Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti nejsou zlé, ovlivňuje je dnešní prostředí, hájí je inspirativní učitelka

Seriál   18:48
Děti neznámkuje, přistupuje k nim individuálně a jejich rozdílnost vyzdvihuje jako přednost. Vítězka české varianty odborné ceny Global Teacher Prize z roku 2021 Barbora Heřmanová své žáky vede k respektu a lásce k učení. Nechává je taky, aby se rozhodli, o čem se zrovna chtějí v hodině učit, a jestli k tomu zvolí lavici, gauč nebo koberec ve třídě.

Oceňovaná učitelka Barbora Heřmanová se svojí třídou na školním výletě. | foto: Archív Barbory Heřmanové

Ve svých hodinách vede vítězka české části Global Teacher Prize z roku 2021 Barbora Heřmanová děti k respektu k druhým lidem. „Vedu je k vzájemnému porozumění a respektu. Ve třídě si říkáme, čím se odlišujeme a jak nás může obohatit to, že nejsme stejní. Vede nás to k tomu, abychom respektovali odlišnosti druhých,“ popisuje učitelka ze soukromé Základní školy Mozaika z Rychnova nad Kněžnou.

I v souvislosti s respektem ke druhým doplňuje, že si nemyslí, že by děti byly z podstaty zlé. „Některé projevy souvisí s tím, co tato doba nabízí. Před deseti patnácti lety to zase byly jiné podněty, i my jsme ovlivněni prostředím, ve kterém žijeme,“ uvědomuje si. „Neřekla bych, že jsou dnešní děti v něčem horší, než to bylo dřív,“ uklidňuje pedagožka.

Školství se bránil, ale pak mu propadl. Učitelství je mým posláním, říká kantor

Srovnává, že zatímco se dřív děti potkávaly více venku na hřišti, díky čemuž se zlepšovaly jejich sociální dovednosti, dnes jsou spíše u sociálních sítí, přes které spolu mají různé jiné interakce.

Výuku začínají v informačním kruhu

„Každý den začínáme ranním kruhem,“ říká Heřmanová s tím, že na nich dětem představí, co je ten den ve škole čeká. Závěr společného učení zakončují též společně kruhem, kde se i vzájemně hodnotí. „Může to být o tom, jakou výzvu zvládly nebo kdo mi s čím pomohl,“ prozrazuje a nezapomíná zmínit, že je pro ni při těchto aktivitách důležité, aby zde žáci nalezli bezpečné prostředí.

UČÍM JINAK

Letní seriál iDNES.cz o učitelích, kteří učí jinak. Někteří vysvětlují látku na YouTube, jiní připravují pomůcky do výuky pro své kolegy nebo jen používají netradiční metody.

OLGA NOVOTNÁ

JAN COUFAL

ŠTĚPÁNKA CIMLOVÁ

MAREK VALÁŠEK

TEREZA JADRNÁ

BRONISLAV SOBOTKA

Aby byla dětem blíž, sdílí i ona své pocity. „I já říkám, co se mi třeba příliš nevydařilo, nebo co jsem naopak zvládla. Jedná se o modelování situací zaměřených pozitivně. A když se mi nedaří, hledám příčiny a popisuju potřeby,“ vysvětluje.

Nejde ale o jedinou situaci, při níž se mají děti ohodnotit. Škola je svým přístup jiná, a tak jednou za tři měsíce pořádá takzvané triády mezi pedagogem, žákem a jeho rodičem. Žák si na tuto schůzku vždy připraví podklady, na jejichž základě obhajuje své výkony a práci. Důvodem je snaha naučit děti, jak správně formovat své myšlenky a názory.

Tyto kompetence se snaží u dětí prohlubovat skutečně již od první třídy, ačkoliv v tomto věku jde ještě o nižší formu sebehodnocení. „Děti se na to se mnou připravují ve vyučování, máme předmět Portfolia, kde řešíme učební výstupy,“ objasňuje s tím, že děti mohou hodnotit své výstupy i na základě toho, v čem se zlepšily od minulé schůzky.

