Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebujeme více sekvenovat, tvrdí odborníci. V létě hrozí dovoz mutací

  20:00
Přestože Česko nadále pokračuje v očkování proti koronaviru, Evropu stále trápí jeho mutace. A to jak ty známé, tak i ty nově vznikající. Odhalovat je v populaci pomáhá takzvané sekvenování. Podle odborníků by se mělo takto prověřovat až 10 procent pozitivních nálezů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že sekvenovat se začne více během léta.

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Na konci května Státní zdravotní ústav zveřejnil přehled doposud odhalených mutací v České republice. Do 21. května se u nás potvrdilo 53 případů jihoafrické varianty, 13 případů indické a devět z jihovýchodní Asie. Nadále u nás převládá zejména britská varianta viru. 

Jak se mutace ze vzorku potvrdí? Podezření na mutaci mohou odhalit i běžné PCR testy. Podle grafu, který z jejich průběhu vzniká, umí laboratoř odhalit, že jde o jinou než běžnou variantu. Takové vzorky pak posílají k sekvenaci. Laboratoře následně porovnávají genetickou informaci viru s už objevenými variantami, případně zaznamenávají nové. 

Odborníci upozorňují na to, že importy nových i známých variant koronaviru je třeba pečlivě sledovat. „Vzhledem k nebezpečí rizikových variant koronaviru je to velmi důležité,“ uvedl imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR.

Od června začne fungovat covidpas. Usnadní cestování i kulturu, míní Dzurilla

Podle iniciativy Sníh je důležité zásadně omezit import nebezpečných mutací ze zahraničí, a to pomocí opatření na hranicích schengenského prostoru a na letištích. Varianty viru je také třeba výrazně lépe monitorovat na území České republiky právě pomocí sekvenování.

„Nyní jsme konečně v situaci, kdy se namísto drahých plošných opatření, jako je lockdown, můžeme soustředit na efektivní preventivní opatření, která jsou v porovnání s lockdownem výrazně levnější,“ řekla Ruth Tachezy z iniciativy Sníh.

Hrozba ze hranicemi Česka

Pro iDNES.cz Tachezy uvedla, že podle ní by bylo dobré sekvenovat všechny pozitivní vzorky těch, kteří přicestují ze zahraničí, pokud variantu viru neurčí PCR test. „Za MeSES jsme doporučovali, aby se testovali lidi, kteří přijedou z dovolené, alespoň jednou dvakrát po nástupu do práce a pozitivní vzorky podrobili diskriminačnímu testu PCR a sekvenaci,“ uvedla.

„Nějaké záchyty jsou, ale řada lidí projede přes hranice a nikdo je nekontroluje, nikdo nezjišťuje, zda jdou na test, který mají nařízený. Teď z toho vypadli i očkovaní, kteří se nemusí podrobit testům, což je chyba. Právě tito jedinci se mohou infikovat, aniž by u nich byly znatelné příznaky a mohou tedy šířit dovezenou variantu viru,“ doplnila.

Podle ministerstva zdravotnictví počítá strategie se sekvenováním 4000 až 4500 vzorků měsíčně. Toto číslo jako nízké nedávno kritizoval biochemik Jan Konvalinka. „Sekvenování pouhých čtyř tisíc vzorků měsíčně považuji za nebezpečné. Mohou se objevit mutace, které krásný příběh s rozvolňováním a životem jako dříve úplně zvrátí. Musíme vědět, jak na tom jsme,“ uvedl pro Český rozhlas

Česko hlásí případy jihoafrické i indické mutace, stále převládá britská

Dle expertů je třeba v laboratořích zkoumat pět až deset procent pozitivních vzorků. 

„Úplně ideální by bylo, kdybychom sekvenovali samozřejmě všechny vzorky od těžkých průběhů onemocnění, infikované děti a mladé lidi s vážnějšími příznaky covid-19, ohniska šíření viru, prokazatelně reinfikované lidi a lidi nakažené po vakcinaci. Mimo to by bylo dobře kontrolovat sekvenací průběžně 10 procent vzorků pozitivně zachycených na PCR,“ uvedla Tachezy s tím, že konkrétní číslo pro počet sekvenovaných vzorků závisí na prevalenci viru v populaci a na funkčnosti systému sekvenace v daném státě.

