Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocným mohou Duškova slova ublížit. Tohle už je za hranou, říká lékařka

  19:47
Slova herce Jaroslava Duška v rozhovoru s podcasterem Čestmírem Strakatým o rakovině pobouřila kromě veřejnosti také doktory. Podle Duška je rakovina „volbou lidí, kteří nenávidí život“. Lékařka interní medicíny a zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Šédová v rozhovoru pro iDNES.cz říká, že kvůli takovým názorům mohou někteří lidé potřebnou léčbu zbytečně odkládat.
Kateřina Šédová (dříve Vacková) je česká lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono. V roce 2016 byla zařazena časopisem Forbes do žebříčku 30 pod 30.

Kateřina Šédová (dříve Vacková) je česká lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono. V roce 2016 byla zařazena časopisem Forbes do žebříčku 30 pod 30. | foto: Oldřich Hrb

Co mohou tyto názory způsobit nemocným a jejich okolí?
Může je to velice ranit. Já sama jsem byla onkologickým pacientem a svůj boj jsem, alespoň prozatím, vyhrála. Jak zmínil i Čestmír v rozhovoru, jeho maminka žít chtěla a pan Dušek to v tu chvíli zpochybnil. To muselo zranit i jeho.

Rakovina je velké tabu, velice citlivé téma. Ani v rodinách, kterých se to dotýká, se o tom příliš nemluví. Bagatelizovat takto důležité téma výroky, které nejsou ničím podložené, podle mě není moudré.

Když se objeví takové názory, co zpochybňující tradiční postup, je pokles zájmu o léčbu?
Věřím že ne, i když z pozice internisty se mi to špatně hodnotí. Nicméně i podle vlny reakcí, kterou jsem zaznamenala, to zatím vypadá, že lidé v tomhle případě stále ještě používají rozum a kritické myšlení. Většina vidí, že tato cesta je mylná a že se jedná o dezinformace. Z medicínského hlediska prostě nevyplývá, že kdo se rozhodne žít, tak vždy přežije, a naopak.

Rakovina je komplexní záležitost. Ať už tím, jak vzniká, nebo jak ji léčíme. Výsledek bohužel nejde vždy ovlivnit a už vůbec nejde ovlivnit pouhým myšlením. Kdyby ano, věřím, že by většina pacientů přežila.

Kateřina Šédová

Kateřina Vacková
  • Česká lékařka, zakladatelka neziskové organizace Loono. V roce 2016 byla zařazena časopisem Forbes do žebříčku 30 pod 30.
  • Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Během studia stážovala ve Vídni, Portu, i na Harvard Medical School.
  • Po vlastní zkušenosti s rakovinou vaječníků založila ve 22 letech neziskovou organizaci Loono, která učí laickou veřejnost jak předcházet a včas odhalit rakovinu, kardiovaskulární onemocnění a jiné závažné choroby.
  • V současné době pracuje jako lékařka na Interním oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Takže vás slova pana Duška mírně řečeno znervózňují?
Pan Dušek má velký dosah a bohužel už ovlivnil celou řadu lidí. On směřuje svými názory pacienty za, v uvozovkách, přirozenou cestou léčby rakoviny. Místo toho, aby šli lidé třeba na chemoterapii.

Je mi líto, že takto uznávaná osobnost šíří dezinformace a neuvědomuje si, že může lidem touto cestou ublížit. Jeho slova mohou vést i k tomu, že někdo třeba nezačne léčbu včas.

Jak moc jsou ezoterika nebo alternativní způsoby léčení nebezpečné při onemocnění rakovinou?
Špatně se to generalizuje, protože hrozně záleží na typu nádoru. Pokud se někdo rozhodne doplnit standardní „evidence based“ léčbu nějakou podporou stravy nebo meditací či přírodními cestami, může to být vítáno. My ale opravdu směřujeme pacienty spíše k té moderní medicíně, než k alternativním metodám.

Bohužel jsme viděli řadu případů, kdy se pacienti rozhodli jít pouze tou přírodní cestou a nedopadlo to úplně dobře. Takže spíš před tím varujeme a opravdu vybízíme diskuzi.

Pokud má pacient obavy z chemoterapie nebo radioterapie, ať se o tom s tím lékařem baví a pokud má pocit, že ho lékař neposlouchá, tak se zkusit obrátit na někoho, kdo mu bude víc naslouchat a pomůže mu tu věc zkombinovat. Ale rozhodně nedoporučujeme, aby pacienti volili jenom právě tu přírodní cestu.

Rakovina je volba lidí, kteří nenávidí život, tvrdí Dušek. Kritizuje ho i Hřebejk

Jaké jsou důvody toho, že pacienti odmítají standardní léčbu?
Důvodů může být hned několik. Předně věří dezinformacím, čtou dezinformační weby. To je jedna skupina pacientů a zároveň tam může být i strach z toxických účinků chemoterapie nebo z ozařování. Pak je třetí skupina, ti jsou už v pokročilém věku, nebo opravdu mají už pokročilý nádor.

Ti se rozhodnou ho neléčit a zkrátka dožít, a to je něco, co já jako lékař naprosto chápu, protože to je jejich volba. Ale to není z důvodu, že by léčbě nevěřili, ale že už prostě víc než v nemocnici chtějí ten poslední čas, co mají, strávit se svými blízkými.

Jak názory, které šíří Jaroslav Dušek, působí na rodiče a jejich nemocné děti?
Právě rodiče nemocných dětí to neuvěřitelně bolí. Jak může někdo říct, že malé dítě chce umřít na rakovinu? A že těch dětí ročně umírá dost. Pořád tu ročně jsou děti, které zemřou a myslím si, že psychickému stavu rodičů v té chvíli takový komentář vůbec neprospěje a vůbec bych v tuhle chvíli nechtěla být v jejich kůži. Všichni jsme kdysi pana Duška uznávali, ale tohle už je opravdu za hranou.

Katka přišla ve 22 letech o vaječník, teď se věnuje prevenci rakoviny

Měly by takovéto názory zpochybňující medicínu zaznívat ve veřejném prostoru?
To je, myslím, asi na rozhodnutí každého média, které se pro to rozhodne. Myslím si, že svoboda slova je skvělá věc. Je dobře, že ji tedy máme a že tady jsou protichůdné názory. Necenzurovala bych je, protože to by popíralo, že jsme chtěli svobodu slova a máme ji tedy mít.

Zároveň bych se ale snažila apelovat na veřejné činitele, nebo právě známé osobnosti, aby pokud opravdu mají nějaké názory, které jsou jejich vlastní a mohly by být dezinformacemi, tak aby si je nechávali pro sebe.

Aby se neopakovala taková vlna jako nyní?
U toho posledního výroku v rozhovoru u Čestmíra Strakatého si myslím, že jsme všichni víceméně zajedno v tom, že je to opravdu špatně. U několika dřívějších vyjádření pana Duška se ovšem domnívám, že jim řada lidí opravdu věřila.

Jsem ráda, že to rezonuje společností negativně a že to může upozornit čtenáře na problematiku jeho názorů.Třeba pak bude mít méně sledujících. Obávám se ale, že tomu tak nebude. Ale rozhodně nejsem za to, abychom názory kohokoliv cenzurovali.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...