„Když se dítě neučí argumentovat a komunikovat v hodinách, tak jak se to má naučit? Taky jsme se to ve škole neučili a učila jsem se to až v dospělosti, když jsem musela obhájit svoji práci,“ říká zkušená učitelka.

Pracovní ocenění jí změnilo život

Jednou z mnoha vlastností, kterých si odborná porota Global Teacher Prize na Heřmanové cení, je její práce s chybami dětí. Přestože ve svých hodinách neznámkuje, což je ostatně filozofií celé školy, poté, co žáci vyplní dané cvičení, jednotlivým dětem zvýrazní část věty, příkladu nebo odpovědi, která je špatně. „Podporujete tím proces učení a trénujete, jak tomu přijít na kloub. Kdežto když to celé přeškrtám, tak se mu to z hlavy vykouří,“ objasňuje své metody.

Je také přesvědčená, že známky nikomu neřeknou nic o jeho pokroku a zlepšení, jejich nositele navíc pouze kastují. Vysvětluje, že nadané dítě může nosit i nadále jedničky, ale přitom se téměř vůbec nemusí učit, rodičům ani učitelům tak daná známka neřekne, nakolik se v něčem zlepšilo. Naproti tomu slovní hodnocení tyto skutečnosti opravdu obsáhne.

Odborníci na školství mimo jiné kvitovali i myšlenku, že žáci v hodinách u Heřmanové mohou pracovat, odkud chtějí. Z gauče na chodbě, na koberci, v lavici či z nafukovacího míče. Vysvětluje, že jim to pomáhá se více soustředit na práci, a tak jí nevadí ani skutečnost, že mají třeba sluchátka. Často také navíc od žáků zjišťuje, co je zrovna v dané látce zajímá, a to se pak učí.

Nejsem neomylná, také se mi někdy nepovede hodina, říká oceňovaná učitelka z Brna

Než se v roce 2021 stala nejinspirativnější učitelkou v Global Teacher Prize, nenapadlo by jí, jak by jí vítězství mohlo změnit život. „Zprvu to bylo ocenění, že si někdo váží mé práce, když jsem si četla nominaci do soutěže a hodnocení. Po výhře to mělo dvě roviny. Možnost inspirovat větší množství lidí a tím pozitivně ovlivnit české školství. Zároveň to byla doba, kdy jsem se musela naučit říkat ne, protože bych vůbec nemohla učit a jenom bych se věnovala mediálním výstupům,“ žasne i po dvou letech nad zájmem novinářů.

„Nejdřív jsem do toho skočila se závazkem, že jsem získala tu cenu a musím inspirovat a ovlivňovat další kolegy. Ale musela jsem si srovnat priority. Protože chci být pořád v kontaktu s dětmi, tak jsem se učila rozhovory odmítat,“ usmívá se a doplňuje, že byla ráda, když přišel další ročník a s ním nové tváře.

Na dotaz, co jí ještě vítězství v soutěži dalo, odpovídá pohotově, že díky autorizacím svých rozhovorů si uvědomila, že se její myšlenky neustále vyvíjí. „Něco řeknu. A když se na to dívám s odstupem času, uvědomím si, že bych to řekla jinak. Došlo mi, že to děti mají podobně, a tak jim dávám možnost upravit něco, co psaly již dřív,“ říká otevřeně.

Lesní mateřské školy zažívají boom. Děti mají pohyb a nekašlou, chválí rodiče

Ačkoliv ročník soutěže před dvěma roky ovládla, s pokorou zmiňuje, že se má stále co učit. Například by ráda zlepšila práci s motivací dětí. A jak závěrem říká: „Každý den mě ve třídě něco zarazí nebo překvapí. Ale vždy příjemně a je to jen ku prospěchu.“

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...