„S tím, jak klesá prevalence (podíl počtu nakažených na populaci, pozn. red.) viru v populaci, některé státy, u nichž je systém sledování cirkulujících kmenů dobře zavedený, stihnou sekvenovat i 20 až 30 procent pozitivních vzorků. Izrael, kde je prevalence již extrémně nízká dokonce sekvenuje všechny pozitivní záchyty,“ dodala. 

Že v současné době není sekvenace dostatečná, si uvědomuje i staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten poté, co se ujal funkce ministra zdravotnictví uvedl, že kapacity zřejmě bude potřeba navýšit v době, kdy se lidé budou vracet z dovolených. 

Podle něj je předběžně schválen systém povinného testování dětí na začátku příštího školního roku. „To je také bod, kdy sekvenování bude důležité, lidé se budou vracet z dovolených, tam vidím potenciální riziko dovozu nějakých mutací,“ poznamenal Vojtěch. 

Je ovšem otázkou, kdy se Česká republika dotkne byť jen pomyslné hranice 4 tisíc vzorků měsíčně. Podle resortu zdravotnictví bylo k 28. květnu za ČR osekvenováno celkem 4 439 vzorků. „Kapacity se postupně navyšují,“ uvedla mluvčí Gabriela Štěpanyová. 

Sekvenace jen pro organizace státu

Nejde přitom jen o tom, že by se podle odborníků na sekvenaci nemělo zapomínat. Vláda totiž v polovině května rozhodla o tom, že peníze za sekvenaci dostanou pouze příspěvkové organizace státu. Na 4 tisíc vzorků měsíčně je vyhrazeno 161 milionů korun. 

Podle ministerstva zdravotnictví je takové řešení nejlepší. „Řešení příspěvkem, který mohou obdržet jen příspěvkové organizace, je nejrychlejší cestou, jak zaplatit sekvenace, a zároveň se domníváme, že nyní jsou tyto kapacity dostatečné. K tomu ještě připravujeme vypsání dotačního programu pro další organizace,“ uvedla Štěpanyová. 

Rozdíly v mutacích. Britská je nakažlivější, indická zatím neznámá

Odmítá, že by tak ze systému vypadly soukromé laboratoře. „Pokud instituce sekvenují na vlastní náklady tak, jak dosud sekvenovaly všechny zapojené instituce, mohou sekvenovat dále,“ doplnila.

I to je ovšem podle odborníků podraz ze strany ministerstva. „Je to chyba, protože několik akademických institucí z vlastních zdrojů sekvenovalo a stálo je to stovky tisíc. A teď nic nedostanou,“ uvedl Hořejší

Korunu od státu například nedostal, a dle posledních informací nedostane, ani BIOCEV Přírodovědecké fakulty UK. Podle Tachezy tak již sekvenaci zastavili. Dosavadní zpracovávání vzorků je vyšlo na 800 tisíc. „Víc do toho nemůžeme investovat. Čekali jsme od 20. dubna, kdy peníze na tuto aktivitu vláda schválila. Bez toho, že nám zaplatí, sekvenovat nebudeme,“ dodala.

27. dubna 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

KOMENTÁŘ: Hon na ukrajinské Švejky. Je správné nahánět muže domů do války?

14. května 2024

Premium TOP 09 žádá, aby Česká republika deportovala na Ukrajinu její bojeschopné muže. A ani ministryně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský. Úřadu se ujme začátkem léta

14. května 2024  12:39

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude brigádní generál Petr Bartovský. K prvnímu...

Kandidát na ministra Ženíšek se přišel představit na Hrad prezidentu Pavlovi

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  12:28

Prezident Petr Pavel jedná s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...