Ukončujeme nestoudnou praxi dětských dluhů, řekla ministryně Benešová

  • 60
Omezení vymáhání dluhů dětí schválil Senát. Podpořilo to 58 ze 68 přítomných senátorů, nikdo nebyl proti. „Ukončujeme nestoudnou praxi dětských dluhů,“ řekla při projednávání ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Vymáhání peněžitých dluhů dětí bude podle novely občanského zákoníku možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost.

Obdobně se ohraničí také vymáhání smluvních pokut. Cílem úprav je předcházet tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s dluhy.

Nová pravidla pro dětské dluhy se mají vztahovat na lidi do 21 let věku, čili na širší okruh, než předpokládal původní návrh. Omezení se měla podle podle původní vládní verze týkat zpětně všech do 18 let věku.

Zejména veřejné instituce, jako jsou radnice a dopravní podniky, mají moci díky schválené úpravě odpouštět staré dětské dluhy bez obav z porušení povinností spojených se správou majetku.

„Zastavujeme dvacetiletou praxi dětských dluhů, dětských exekucí,“ řekl ve Sněmovně poslanec ANO Patrik Nacher.

Práva věřitelů vládní novela brání tím, že zavádí ručení zákonného zástupce za dluhy, které přesahují jmění nezletilého.

Bude se to týkat případů, kdy dluhy vzniknou na základě právního jednání, k němuž dal zákonný zástupce souhlas nebo které učinil za dítě. Omezení možnosti vymáhání peněžitých dluhů nezletilého zahrnuje i dluhy z nájmu bytu, které na dítě přešly po smrti nájemce, s nímž žilo ve společné domácnosti.

Škodu, kterou způsobí dítě mladší 13 let, má podle novely hradit ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Z tohoto pravidla zavádí návrh dvě výjimky. Dítě bude odpovědné, pokud škodu způsobí skutkem majícím povahu úmyslného trestného činu, nebo pokud to dovolí jeho majetkové poměry. Jde například o případ, kdy dítě zdědí rozsáhlé jmění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video