V penzi spolu chtěli procestovat svět. Na řecké pláži je zabila bouře

  9:48aktualizováno  9:49
Manželé z Vysočiny si na stáří koupili zánovní obytný automobil. Chtěli procestovat Evropu, být na důchod co možná nejčastěji u moře. Letos se vypravili na poloostrov Chalkidiki. V noci na čtvrtek tu zemřeli. Vichr převrátil jejich auto, silný vítr rozmetal jejich věci i nástavbu auta stovky metrů daleko.
Na pláži na řeckém poloostrově Chalkidiki v noci na čtvrtek zemřeli dva Češi....

Na pláži na řeckém poloostrově Chalkidiki v noci na čtvrtek zemřeli dva Češi. Jejich obytný vůz převrátila silná bouře, která se přes poloostrov v noci ze středy na čtvrtek přehnala. (12. července 2019) | foto: AP

Cestoval s nimi i další muž, který leží zraněný v nemocnici. Na poloostrově je zmatek, na sto lidí je po prudké rychlé bouři zraněných, několik pohřešovaných a škody jdou do milionů korun.

Češi kempovali u silnice, která se od malé vesnice Sozopoli kroutí přímo po pobřeží a sjeli k moři. Zastavili pět set metrů od vsi a zhruba stejně daleko od prvních apartmánových řadových domků. 

Mimo kemp, na divoko pod silnicí na udusaném plácku, na dohled od moře a doslova na dosah od písečné, nepříliš frekventované pláže. Do oken dali solární plachty, aby se jejich auto nepřehřívalo, zatáhli okna a vedle nich zastavily dvě české motorky – těžké terénní BMW s plechovými kufry, které měly také espézetky Vysočiny. Zda patřily k nim, je v tuto chvíli nejasné, ale velmi pravděpodobné. 

„Je to jedno z míst, které je známé, že se zde dá kempovat bez jakýchkoliv pokut. Je to na vlastní riziko jako všechna taková místa, kde nikdo nezakazuje kempovat, ale ani to nejsou plochy, které jsou k tomu určené. Je to prostě jen plac,“ vysvětluje Martin T., jeden z členů fóra karavanistů caravan24.cz.

„Pohnout s touhle vahou, to už je něco!“

Když přišla vichřice s krupobitím, kdy vítr dosahoval rychlosti až 130 kilometrů v hodině, starší manželé byli uvnitř vozu. Auto stálo bohužel bokem proti větru, který se tak opíral do největší plochy auta. Z obytného vozu pak nezbyl nepoškozený ani metr.

„To překvapilo každého, nicméně ta auta mají váhu blížící se 3,5 tuny, a když už něco pohne s takovou váhou, tak to už musí být velmi silný vítr. Obávám se, že na takové situace se nedá připravit a těžko se jim bránit,“ říká majitel půjčovny obytných vozů topdovca.cz Zdeněk Kompert. Podle expertů by dvojici zachránilo maximálně to, kdyby v době vichřice byli v kabině auta, nikoliv v obytné části, která je v podstatě dřevěný skelet, polystyren a laminát.

Bouřky, déšť a zima. Počasí kazí Čechům dovolenou v Chorvatsku

Mezi karavanisty platí dvě poučky: nestát s auty pod stromy a stát předkem vozu proti větru. „Toto ale spíše vypadalo na tornádo nebo situaci, kdy se vítr točil, a těžko se tomu bránit,“ odhaduje Richard Hřebec ze společnosti Caravia.

Podle řeckých médií zemřel jedenasedmdesátiletý Čech na místě a jeho o dva roky mladší žena při převozu do nemocnice. Některá média uvádějí – avšak bez bližších zdrojů – že dalším zraněným je syn mrtvých manželů a jejich osmnáctiletý vnuk. Ti měli jet na motocyklech, ale tuto informaci řecké úřady dosud nepotvrdily.

