Premiér Andrej Babiš (8. září 2020)

Premiér Andrej Babiš (8. září 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Policie má hlídat, zda se nosí roušky, odmítl Babiš její účast na trasování

  • 222
Policie má hlavně hlídat, zda lidé nosí roušky, prohlásil v pátek premiér Andrej Babiš. Podle něho hygienické stanice trasování lidí podezřelých z nakažení koronavirem zvládají. Premiér tak reagoval na nabídku ministra vnitra Jana Hamáčka, že policie vyčlení stovku svých příslušníků na pomoc s trasováním.

„K aktuální debatě o trasování – pokud by bylo třeba dále posilovat kapacity hygienické služby, nabízíme po dohodě s (šéfem policie) Janem Švejdarem příslušníky policie,“ napsal Hamáček na Twitteru. Podle ministra by šlo o desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů.

Babiš v pátek to ale odmítl se slovy, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za nabídku „poděkuje“. Názory na to, jak hygiena trasování zvládá se však různí. Minulý týden ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová řekla, že Praha dohledávání kontaktů nakažených přestává zvládat.

Premiér připustil, že množství nakažených denně bude zřejmě dál narůstat, a to stejně jako ve zbytku Evropy. Zároveň však upozornil na to, že smrtnost nemoci ve srovnání se začátkem epidemie nyní klesá.

„Je třeba, aby se lidi nebáli, abychom je neděsili, vir tu je, díky bohu není tak smrtelný,“ prohlásil Babiš. Vyzval nicméně své spoluobčany, aby dodržovali přijatá nařízení, rozestupy a hygienická pravidla.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video