Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Senát neschválil Istanbulskou úmluvu. Mezinárodní ostuda, řekl ministr Dvořák

  7:51aktualizováno  23:41
Senát těsnou většinou neschválil Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Pro ratifikaci bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Schvalování předcházela téměř sedmihodinová debata. V průběhu schůze byla schválena nominace advokáta Milana Hulmáka do Ústavního soudu. Senátoři také rozhodli o navýšení důchodů pro disidenty z dob komunismu a souhlasili s rozšířením povinného ručení na více druhů vozidel.

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kvůli neschválení Istanbulské úmluvy bude Česko patřit mezi menšinu zemí, které ji sice podepsaly, ale neratifikovaly. O souhlasu s úmluvou, která vyvolává spory mezi liberální a konzervativní částí společnosti, měla rozhodovat také Sněmovna, s ohledem na postoj Senátu už dokument zřejmě projednávat nebude.

Senátoři proti Istanbulské úmluvě. Mezi oběťmi násilí zvýhodňuje ženy, míní

K dosažení souhlasného postoje horní parlamentní komory s úmluvou nepomohl ani odpolední apel prezidenta Petra Pavla, ani závěrečné emotivní vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Úmluvu podle záznamu hlasování podpořili především členové senátorských klubů Starostů a SEN21 s Piráty spolu s 11 členy klubu ODS a TOP 09 a jednotlivci z dalších frakcí. Proti byli většinově lidovečtí senátoři, členové klubu ANO a SOCDEM s 15 členy klubu ODS a TOP 09 a všemi třemi nezařazenými senátory.

Istanbulská úmluva

  • Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií.
  • Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech.
  • Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci.
  • V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby.
  • Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců.
  • Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy.
  • Text zmiňuje, že do prevence by se měli zapojit i muži a chlapci. Pracovat by se mělo i s násilnými osobami.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) označil rozhodnutí Senátu za „mezinárodní ostudu“. Z Istanbulské úmluvy se podle ministra udělal strašák „tradičních“ českých rodin a i přes velké úsilí podporovatelů úmluvy se už kormidlo nepodařilo otočit. „Fakt mě to štve a mrzí, protože dáváme ženám a dívkám velmi špatný signál, že nepovažujeme za potřebné chránit oběti domácího násilí,“ dodal.

Za velmi smutný den pro lidská práva v ČR označila rozhodnutí senátorů ředitelka České ženské lobby Hana Stelzerová. Ta je zároveň mluvčí koalice organizací, které se dlouhodobě věnují lidským právům, násilí na ženách a domácímu násilí a které se spojily pod názvem Hlas proti násilí. „Politici a političky, kteří hlasovali proti úmluvě, naplno ukázali, že přehlíží osudy obětí, kterým se kvůli nedostatkům v našem systému pomoci nedostává včasné a adekvátní podpory. Dali najevo, že stát se v oblasti genderově podmíněného násilí zlepšovat nehodlá,“ uvedla Stelzerová v zaslaném prohlášení. Dodala, že výsledky hlasování odhalily tristní stav v oblasti rovnosti žen a mužů v Česku.

Odpůrci úmluvy se obávali dopadů úmluvy na společnost a zastírání jejích skutečných cílů. Mezi ně zařadili odklon od standardního pojetí muže a ženy, vnucování genderové ideologie nebo snahu nevládních organizací vynutit si na státu finanční příspěvky pro naplňování úmluvy. Poukazovali na to, že přijetím úmluvy se nesnížil počet násilných případů v zemích, které ji ratifikovaly.

Podporovatelé úmluvy argumentovali většinou přehlížením domácího násilí a násilí na ženách, špatnou praxí soudů, které prý v polovině případů znásilnění trestají pachatele jen podmínkou, nebo sekundární viktimizací čili druhotným zraňování oběti. Kritiky obviňovali z dezinterpretace úmluvy a používání nesmyslných argumentů. Připomínali, že přijetím úmluvy by se Česko zařadilo k pokrokovým zemím.

Česko úmluvu podepsalo v roce 2016, její ratifikaci ale odkládala. Současná vláda s pokračováním procesu ratifikace souhlasila koncem loňského června. Úmluva v ČR vyvolávala silné emoce. Důrazně ji odmítali konzervativci či sedm křesťanských církví. Podle zastánců naopak pomůže zlepšit pomoc obětem a představuje i symbol, že násilí je v Česku nepřijatelné.

Vyšší důchod pro bývalé disidenty

Senátoři ve středu na začátku své jednadvacáté schůze mimo jiné potvrdili, že bývalí disidenti dostanou průměrný důchod zřejmě už letos. Změna se týká lidí s osvědčením účastníka odboje a odporu proti komunismu. Česká správa sociálního zabezpečení jim má nižší než průměrnou penzi dorovnat automaticky. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Senátní výbor doporučil Hulmáka jako ústavního soudce. O nominaci rozhodne za týden

Důchod by se mohl zvednout na průměrnou částku několika stovkám lidí. Odpůrci a odpůrkyně minulých dvou totalitních režimů, komunistického a fašistického, by měli pobírat podle podkladů 20 635 korun měsíčně. Náklady na penze by se zvýšily nejvýše o 30 milionů korun ročně, řekl senátorům ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Opatření se má týkat i těch, kteří dostávají část penze z ciziny.

