na středu stromy a větve, které popadaly při silném větru. Patnáct výjezdů zaznamenali zhruba do půl osmé ráno. Řekl to mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Vítr vystřídalo nyní v regionu sněžení, kvůli kterému je snížena viditelnost na silnicích. Všechny cesty jsou zatím sjízdné.

„Na trase mezi Mostem a Žatcem za Harvaní je autobus v příkopu, kamiony tady stojí, je to ucpané z obou stran,“ upozorňuje dopravní zpravodaj Rádia Impuls na nehodu na silnici číslo 27. 

Silně foukalo v regionu celý první den nového roku. Vítr ještě v noci na středu zesílil. Hasiči měli práci na Děčínsku, kde spadly tři stromy. Další spadl u Dubičné na Litoměřicku, jeden odstraňovali z plotu u Jirkova. V Trnovanech na Teplicku ležel strom na vozovce a na elektrické dráty spadl v Teplicích - Hudcově.

Sněhové přeháňky a silný vítr komplikují od noci dopravu na sinicích dále v Plzeňském kraji. Řidiči by si měli v první pracovní den nového roku dát pozor na kluzké vozovky, ve vyšších polohách se zbytky rozbředlého sněhu. Přeháňky také zhoršují dohlednost, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice v kraji jsou většinou holé, místy mohou ale namrzat. Na kluzký povrch upozorňují silničáři například na dálnici D5 na Tachovsku od hranic s Německem. Silný vítr, který vál hlavně v noci, se v některých částech kraje pomalu uklidňuje.

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou po odpoledním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Kvůli sněhovým přeháňkám může být v některých částech regionu snížená i viditelnost.

Policisté upozorňují řidiče, že silnice I/57 mezi Krnovem a Městem Albrechtice se aktuálně nedá projet ani osobním vozidlem z důvodu náledí. Kolona dosahuje cca 7 kilometrů.

Na Bruntálsku se vlivem větru mohou tvořit sněhové jazyky. Na Opavsku silničáři varují i před tvorbou náledí. Opatrnost je nutná i v Beskydech, kde na inertně ošetřovaných úsecích leží vrstva ujetého sněhu, na silnicích nižších tříd pak zbytky rozbředlého sněhu.

Hasičům ve středních Čechách v noci vítr přidělal práci, lámal větve a porážel stromy. Od úterních 20:00 do středečních 08:00 zasahovali u 14 událostí, které souvisely s počasím, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

„Ve všech případech kromě jednoho se jednalo o popadané stromy na komunikace, pouze v jednom případě, to bylo na Nymbursku, šlo o utržený plechový okap,“ uvedl Svoboda. Nejvíce napilno měli hasiči na Příbramsku.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  23:49

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...