Na poloostrově, kde právě pobývá kolem dvanácti tisíc Čechů, je vyhlášen mimořádný stav. Zemřeli tam i další turisté – devětatřicetiletý Rus a jeho dvouletý syn, na které spadl u hotelu strom, a rumunská turistka s osmiletým synem, které zabila padající střecha restaurace.

Podle Asociace cestovních kanceláří je nyní na řeckém poloostrově Chalkidiki zhruba devět až dvanáct tisíc českých turistů. Přesný přehled neexistuje, protože část turistů si dovolenou zařídí a objedná mimo cestovní kanceláře buď přímo s provozovateli penzionů, apartmánů a hotelů, nebo shání ubytování až na místě. Přes cestovní kanceláře je zde na dovolené zhruba 7,5 tisíce lidí. 

„Zatímco Češi, kteří jsou tam s cestovními kancelářemi, mají k ruce delegáta, který samozřejmě prioritně řeší situaci těch, kteří jsou v nouzi, tak lidé, kteří vyrazí na vlastní pěst jsou v tuto chvíli v méně komfortní situaci a doporučoval bych jim komunikovat s místními policejními služebnami nebo se případně ozvat konzulátu, pokud jsou v nouzi,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Zachovejte klid

České ministerstvo zahraničních věcí mělo podle mluvčí Zuzany Štíchové potvrzeno, že při bouři zemřeli v Řecku dva Češi a jeden je hospitalizovaný v nemocnici. 

Bylo to hrozné, líčí turistka. Při bouři zemřeli v Chalkidiki dva Češi

Podle ministerstva jde právě o člověka, který přicestoval do země se zemřelým párem. Cestovní kanceláře ve čtvrtek nehlásily, že by další čeští turisté byli pohřešovaní či v ohrožení života. Mnoho turistů je však v hotelech, kde nefunguje elektřina nebo jsou poničeny větrem. Právě těm na místě pomáhá české velvyslanectví v Aténách, které lidem přivezlo potraviny, oblečení a pomáhá i s překlady a tlumočením. 

Na české ministerstvo případně i samotné cestovní kanceláře či asociaci kanceláří se mezitím obrátily desítky lidí, kteří se zejména ptají na to, jak se mají nyní zachovat a na co mají právo. 

„Zároveň lidé, kteří jsou v České republice a v postižené zemi mají své příbuzné, to často nesou daleko hůře. Proto opakujeme, že je třeba nevyvolávat paniku a snažit se spojit se svými příbuznými. Situace na jednom místě může být velmi špatná, ale o kilometr dál už diametrálně odlišná,“ dodává Papež.

Konec dovolené

Severovýchod Řecka, kde Chalkidiki leží, zasáhly bouře po několika tropických dnech s teplotami blížícími se čtyřiceti stupňům Celsia. Ve středu večer začaly oblast bičovat prudké lijáky a krupobití. Nejničivější vichřice s deštěm a kroupami trvala deset minut a dokázala totálně ochromit život v oblasti. Ve čtvrtek ráno bylo asi 80 procent Chalkidiki bez elektřiny, úřady však slibují, že během pátku bude obnovena většina dodávek elektřiny. 

Bouře poničila dvě páteřní sítě, kterými na Chalkidiki elektřina proudí. Meteorologové tvrdí, že oblastí se přehnaly dvě velké vichřice. „Věděli jsme dopředu, že přijde silná bouře, a vydali jsme varování, nedokázali jsme ale říct, kde přesně udeří,“ řekl řeckému rozhlasu Efthymios Lekkas z Ústavu pro předcházení škodám přírodních katastrof.

S likvidací škod nyní pomůže i řecká armáda. V nejponičenější části poloostrova však dovolené pro turisty v podstatě skončily. Nefunguje doslova nic, všude jsou značné škody, zničené budovy, vybavení. Většina obchodů, restaurací i turistických atrakcí je mimo provoz.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...