Kdy dostanou disidenti průměrný důchod

  • Novela, kterou podpořilo 68 ze 74 přítomných senátorů, má být účinná od začátku měsíce následujícího po jejím zveřejnění ve Sbírce zákonů, tedy možná již od února, nebo nejpozději od března.
  • Průměrnou penzi by odpůrci minulého režimu měli začít pobírat čtyři měsíce od vyhlášení zákona, za mezidobí od jeho účinnosti by dostali jednorázový doplatek.

Na neřešení problému nízkých disidentských penzí upozornil loni na podzim signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Od 17. listopadu držel více než týden hladovku před úřadem vlády.

Přidal se k němu někdejší disident John Bok. Protest ukončili poté, co kabinet rozhodl o přípravě návrhu změn zákonů k zajištění důstojných důchodů a odvolal své loňské usnesení, jímž se hlásil k tradicím zápasu Charty 77 o lidská práva a demokracii.

Senát dále projednal povinnosti uhradit takzvané povinné ručení se pravděpodobně rozšíří na více druhů vozidel než dosud. Vztahovat se bude například na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka.

S rozšířením počítá zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, který ve středu Senát v souladu s doporučením svých výborů schválil. Norma s ohledem na digitalizaci zruší povinnost mít takzvanou zelenou kartu o zaplacení pojistného při cestách v Česku.

Zákon zvyšuje také minimální limity pojistného plnění v případě újmy na zdraví, smrti nebo majetkové škody. Ve všech případech se limit zvyšuje z nynějších 35 milionů korun na 50 milionů korun. V případě újmy na zdraví nebo smrti se limit vztahuje na každého postiženého, u majetkové škody je limit pro jednu škodní událost bez ohledu na počet poškozených.

Istanbulská úmluva narazí u ODS i lidovců. Ideologický dokument, řekl Benda

Hulmák schválen

Středeční jednání o ratifikaci Istanbulské úmluvy byla přerušena plánovaným bodem programu za účasti prezidenta republiky Petra Pavla. Ústavně-právní výbor ve středu doporučil schválení kandidatury advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. V tajných volbách Hulmák obdržel podporu šesti z osmi hlasujících členů výboru.

„Dovolte mi poděkovat za vstřícnost zařazení tohoto bodu na program vašeho dlouhého dne. Na sklonku minulého roku jsem vám předal návrh na jmenování docenta Hulmáka,“ řekl prezident. Ten připomněl i soudní rozhodnutí o valorizaci důchodů. „Je důležité, aby rozhodnutí bylo respektováno. Kritika nesmí sklouznout ke zpochybňování soudců a soudů,“ dodal prezident.

Senátní výbor doporučil Hulmáka jako ústavního soudce. O nominaci rozhodne za týden

„Dnes vás žádám o vyslovení souhlasu ke jmenování osmého ústavního soudce,“ řekl v Senátu prezident Pavel. „Je rozhodcem bez jediných výtek. V rámci své právní praxe se zabýval i legislativní činností, třeba nového, občanského zákoníku,“ vysvětlil prezident praxi a zkušenosti Hulmáka.

„Je mi ctí, že zde dnes mohu stát jako kandidát ústavního soudce. Děkuji za mé navržení panu prezidentovi,“ poděkoval v projevu Hulmák. Dále dodal, že v rámci výborů a schůzek se snažil poslancům, ale i senátorům představit. „Asi je zřejmé, že nejsem výmyslem umělé inteligence. O lidských právech má rozhodovat člověk,“ dodal. Na jeho slova reagoval senátor Pavel Fischer, který se tázal na podíl Hulmáka ve firmě Havel and partners akademie a dalších dvou firmách. „Tážu se pana Hulmáka, jestli se hodlá vzdát těchto podílů,“ řekl.

Fischera zajímají detaily zainteresování Hulmáka ve firmách a vyzval ho, aby tuto skutečnost uvedl na pravou míru. „Pokud jde o mé působení v advokátní kanceláři Havel a partners, uvnitř této kanceláře jsem nikdy nepůsobil. Byl jsem zde jen jako poradce pro otázky nového soukromého práva. Já a další dva. Nikdy jsem nezastupoval klienty této kanceláře,“ vysvětlil Hulmák a dodal, že dokonce několikrát proti této právní kanceláři v rámci své praxe působil.

Svůj obchodní podíl v akademii Havel a partners transparentně převede a své působení i v této vzdělávací sféře ukončí. „Vztahy budou ukončeny, jako veškeré mé obchodní aktivity, pokud budu schválen,“ dodal.

Senát o advokátově nominaci rozhodoval v tajné volbě. 51 hlasů ze 73 bylo pro jmenování docenta Hulmáka. „Děkuji vám, vaši důvěru nezklamu,“ řekl Hulmák bezprostředně po hlasování.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...