Chceme nastolit cestu k socialismu, tvrdí šéf KSČM.

Chceme nastolit cestu k socialismu, tvrdí šéf KSČM. | foto: iDNES.cz

Šéf KSČM: Zdivočelá země je zkreslená a nepravdivá

  • 279
KSČM přisoudil poslední průzkum CVVM 13,5 % hlasů. "Slibujeme cestu k socialismu a sociálně spravedlivé společnosti," prohlašuje lídr strany. Vojtěch Filip v on-line rozhovoru iDNES mimo jiné také zpochybnil pravdivost seriálu o "zločinech komunismu" z 50. let minulého století.

Přejít na volební speciál

ODPOVĚDI VOJTĚCHA FILIPA ČTĚTE ZDE

ČTĚTE TAKÉ:
Ať si Filip trhne nohou, vzkázal autor Zdivočelé země

"Nejsem v šedesátých letech, abych vykládal jako naši předchůdci, že ještě v této generaci se socialismu dožijeme. Socialismus je cíl na dlouhé cestě ke změně poměrů v sociálně spravedlivější společnost," odpověděl Vojtěch Filip na otázku MF DNES, jak chce socialismu docílit a kdy tato éra nastane.

Jednoho čtenáře nenechal tento výrok klidným a v on-line rozhovoru se Vojtěcha Filipa zeptal, zda tento "kec myslí opravdu upřímně". "Není to kec a myslím to vážně. I tato společnost se změní. nebo si myslíte opravdu, že něco je na věčné časy a nikdy jinak?"

Někteří žijí na úkor jiných
Žilo se podle Filipa lidem lépe během "reálného socialismu" nebo dnes? "Některým určitě lépe jinak by svůj život v minulém režimu nehodnotilo lépe více než 50 % občanů dotázaných v průzkumech veřejného mínění. Jiným se zase daří lépe nyní, ale je jich v porovnání s většinou výrazně méně. Bude to asi tím, že některý si žijou lépe na úkor jiných," tvrdí Vojtěch Filip.

Jeden tazatel se ptal, proč volí KSČM mladí lidé a kolik jich je. "Myslím, že v každé věkové skupině máme své voliče. Mezi mladými je to přibližně více než 6 % v roce 2004 byl odhad dokonce 10 %, bude asi tím, že současný režim nedává mladým lidem příliš perspektiv, když je tolik nezaměstnaných a tak ekonomicky těžké založit a udržet rodinu."

Předseda KSČM v on-line rozhovoru zpochybnil "pravdivost" seriálu Zdivočelá země, který v repríze vysílá Česká televize. Příběh o lidech, kterých se dotklo nejen znárodňování po roce 1948, ale především "zločiny komunismu" padesátých let napsal na základně vlastních zkušeností spisovatel Jiří Stránský.

"Víte co je zajímavé, že na tento seriál je snad nejvíce reklam a inzerce, ale má nejmenší sledovanost," tvrdil Filip. "Ono to bude asi tím, že těm příběhům zase tolik lidí nevěří, protože jsou nejen zkreslené, ale povětšinou i nepravdivé."

Filip: Zabraňme nástupu dravého kapitalismu
Vojtěch Filip převzal opratě po Miroslavu Grebeníčkovi, který KSČM předsedal dvanáct let. Grebeníček nyní kritizuje sbližování KSČM s ČSSD. - více zde

Komunisté podle svých slov chtějí zabránit především vítězství pravice. "Znamenalo by nástup dravého asociálního kapitalismu se všemi výhodami pro majetné vrstvy a s těžkými dopady na životní podmínky pracujících lidí," prohlásil už dříve Filip.

"KSČM si je vědoma toho, že nabízí svůj volební program v  realitě kapitalistické společnosti, se kterou se však nesmiřuje," píše se v programu KSČM. "(Strana) vychází z odpovědnosti silné levicové strany, ke které se obrací naděje voličů a sympatizantů levicového a demokratického smýšlení a sociálního cítění."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video