Milion chvilek demonstroval proti Benešové, resort ověsil rezignačními dopisy

  • 291
V Praze se v úterý večer sešli příznivci hnutí Milion chvilek za demokracii, aby demonstrovali za spravedlivou vládu. Při pochodu centrem Prahy vyjádřili svůj nesouhlas s počínáním ministryně spravedlnosti Marie Benešové, které vyčítají například konec nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Průvod, kterého se účastnilo asi tisíc lidí, došel na Václavské náměstí.

Začátek demonstrace byl avizovaný v 17:30 na pražském Albertově, odkud účastníci pochodem vyrazili k ministerstvu spravedlnosti. Benešové tam zanechali připravené rezignační dopisy.

Někteří si s sebou přinesli vlajky Česka a Evropské unie nebo transparenty s nápisy zaměřenými proti premiérovi Andreji Babišovi. Stojí na nich například „Udavači StB, stydíme se za tebe“ nebo „Při podpoře z Hradu vládnu, lžu a kradu“. Protestující skandují například „Máme toho dost“ nebo „Demisi“.

Na demonstraci dohlížely desítky policistů, podle mluvčího pražské policie Jana Daňka však příslušníci nemuseli zasahovat. „Na demonstracích Milionu chvilek nebývají nikdy žádné problémy. Nepamatuju si, že bychom tam museli někdy něco řešit, vždycky je to v poklidu,“ řekl pro iDNES.cz Daněk.

Předseda spolku Benjamin Roll na Albertově řekl s odkazem na Babiše, že „agent StB nesmí vybírat nového nejvyššího státního zástupce“.

Protestanti dorazili krátce po 18:30 na Václavské náměstí, kde kromě Rolla vystoupili také další mluvčí Milionu chvilek, mezi nimi například Hana Strašáková. Ta řekla, že ministryní spravedlnosti nemůže být žena, která bez důkazů tvrdí, že si v ČR lze objednat trestní stíhání, podle které existuje několik vyšetřovacích verzí výbuchů ve Vrběticích nebo která říká, že zná mnoho lidí z telefonních odposlechů.

„Žena, která se snaží ovlivňovat justici v České republice, nemůže být ministryní spravedlnosti. Podejte demisi,“ řekla Strašáková. Kritizovala zároveň Babiše za střet zájmů, vyslovila se i proti jeho vládě.

Účastníci demonstrace měli nasazeny respirátory a většina se snažila dodržovat rozestupy. K dodržování „bezpečnostního desatera“ je vyzvali organizátoři. Doporučili jim například, aby se před akcí nechali otestovat antigenními testy, nebo aby, pokud se necítí dobře, sledovali z domova přímý přenos akce. Účast měli zvážit i ti, kteří patří mezi skupiny nejvíce ohrožené nemocí covid-19.

Organizátoři protestu chtějí dosáhnout odstoupení Benešové. Nového nejvyššího státního zástupce by podle nich měla jmenovat až nová vláda. „Kráčíme kupředu Prahou z Albertova na Václavák. Projdeme se kolem ministerstva spravedlnosti, kde necháme pro Marii Benešovou rezignační dopis, který měla už dávno napsat sama,“ uvedlo hnutí na svém Facebooku.

Pokud svých požadavků nedosáhnou, chtějí v protestech pokračovat za týden v regionech a 20. června na velké demonstraci v Praze. Podobné protesty se konaly i před čtrnácti dny v Praze a před dvěma týdny v několika desítkách měst.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video